Besluiten gemeenteraad: Leeghwaterpark, Werk aan de toekomst

Image Ontwerp Leeghwaterpark
28 februari 2025

Donderdagavond 27 februari vergaderde de gemeenteraad in de raadzaal van het stadhuis in Purmerend. De raad nam onder andere de volgende besluiten:

Ontwerp voor Leeghwaterpark 

De gemeenteraad stelt € 6,5 miljoen geld beschikbaar voor het ontwerp van het Leeghwaterpark, dat wordt ontwikkeld tot een meer toekomstbestendig, groen stadspark waar natuur, evenementen en recreatie samen komen. Vorig jaar is aan bewoners gevraagd om mee te denken over het ontwerp van het park. De gemeente voerde ook gesprekken met de kinderboerderij, de speeltuinvereniging, de tempel, het kinderdagverblijf, de kerk en het zwembad en andere betrokken organisaties. Voor het ontwerp is rekening gehouden met de klimaatadaptatie, dieren en doelgroepen.

Recreatielint
De basis voor het nieuwe ontwerp van het park is een recreatielint dat gebouwen en voorzieningen met elkaar verbindt tot een geheel. Een aantal plekken zijn al ingevuld, zoals speeltuin De Speelkraam en de kinderboerderij. Een indeling voor de natuur, honden, spelen, sporten en andere activiteiten zorgt ervoor dat het voor verschillende doelgroepen tegelijk mogelijk blijft om van het park te genieten. In het ontwerp zijn twee uitrenvelden voor honden opgenomen. Het noordelijk deel van het park wordt meer betrokken bij de rest van het Leeghwaterpark. Wel blijft dit deel rustiger dan het zuidelijke deel, waar ook de evenementen plaatsvinden. De waterpartijen vormen een natuurlijke buffer tussen de twee delen. Langs de randen van het park wordt een boskraag ontwikkeld. 
Extra geld komt ook beschikbaar voor de aanleg van voorzieningen voor de organisatie van evenementen. Dit gaat om de aanleg van een ringleiding met watertappunten rond de paden, een aansluitingspunt op het riool en de aanleg van zes elektrapunten. Ook is in het ontwerp rekening gehouden met het stabiliseren van de bodem van de evenementenweide.

Extra verlichting
Op initiatief van de fracties Gemeentebelangen Purmerend, PVV, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, CDA en het PvdA komt er geld beschikbaar voor 34 extra masten met faunavriendelijke verlichting en detectie langs het recreatielint. Bij detectie brandt het gedimde licht feller zodra iemand in de buurt komt. Een paar minuten later dimt de verlichting dan weer terug. Zo kan het park ook in de avonduren worden gebruikt, bovendien kan extra verlichting de (sociale) veiligheid van bezoekers vergroten. Faunavriendelijke verlichting zorgt voor een redelijke balans tussen recreatie en de ecologische- en natuurwaarden van het park.

Parkenplan 2021-2040
Klimaatontwikkelingen en de groei van het aantal inwoners maken kwalitatief goede groene en recreatieve plekken in de gemeente noodzakelijk. In 2021 is daarom het Parkenplan Purmerend 2021-2040 vastgesteld als uitgangspunt voor de opwaardering van de wijkparken en het stadspark. Parken zijn belangrijk voor het tegengaan van hittestress in de stad en voor het vasthouden en bergen van water en voor ecologie. En het biedt inwoners een plek voor ontspanning, beweging en ontmoeten. Het Leeghwaterpark is na het Kooimanpark en Park De Noord het derde park dat wordt aangepakt.

30 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend
3 stemmen tegen: GroenLinks

Werk aan de toekomst 

De gemeente heeft een overkoepelend beleidsoverzicht Werk aan de toekomst gemaakt, waarin de verbinding wordt gelegd tussen de visies en programma’s voor de energietransitie, warmtetransitie, ecologie, natuurinclusiviteit, klimaatadaptatie, mobiliteitstransitie en circulariteit. Het gaat over het landelijk, regionaal en lokaal beleid en de werkzaamheden die de gemeente al doet of de komende jaren gaat uitvoeren. De gemeenteraad heeft er mee ingestemd om de duurzaamheidsopgaven te verdelen in vijf vraagstukken: we moeten anders omgaan met energie, een balans vinden tussen mens, natuur en bebouwing, anders omgaan met water en koelen, de economie vergroenen en grondstoffen hergebruiken, en ons schoner en anders gaan verplaatsen.

Klimaatadaptatiestrategie 

De gemeenteraad heeft de Klimaatadaptatiestrategie gemeente Purmerend 2025-2030 vastgesteld. Hierin staan richtlijnen en maatregelen om de gevolgen van hevige neerslag, extreme hitte, langdurige droogte, en overstroming zoveel mogelijk te voorkomen. Klimaatadaptieve maatregelen wapenen de gemeente niet alleen tegen de gevolgen van weerextremen, maar hebben ook positieve effecten op het gebied van biodiversiteit, luchtkwaliteit, waterbeheer en leefbaarheid. In lijn met het deltaplan Ruimtelijke Adaptatie streeft gemeente Purmerend er naar in 2050 een waterrobuuste en klimaatbestendige gemeente zijn.

Nota Ecologie 

De gemeenteraad stelde eveneens de Nota Ecologie 2025-2030 vast. De nota Ecologie gaat over het behoud van een gezonde leefomgeving voor mensen, dieren en de natuur. Door het groen in de stad met elkaar te verbinden en met het buitengebied, kunnen meer verschillende planten en dieren leven. Het helpt ook de stad koeler te maken en regenwater beter op te vangen. Om de gemeente in de toekomst leefbaar te houden met ruimte voor natuur en groen, wordt in de leefomgeving en bij woningbouwplannen aandacht besteed aan dierenwelzijn, ecologie, natuurinclusiviteit en biobased bouwen. 
Het puntensysteem voor natuurinclusief bouwen is vereenvoudigd en opgenomen in de nota. Nieuwbouw of een bijgebouw van minimaal 100 m2 die vergunningplichtig is, moet voortaan voldoen aan het puntensysteem.

Raadsvergadering bekijken 

De vergadering is te bekijken via het raadsinformatiesysteem bij de vergadering op 27 februari 2025. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt naderhand toegevoegd aan de raadsagenda.