Samenwerking in de regio
Gemeenteraden werken op verschillende manieren samen in de regio. De gemeenteraad van Purmerend werkt bijvoorbeeld samen met de gemeenteraden in Zaanstreek-Waterland en ook met provinciale staten of andere gemeenten uit Noord Holland en Flevoland.
Er zijn de volgende regionale samenwerkingsverbanden.
Raadsledenbijeenkomsten
Vier of vijf keer per jaar komen raadsleden van de regiogemeenten in Zaanstreek-Waterland bij elkaar om te praten over gemeenschappelijke onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeenten. Bijvoorbeeld onderwerpen vanuit de Metropool Regio Amsterdam, Vervoersregio Amsterdam, Gemeenschappelijke regelingen, of op het gebied van het sociaal en ruimtelijk domein.
Een regionaal griffieteam organiseert de bijeenkomsten voor de raadsleden. De bijeenkomsten vinden plaats op verschillende locaties in de regio.
Voor vragen of meer informatie kunt u een e-mail versturen naar griffie@purmerend.nl
Vervoerregio Amsterdam
De Vervoerregio Amsterdam (VRA) is een samenwerkingsverband van veertien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer. Zoals verkeersveiligheid, bereikbaarheid, infrastructuur, fietsverkeer. Om op een goede manier te overleggen en besluiten te nemen, zijn er diverse (bestuurs)vormen van overleg: de Regioraad, het dagelijks bestuur, portefeuillehouders-overleggen en commissies.
Een voorbeeld van een onderwerp dat belangrijk is voor de gemeente, is de aanbesteding van de openbaar vervoer concessie voor Zaanstreek-Waterland. Een concessie is een exclusief recht op het openbaar vervoer (busnetwerk) in een bepaald gebied. Het gaat dan om de bus, tram en metro, niet om de trein.
De Regioraad telt 49 leden. De besturen van de gemeenten kiezen zelf hun vertegenwoordigers, veelal leden uit de eigen raad. In Purmerend zijn er vijf gemeenteraadsleden die samen met de wethouder de gemeente vertegenwoordigen in de Regioraad. Deze vergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het stadhuis in Amsterdam. De agenda's en stukken van de Regioraad zijn online te bekijken.
Werkgroep Raad in de regio
Om als gemeenteraad goed voorbereid te zijn en tot een gezamenlijk standpunt te kunnen komen, bespreken raadsleden in Purmerend de relevante onderwerpen over de MRA en de VRA in de werkgroep Raad in de regio.
Metropoolregio Amsterdam
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, dertig gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. Zowel colleges, gemeenteraden en Statenleden werken samen. Het doel is het versterken van de samenwerking en te komen tot een veerkrachtige, inclusieve en schone economie. Denk hierbij ook aan woningen, landschap, en de leefkwaliteit.
MRA Raadtafel
Het bestuur van de metropoolregio wordt gevraagd en ongevraagd geadviseerd door de MRA Raadtafel. Dit is een adviesorgaan waarin alle gemeenteraden en beide Provinciale Staten met één lid zijn vertegenwoordigd. Ook Purmerend. Het advies gaat over de processen die de gemeenteraden en Provinciale Staten van de MRA-deelnemers aangaan, zoals de jaarlijkse voortgangsnota, de termijnagenda en wensen en opvattingen.
Werkgroep Raad in de regio
Om als gemeenteraad goed voorbereid te zijn en tot een gezamenlijk standpunt te kunnen komen, bespreken raadsleden in Purmerend de relevante onderwerpen over de metropoolregio en de vervoerregio in de werkgroep Raad in de regio.
Gemeenschappelijke regelingen
Gemeenten werken met elkaar samen op veel terreinen. Dat gaat meestal om taken die ze gezamenlijk effectiever of efficiënter kunnen uitvoeren. Soms is samenwerking wettelijk voorgeschreven, zoals bij de veiligheidsregio’s, de regionale GGD’s en de regionale uitvoeringsdiensten (RUD’s). Maar meestal is de samenwerking vrijwillig, bijvoorbeeld bij afvalverwerking, een gezamenlijke sociale dienst of belastingsamenwerking.
Een gemeenschappelijke regeling is een samenwerkingsverband tussen meerdere overheden, meestal de gemeenten. Een samenwerking tussen gemeenten, provincies en waterschappen komt ook voor. Gemeente Purmerend heeft te maken met de volgende regelingen:
De taken van de GGD zijn monitoring, signalering en advisering, uitvoerende taken van gezondheidsbescherming, publieke gezondheid bij rampen en crises en toezicht houden. De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Zaanstreek-Waterland voert deze taken uit voor de gemeenten in onze regio: Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad.
De Omgevingsdienst streeft naar een evenwichtige en duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en voert namens veertien gemeenten en de provincie taken uit op het gebied van milieutoezicht en handhaving. De dienst ondersteunt en adviseert inwoners en bedrijven op het gebied van milieuvergunningen.
Het recreatieschap Twiske-Waterland is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland en gemeenten. Het schap zet zich in voor een goede balans tussen natuur, landschap en recreatie van de gebieden Het Twiske en Waterland.
De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland is een samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Het gaat om rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en de gemeenschappelijke meldkamer.
De Vervoerregio is een samenwerkingsverband van veertien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer.
Het Waterlands Archief is ingesteld voor dienstenlevering voor het beheer van archiefstukken en gezamenlijke belangenbehartiging van de archieven van de gemeenten.