Raadsbesluiten, afscheid en installatie
De gemeenteraad nam donderdag 24 november meerdere besluiten over de volgende onderwerpen.
Kwijtschelding aanslag Afvalstoffenheffing
De raad heeft de verordening ‘Kwijtschelding Purmerend 2022’ gewijzigd. Dit gebeurde naar aanleiding van de regeling ‘Kwijtschelding belastingen medeoverheden’, met daarin een verhoging van de vermogensnorm voor AOW-gerechtigden en duurzame arbeidsongeschikten. Met deze regeling kunnen gemeenten en waterschappen de vermogensnorm verhogen. Huishoudens met een laag inkomen kunnen hiermee beter sparen voor tegenvallers en daarmee schulden voorkomen, zonder dat dit de kwijtschelding in de weg staat. De regeling is half september ingegaan en geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022. Dit betekent dat alle kwijtscheldingsverzoeken van 2022 opnieuw worden beoordeeld. Dit gaat om verzoeken die zijn afgewezen en nog te behandelen verzoeken. Inwoners die eerder geen kwijtschelding aan hebben gevraagd omdat ze dachten geen recht te hebben op kwijtschelding, ontbreken bij de herbeoordeling. Met de verruiming van de vermogensnormen hebben zij nu misschien wel recht op kwijtschelding op de aanslag Afvalstoffenheffing.
Vestiging gemeentelijk voorkeursrecht De Koog
De Koog is het oudste bedrijventerrein van Purmerend en één van de ontwikkelgebieden binnen de gemeente. De gemeente ziet mogelijkheden om dit bedrijventerrein om te vormen naar een werk-woongebied. Hiervoor wordt een gebiedsvisie opgesteld die kaders en kansen aangeeft waarbinnen een ontwikkeling kan plaatsvinden. De gemeenteraad heeft nu het gemeentelijke voorkeursrecht (Wvg) gevestigd op de gronden en panden van bedrijventerrein De Koog. Het gaat om de gronden ten noorden van de Purmerringvaart, ten zuiden van de N244, ten oosten van de Dr. J.M. den Uyllaan en ten westen van de N244. De gemeente wil met het voorkeursrecht de regie op de herontwikkeling behouden en eventuele grondprijsopdrijving en speculatie tegengaan.
Het voorkeursrecht betekent dat de eigenaren niet meer vrij zijn om hun perceel of zakelijk recht aan een willekeurig iemand te verkopen. Kiest een eigenaar voor verkoop, dan moet eerst een aanbieding worden gedaan aan de gemeente. Hierdoor kan de gemeente zelf actief optreden bij de ontwikkeling van deze gronden en de regie houden bij de herontwikkeling van deze locatie.
32 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, Fractie Schaaij
3 stemmen tegen: PVV, Forum voor Democratie
Najaarsrapportage 2022
De raad heeft de najaarsrapportage 2022 vastgesteld, waarin onder andere de wijzigingen in de programmabegroting zijn opgenomen. In de rapportage wordt het beeld geschetst van een bijzonder jaar. Aan het begin van 2022 was Nederland nog in lockdown. De coronapandemie en alle maatregelen hebben het nodige effect gehad op de samenleving en de gemeente. Terwijl in maart de laatste maatregelen vervielen en de samenleving weer werd heropend, viel in februari Rusland Oekraïne binnen. De gevolgen hiervan hebben de gemeente voor allerlei nieuwe opgaven geplaatst, zoals de opvang van vluchtelingen en de gevolgen van de energiecrisis. Naast de grote opgave die de gemeente al had en de krapte op de arbeidsmarkt, heeft dit ook zijn gevolgen gehad op de reguliere taken van de gemeente. Een deel van het budget wordt nu overgeheveld naar 2023 om het beleid alsnog uit te kunnen voeren. Ook worden kredieten verhoogd, budgetten en reserves toegevoegd.
32 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Forum voor Democratie, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend,
3 stemmen tegen: PVV, PB21, Fractie Schaaij
Beeldkwaliteitsplan bedrijventerrein Baanstee-Noord
De gemeenteraad heeft het beeldkwaliteitsplan ‘Bedrijventerrein Baanstee Noord, deelgebied zone A 13A en 13B’ vastgesteld. Dit plan geeft de voor een beeldkwaliteitsplan gebruikelijke regels over de bebouwingsopzet, materiaalgebruik, dakvormen en reclame-uitingen. Daarnaast bevat het plan aanvullende regels over duurzaamheid, circulariteit en biodiversiteit. Het beeldkwaliteitsplan is voorgelegd aan en positief beoordeeld door de commissie voor welstandsadvies MOOI Noord- Holland.
Op initiatief van de fracties Gemeentebelangen Purmerend en de PvdA wordt als derde suggestie voor de parkeergelegenheid op het bedrijventerrein een grasverharding opgenomen in het beeldkwaliteitsplan. Een eventuele aanleg van een groene ondergrond ziet de gemeenteraad als een goede toevoeging is in het kader van klimaatadaptatie. Groene parkeerplaatsen hebben namelijk een verkoelende werking en nemen water tijdens zware regenbuien sneller in de grond op. Bovendien zien ze er sfeervol en gezelliger uit dan volledig verharde parkeerplaatsen.
33 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Forum voor Democratie, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, Fractie Schaaij
2 stemmen tegen: PVV, PB21
Motie - Schouw Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
De afgelopen jaren is er steeds vaker sprake van dierenleed bij het schonen van sloten door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Het college heeft bij het waterschap verschillende malen aandacht gevraagd voor het welzijn van de vissen tijdens het schonen. Alhoewel het waterschap een zelfstandig bestuursorgaan met een eigen mandaat is, heeft diens werkwijze een grote impact op de flora en fauna in Purmerend en de ambities van de gemeente.
Dierenwelzijn en biodiversiteit zijn zowel een verantwoordelijkheid van de gemeente als van het waterschap. Daarom dienden D66, PVV, Fractie Schaaij, GroenLinks, Leefbaar Purmerend en PvdA een motie in met het verzoek om als gemeenteraad de zorgen hierover te uiten aan het dagelijks en algemeen bestuur van het waterschap en te vragen om met verbetervoorstellen te komen. De raad heeft de motie unaniem aangenomen.
Motie - Kunstwerken Ode aan de Beemstervrouw
Naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over het verwijderen van kunstwerken van de collectie ‘Ode aan de Beemstervrouw’ uit het stadhuis, dienden Fractie Schaaij, PVV, D66, GroenLinks, PvdA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, Leefbaar Purmerend en Gemeentebelangen Purmerend een motie in met het verzoek aan het college om de tentoonstelling van de volledige collectie ongewijzigd voort te zetten. De raad steunde ook deze motie unaniem. Kunst in de openbare ruimte van het stadhuis verrijkt de gemeente. De gemeente mag trots zijn op kunst met een lokale oorsprong, bovendien hoeft openbaar tentoongestelde kunst niet door iedereen te worden goedgekeurd. Het is daarbij belangrijk om vooraf goed na te denken over de keuze voor een expositie in de hal van het stadhuis. Het college beloofde om in overleg te gaan met de kunstenaar over een ongewijzigde voortzetting van de expositie van de volledige collectie.
Een afscheid en een nieuwe benoeming raadslid VVD
De gemeenteraad heeft Pieter Wickel beëdigd als raadslid voor de VVD. Wickel was al commissielid sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2021. Binnen de fractie kwam er deze maand een raadszetel vrij, nadat Manja van der Weit aankondigde te stoppen als raadslid. Van der Weit heeft afscheid genomen van de gemeenteraad, omdat zij vanaf januari bij de gemeente Purmerend aan de slag gaat als directeur Maatschappelijk Domein.
Manja van der Weit werd in 2010 commissielid voor de VVD en is sinds 2014 actief als raadslid. In 2020 ontving zij van de Provinciale Staten de Ribbius Peletier-penning voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’ (VIPPs).
Raadsvergadering bekijken
De vergadering is te bekijken op de website Raadsinformatie, bij de agenda van 24 november 2022.
Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt binnenkort toegevoegd aan de agenda van de volgende raadsvergadering.