Besluiten gemeenteraad: Henri Dunantstraat, sporthal, stadspas
De gemeenteraad heeft 19 december besluiten genomen over onder andere het bouwplan voor de Henri Dunantstraat, het aardgasvrij maken van de straten Oostervenne en Westervenne, de invoering van een stadspas, de nieuwe plek voor sporthal Karekiet en de visie op recreatie en toerisme.
Alternatief bouwplan Henri Dunantstraat
De raad heeft ermee ingestemd om bij de nieuwbouw voor de lage flat aan de Henri Dunantstraat 93-187 te kiezen voor een andere plek. Het lage deel van de nieuwbouw komt 3,5 meter en het hoge deel komt 4,5 meter dichterbij de woningen in de Roggenbotstraat (in plaats van 7 meter). De Gouwzeestraat gaat weg tussen de Dr. Albert Schweitzerlaan en de bocht nabij de dijk. Dit wordt een groene zone. Het verkeer kan straks via een nieuw stuk straat van de Gouwzeestraat naar de Henri Dunantstraat. Dit zogeheten tweede alternatieve bouwplan voldoet het meest aan de gemeentelijke beleidskaders.
De plek is tot stand gekomen naar aanleiding van bezwaren van omwonenden aan de Roggebotstraat over het oorspronkelijke bouwplan en na een aangenomen motie van de gemeenteraad. Het college is daarna samen met buurtbewoners op zoek gegaan naar een andere plek, waarbij de nieuwbouw niet zou opschuiven richting de woningen aan de Roggebotstraat. De nieuwbouw komt nu op voldoende afstand van de Roggebotstraat en er worden ook stappen gezet richting meer groen in de woonomgeving, meer klimaatbestendig en duurzaam en minder gericht op het uitsluitend faciliteren van autogebruik.
Na de uitgebreide behandeling van alle mogelijke alternatieve bouwplannen, ziet de raad verder af van het adviesrecht van de gemeenteraad bij aanvraag van de omgevingsvergunning.
De komende jaren werken de gemeente en woningcorporatie Intermaris samen met bewoners aan een nieuw Wheermolen-Oost, waarbij woningen worden gerenoveerd of nieuw gebouwd en het groen en de straten worden aangepakt. De nieuwbouw aan de Henri Dunantstraat 93- 187 is onderdeel van deze ontwikkeling.
22 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, Forum voor Democratie
14 stemmen tegen: VVD, D66, GroenLinks, PVV, Gemeentebelangen Purmerend, PB21
Straten Oostervenne en Westervenne aardgasvrij
De gemeente streeft naar het steeds minder gebruiken van fossiele brandstoffen en wil daarom de eigenaren van de woningen Oostervenne 201-426 en Westervenne 201-426 een aanbod doen om de woning aardgasvrij te maken. Om dit aanbod te kunnen doen, heeft de gemeenteraad € 800.000 beschikbaar gesteld voor de maximaal 320 appartementen die nog op aardgas zijn aangesloten. Dit bedrag wordt gefinancierd door de duurzaamheidsreserve uit de gemeentebegroting. Deze reserve bestaat voor een groot deel uit geld van het Rijk voor de tijdelijke regeling ‘Capaciteit decentrale overheden klimaat- en energiebeleid’ . Voor de gemeente Purmerend is dit een bedrag van circa € 1,5 miljoen euro per jaar.
De woningen zijn al aangesloten op stadsverwarming, maar een groot deel maakt nog gebruik van aardgas voor het koken. De eigenaren in deze situatie betalen behalve vastrecht voor warmte ook vastrecht voor de gasaansluiting. De bedoeling is om alle eigenaren te benaderen over het verwijderen van de gasaansluiting en het aanbod om voorzieningen te leveren voor het elektrisch koken.
34 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21
2 stemmen tegen: PVV
Locatie sporthal Karekiet
In 2021 is de Gebiedsvisie Karekietpark vastgesteld, als leidraad voor de herontwikkeling van dit gebied. De nieuwbouw voor basisschool de KlimOp en sporthal Karekiet zijn in de ontwikkeling als eerste aan de beurt. Eerder werd al geconcludeerd dat het niet gemakkelijk wordt om de sporthal goed in te passen in het gebied. Gebleken is nu dat het gewenste en benodigde programma groter is dan waar ten tijde van de gebiedsvisie vanuit is gegaan. De nieuw te bouwen sporthal wordt groter door de wensen en ambities van de betrokkenen en door gewijzigde wet- en regelgeving. De sporthal zal meer ruimte van het Karekietpark gebruiken en vraagt ook om meer parkeerplaatsen. Op de plek waar deze in de gebiedsvisie is bedacht, past het niet meer.
De raad heeft nu ingestemd met het voorstel van het college voor een andere plek voor de sporthal, namelijk de plek waar nu nog basisschool KlimOp is gehuisvest. Na de verhuizing van de basisschool naar het nieuwe schoolgebouw, zal de vrijgekomen locatie aan het Karekietpark 28 worden ingezet voor de bouw van de sporthal. Naar verwachting zal de basisschool eind 2026 verhuizen naar de nieuwe locatie.
Invoering Stadspas
De gemeenteraad heeft besloten om voor vier jaar in 2025 een stadspas in te voeren voor inwoners die ondersteuning kunnen gebruiken. Het doel van de stadspas is om minimaregelingen te vereenvoudigen en meer mensen te bereiken. Voor de invoering van de stadspas is financiële ruimte ontstaan door vrijvallende subsidiegelden die de gemeente heeft ontvangen uit het Europees Sociaal Fonds.
In 2023 werd besloten om het armoedebeleid op onderdelen te verbeteren. De raad heeft toen gevraagd om te onderzoeken wat een stadspas kan betekenen voor Purmerend en wat er nodig is om deze in te voeren. Het college heeft aangegeven dat een voorzieningenpas het beste aansluit bij de uitgangspunten van het armoedebeleid. Het onderbrengen van de minimaregelingen in een voorzieningenpas versimpelt het proces voor bewoners. Er zijn geen losse bonnetjes of ingewikkelde formulieren meer nodig.
Visie Recreatie en Toerisme 2040
De gemeenteraad heeft de visie Recreatie en Toerisme 2040 vastgesteld. Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor de leefbaarheid, werkgelegenheid en voorzieningen in de gemeente Purmerend. De visie is geschreven om ondernemers en inwoners te enthousiasmeren om samen aan de slag te gaan om het recreatieve en toeristische programma verder te ontwikkelen in de gemeente Purmerend.
In de visie worden de ambities beschreven. De gemeente kent een rijke geschiedenis en met de fusie tussen Purmerend en Beemster in 2022 zijn stad en land weer met elkaar verbonden. Vanuit die verbintenis wordt naar de toekomst gekeken. Toerisme en recreatie betekenen meer dan economische groei. Het is een middel voor welzijn en geluk van alle inwoners van de gemeente. Toerisme en recreatie dragen ook bij aan het behoud van de leefbaarheid, natuur en cultuur van de gemeente, met een goede balans tussen bezoekers, bedrijven en bewoners. Een duurzame ontwikkeling van deze sector staat daarbij voorop.
Om de ambities waar te kunnen maken, wordt de komende jaren ingezet op versterking van de stad Purmerend en versterking van werelderfgoed Droogmakerij De Beemster. Aandachtspunten zijn het uitbreiden van het aantal verblijfsaccommodaties, het versterken van agrotoerisme, meer ontspanningsmogelijkheden rondom water en het versterken van de kunst- en cultuursector.
De visie wordt hierna verder uitgewerkt in een uitvoeringsagenda en aan de raad ter besluitvorming worden aangeboden.
34 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, PB21
2 stemmen tegen: Gemeentebelangen Purmerend
Motie - Jaarlijkse check geheimhouding
Een motie van Gemeentebelangen Purmerend, PVV, GroenLinks, Forum voor Democratie, VVD, D66 en PB21 over de geheimhouding van documenten kreeg de algemene steun van de raad. In de motie werd het college gevraagd om in elk geval eenmaal per jaar alle raadsinformatie waarop geheimhouding is opgelegd, te beoordelen en de raad aan te geven of de informatie openbaar kan worden gemaakt.
De gemeenteraad onderschrijft het belang van het openbare karakter van besluitvorming. Ondanks alle goede voornemens komt het voor dat er bij de gemeente geheimhouding op informatie blijft rusten, terwijl de noodzaak daarvoor is vervallen. Door een periodieke check op geheimhouding, kan de transparantie van documenten beter worden bewaakt.
Het college zegde toe om regelmatig na te gaan of de geheimhouding op stukken wel of niet kan worden opgeheven.
Motie - Fietsenstalling Plantsoenstraat
De raad steunde een motie van GroenLinks, D66 en PB21 over de bereikbaarheid van fietsenstalling in de Plantsoenstraat. Sinds er eind juli in de binnenstad van Purmerend een fietsverbod is ingegaan, is de fietsenstalling in de Plantsoenstraat alleen nog als voetganger met de fiets aan de hand bereikbaar. Inwoners die gebruik maken van deze fietsenstalling en sindsdien moeite hebben met het bereiken van de stalling, boden dit najaar de gemeenteraad een petitie aan waarin zij vragen om het fietsverbod in de Plantsoenstraat in te trekken. Het gaat dan in elk geval om het deel tussen de Schapenmarkt en de fietsenstalling. De Plantsoenstraat is geen onderdeel van de doorgaande fietsroute tussen de Koestraat en de Kalversteeg, waar het samengaan van voetgangers en fietsers problemen oplevert. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een fietsverbod in de Plantsoenstraat ook niet direct nodig. Het fietsverbod kan blijven gelden voor de overige straten van de binnenstad. Het college is gevraagd om rekening te houden met deze bijzondere situatie en het fietsverbod in te trekken voor een deel van de Plantsoenstraat.
23 stemmen vóór: PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster (1), D66, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, PB21
14 stemmen tegen: Stadspartij-Beemster Polder Partij, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster (3), Gemeentebelangen Purmerend
Motie - Opvanglocaties voor dak- en thuislozen
Een motie van Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend en PVV over opvanglocaties voor dak- en thuislozen is met algemene stemmen aangenomen. Purmerend kampt met een groot woningtekort en in de gemeente hebben dak- en thuislozen ook dringend behoefte aan een plek om te wonen. Het is essentieel dat er snel meer ondersteuning komt voor onze dak- en thuislozen en andere woningzoekenden. De raad steunde de motie, omdat de raad het belangrijk vindt dat er snel meer ondersteuning komt voor deze groep mensen en andere woningzoekenden. In de winter zou niemand onvrijwillig op straat moeten slapen.
De raad vraagt het college nu te onderzoeken of er op korte termijn andere locaties beschikbaar kunnen worden gemaakt voor de opvang van dak- en thuislozen en zich tot het uiterste hiervoor in te spannen. Het college heeft aangegeven op dit moment te werken aan een uitbreiding van de dak- en thuislozenopvang en de motie te omarmen.
Motie – Noodlokaal voor Montessori De Beleving
Een motie van Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, PB21 en Gemeentebelangen Purmerend over een noodlokaal voor Montessorischool De Beleving is eveneens met algemene stemmen aangenomen. Het college is gevraagd om zich uiterste best te doen voor het realiseren van minimaal één noodlokaal op het terrein van de basisschool voor het schooljaar 2025-2026. Vanwege de groei van de school is het bijna onmogelijk geworden om leerlingen in een rustige omgeving extra ondersteuning te bieden. Het schoolgebouw vertoont bovendien lekkages en heeft vaak een te hoge Co2 waarde in de lokalen. Dit laatste kan een negatief effect op de gezondheid hebben.
De raad heeft het college ook verzocht om op korte termijn het schoolbestuur te betrekken bij de plannen voor nieuwbouw voor een integraal kind centrum (IKC). Bij de basisschool is er behoefte is aan een IKC, omdat ouders vaak bewust voor een montessorischool kiezen waardoor de leerlingen vaak afkomstig zijn uit alle wijken, kernen en de regio. Een integraal kind centrum biedt meerderde voorzieningen op één locatie, zoals de voorschool, een kinderdagverblijf, een basisschool, buitenschoolse opvang (BSO) en welzijnsactiviteiten.
Het college zegde toe op dit moment onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor een noodlokaal en in overleg te zijn over een integraal kind centrum. Begin 2025 zal het college bij de gemeenteraad terugkomen op dit onderwerp.
Agenda
Meer informatie over alle besluiten zijn te bekijken bij de uitzending in het raadsinformatiesysteem bij de agenda van 19 december. Hier is ook de uitzending van de vergadering live te volgen. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt toegevoegd aan de raadsagenda op 30 januari 2025.