Besluiten raad april 2023

Image Afbeelding project Terrazza
21 april 2023

De gemeenteraad nam donderdagavond 20 april de volgende besluiten.

Fietsoversteek Middenweg 

In Middenbeemster is er het afgelopen jaar gewerkt aan een reconstructie van het kruispunt aan de Rijperweg-Middenweg en het deel van de Middenweg Noord binnen de bebouwde kom. Bewoners hadden de gemeente gevraagd om de fietsoversteek op de Middenweg ter hoogte van de Cornelis ten Hoopestraat veiliger te maken. Samen met de bewoners is daarna een verkeersveiliger ontwerp gemaakt.
De fietsoversteek wordt verplaatst tot voorbij het kruispunt met de Cornelis ten Hoopestraat, met een fietsstrook aan de rechterzijde van de rijbaan. Tegelijkertijd wordt de rijbaan voor automobilisten versmald en het fietsverkeer uit noordelijke richting omgeleid richting de Cornelis ten Hoopestraat. Voor fietsers op weg van en naar de Openbare Basisschool ‘De Blauwe Morgenster’ is het voortaan niet meer nodig om de Middenweg te kruizen.
De raad heeft € 134.000 beschikbaar gesteld voor de extra kosten voor de veiligere oversteek.  

Meer geld voor duurzaamheidsleningen 

De gemeente biedt inwoners de mogelijkheid om via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten een duurzaamheidslening te krijgen voor het energiezuinig maken van de woning. De raad stelde eind januari 2023 al € 1 miljoen euro extra beschikbaar voor het fonds, omdat het aantal aanvragen voor de lening in 2022 sterk was gestegen door verhoging van energieprijzen, stijgende rente voor leningen en hypotheken, uitgestelde investeringen door de coronacrisis en stimuleringsmaatregelen voor woningisolatie.
Het benodigde bedrag voor 2023 zou bij de voorjaarsnota worden gemeld. Gezien de grote toename van de duurzaamheidsleningen in de afgelopen paar maanden is dit moment naar voren gehaald. De raad heeft besloten om het bedrag aan te vullen tot € 2 miljoen euro.

34 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Forum voor Democratie, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, Fractie Schaaij
2  stemmen tegen: PVV  

Project Terrazza 

Een vastgoedontwikkelaar wil 291 appartementen, zes bedrijfsunits en een parkeergarage bouwen aan de Waterlandlaan 1-57 (bij gebouw Marts Meubels). Bij dit project Terrazza wordt de te realiseren bebouwing verdeeld in vijf bouwblokken boven op een parkeergarage. De bouwhoogten variëren. De woningen variëren ook in grootte en bestaan uit 84 sociale huurappartementen (via Wooncompagnie), 96 middeldure huurappartementen en 111 vrije sector huurappartementen.
Het is een van de eerste, grote herontwikkelingsprojecten in het Waterlandkwartier waarbij leegstaande bebouwing wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het bouwplan past echter niet in het bestemmingsplan ‘De Gors e.o. 2010’ en daarom is er een uitgebreide omgevingsvergunningprocedure nodig. Met deze vergunning kunnen burgemeester en wethouders afwijken van het bestemmingsplan. De raad heeft verklaard om voor het project Terrazza aan Waterlandlaan 1-57 geen bedenkingen te hebben tegen het afwijken van het bestemmingsplan.

Na het besluit over het project Terrazza steunde een meerderheid van de raad eveneens een motie van de fracties Gemeentebelangen Purmerend, Fractie Schaaij en D66 over de compensatie van vier sociale huurwoningen in de verdere (her)ontwikkeling. Het project Terrazza komt vier sociale huurwoningen tekort om te kunnen voldoen aan de verdeelnorm van minimaal 30 % sociale huur, 30 % middeldure huur en 40 % koopwoningen. Omdat het ongewenst is om de normering los te laten, vraagt de raad het college om de ontbrekende sociale huurwoningen als compensatie spoedig terug te laten komen in een verdere (her)ontwikkeling van het Waterlandkwartier of elders in de gemeente Purmerend. Alleen de fracties Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster en Leefbaar Purmerend stemden tegen de motie.

27  stemmen vóór het project Terrazza: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, Fractie Schaaij
9  stemmen tegen het project Terrazza: VVD, PVV, Forum voor Democratie, PB21  

Kop West 

In 2015 is het flexibele bestemmingsplan ‘Kop van West 2014’ vastgesteld, waardoor zo’n 850 woningen konden worden gebouwd. Het grootste deel hiervan is inmiddels gebouwd of in aanbouw. Inmiddels is Kop West bijna klaar en zijn de ruime bouw- en gebruiksmogelijkheden uit het bestemmingsplan niet meer nodig. Het is goed om de planologische bouw- en gebruiksmogelijkheden aan te laten sluiten bij de (woon)wijk die het nu is geworden. Zo kunnen ongewenste ontwikkelingen worden voorkomen in de zorgvuldig tot stand gekomen wijk, zoals woningsplitsing en kamerverhuur. De raad heeft om deze reden de beheersverordening ‘Kop West 2023’ vastgesteld.
Een beheersverordening wordt gebruikt voor gebieden waar geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zijn voorzien, zoals het geval is in Kop West. De nog uit te geven en te ontwikkelen kavels worden vanaf nu ontwikkeld op basis van de bouw- en gebruiksmogelijkheden uit de beheersverordening. 

Raadsvergadering bekijken 

De vergadering is te bekijken via de Raadsinformatie. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt binnenkort toegevoegd aan de agenda van de volgende gemeenteraadsvergadering in mei 2023.