Besluiten uit de gemeenteraad
De gemeenteraad nam tijdens de vergadering op 30 maart de volgende besluiten
Kwaliteitsplan Waterlandkwartier en mobiliteit
De gemeenteraad heeft het ontwerp voor het Kwaliteitsplan Waterlandkwartier vastgesteld, evenals het bijbehorende mobiliteitsprogramma van eisen. Het kwaliteitsplan is de volgende fase in de ontwikkeling van het Waterlandkwartier. Het college heeft bij de voorbereiding organisaties als Rover, de Fietsersbond en Opgewekt in Purmerend meegenomen en rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het (ontwerp)kwaliteitsplan is gecombineerd met een mobiliteitsprogramma. Het Waterlandkwartier wordt een levendige wijk met een gezonde mix aan functies van wonen, voorzieningen en werken en het wordt groen en duurzaam ingericht. In het gebied komen tenminste 1800 woningen en een flink aantal vierkante meters kantoorruimte. Door in te zetten op verminderd autobezit en -gebruik, kan het kwartier groen en aantrekkelijk worden voor voetgangers en fietsers. Het ontwerp wordt hierna ter inzage gelegd, voordat het als een definitief Kwaliteitsplan samen met de grondexploitatie ter besluitvorming naar de raad gaat.
23 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA (3), CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, , Leefbaar Purmerend
13 stemmen tegen: PvdA(2), VVD, PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, Fractie Schaaij
Bestemmingsplan Rotterdamhaven 2021
Aan de kruising van de Rotterdamhaven en de Wolgalaan heeft de toekomstige eigenaar het plan om een appartementencomplex te realiseren met 19 woningen en met 5 kantoorruimten op de begane grond. Dit plan kan niet volgens het huidige bestemmingsplan. Vanwege de grote behoefte aan woningen wil het college dit perceel met een combinatie van kantoor en wonen wel toestaan. Om medewerking te kunnen verlenen aan de eigenaar, is een nieuw bestemmingsplan Rotterdamhaven 2021 nodig. De raad heeft het bestemmingsplan Rotterdamhaven 2021 vastgesteld.
30 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, PB21
5 stemmen tegen: PVV, Forum voor Democratie, Fractie Schaaij
Bestemmingsplan Torenmolen 9
In 2021 stelde de raad zeven Binnenwijkse Ontwikkellocaties (BOL) vast, waaronder de locatie Torenmolen 9. Op deze plek staat een oude school die tot en met het schooljaar 2022-2023 wordt gebruikt voor basisonderwijs aan Oekraïense vluchtelingen. De school wordt daarna gesloopt om veertig woningen te kunnen realiseren, waarvan 21 sociale huur-, 14 middeldure huur- en 5 woningen in de vrije sector. Het gebouw van het kinderdagverblijf (Torenmolen 7) behoudt haar functie. Door grondruil wordt het buitenterrein verplaatst van de oost- naar de noordzijde van het pand, om zo de aanpassing naar de woningen mogelijk te maken. Voor deze herontwikkeling is er een bestemmingsplan Torenmolen 9 2022 opgesteld. De raad heeft het bestemmingsplan vastgesteld.
Integraal veiligheidsplan Purmerend 2023-2026
Eens in de vier jaar stelt de gemeenteraad de doelen vast die de gemeente op het terrein van veiligheid nastreeft. Het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 dat nu is vastgesteld, geeft vijf strategische aandachtsgebieden waar de komende jaren extra aandacht aan wordt gegeven. Dit zijn ondermijnende criminaliteit, zorg en veiligheid, digitale veiligheid, jeugd, en leefbaarheid en veiligheid.
De reguliere inzet op veiligheid gaat onverminderd door. De aanpak van de doelstellingen staat beschreven in het jaaruitvoeringsprogramma.
Extra geld voor Kooimanpark
De gemeenteraad stelde in juni 2021 het ‘Parkenplan Purmerend 2021-2040’ vast, een kader voor de opwaardering van acht parken in Purmerend. De financiële uitwerking van het parkenplan werd een jaar later vastgesteld in de raad. Eén van deze acht parken is het Kooimanpark. Het investeringsbudget voor het Kooimanpark blijkt niet voldoende te zijn om ook het tweede deel van de werkzaamheden te laten uitvoeren. Om verder te kunnen gaan met de opwaardering van het park, is een extra bedrag van € 800.000 nodig. Het college geeft aan dat meerkosten onvermijdelijk zijn, gezien de prijsontwikkelingen in de markt en de fase waarin dit project zich bevindt. Na een uitgebreide toelichting over de extra kosten heeft de raad het bedrag nu beschikbaar gesteld. De kapitaallasten worden gedekt uit de investeringsagenda van de begroting.
28 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend
7 stemmen tegen: PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, Fractie Schaaij
Marktverordening 2023
Gesprekken met de marktcommissie, BIZ Binnenstad, BIZ Koemarkt en met bewoners en ondernemers van de binnenstad hebben geleid tot nieuwe inzichten voor de markt in de binnenstad van Purmerend. Ook was de Europese dienstenrichtlijn aanleiding voor het herzien en vaststellen van de schaarse vergunningen. De marktverordening uit 2011 is nu aangepast en vastgesteld in de raad. De themamarkten vallen voortaan onder de Apv en niet meer onder de marktverordening. Hiermee kan eenvoudiger worden ingespeeld op de vraag om meer thematische markten te organiseren.
Algemene plaatselijke verordening
In de Algemene plaatselijke verordening (Apv) stelt de gemeenteraad regels op om de gemeente netjes, veilig en leefbaar te houden. De Apv van de gemeente Purmerend is gebaseerd op de verordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en wordt regelmatig herzien naar aanleiding van landelijke of lokale ontwikkelingen. De Apv van Purmerend van september 2021 wordt om deze redenen aangepast met veelal technische en redactionele wijzigingen. De Drank- en horecawet heet nu Alcoholwet, het colorverbod wordt geschrapt en alleen met een vergunning zijn proeverijen in slijterijen nog toegestaan. Nieuwe regels gaan onder andere over kansspelautomaten, bedelarij en ordeverstoring. De burgemeester kan in het belang van de openbare orde, het woon- en leefklimaat, de veiligheid, de zedelijkheid of de gezondheid nadere regels stellen voor de exploitatie van openbare inrichtingen.
De raad heeft de gewijzigde verordening vastgesteld.
30 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend
6 stemmen tegen: PVV, Forum voor Democratie, PB21, Fractie Schaaij
Extra raadsvergadering
Niet alle onderwerpen op de agenda konden worden behandeld tijdens de raadsvergadering van 30 maart. Daarom wordt donderdag 6 april 2023 een extra raad ingepland, vooraf de commissie Ruimte. Zie Raadsinformatie.
Raadsvergadering bekijken
De vergadering is te bekijken via Raadsinformatie. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt binnenkort toegevoegd aan de agenda van de volgende gemeenteraadsvergadering in april 2023.