Commissie: cultuurvisie, re-integratieverordening, budget jeugdzorg

Image kunst
9 januari 2025

In de commissie op donderdag 16 januari bespreken de commissieleden onder andere de cultuurvisie, de re-integratieverordening Participatiewet, een wijziging in de financiële regeling voor Werkom en de formatie voor de jeugdzorg.

Cultuurvisie gemeente Purmerend 2025-2032 

De commissie is gevraagd te adviseren over de cultuurvisie ‘De kracht van cultuur’ en het voornemen om bij de voorjaarsnota 2025 een definitief besluit te nemen over de financiële gevolgen. Dit laatste gezien het zorgelijke financiële meerjarenperspectief van de gemeente. 
Het laatste cultuurbeleid van de gemeente is geschreven in 2011. Sindsdien is er veel gebeurd wat impact heeft gehad op het culturele veld. Onder meer de coronaperiode heeft duidelijk gemaakt hoe onmisbaar cultuur is voor onze inwoners. Cultuur is van groot algemeen belang en heeft zowel een intrinsieke waarde als een duidelijke maatschappelijke en economische waarde. Een actuele cultuurvisie met een passend ambitieniveau is daarom van belang. 
In september vorig jaar werd al een eerste conceptvisie besproken in de commissie. De cultuurvisie gemeente Purmerend 2025-2032 wordt nu ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Nieuwe re-integratieverordening Participatiewet 

De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet die er voor moet
zorgen dat meer mensen werk vinden; ook mensen met een arbeidsbeperking. In de regio Zaanstreek- Waterland werd de samenwerking verstevigd en werd door de regiogemeenten de Re-integratieverordening Participatiewet en de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet vastgesteld. Het college stelde nadere regels vast voor persoonlijke ondersteuning en jobcoaching en voorzieningen. Uitgangspunt was zoveel mogelijk maatwerk en uitgaan van de leefwereld van mensen.

In de praktijk blijkt de wet niet voor iedereen even goed te werken. Te veel mensen komen nog steeds niet aan het werk. Het Rijk heeft nu een ‘Breed Offensief’ opgesteld, met als doel de arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking te kunnen vergroten. De maatregelen naar aanleiding van deze agenda betekenen dat de re-integratieverordening moet worden aangepast. De raad wordt voorgesteld de aangepaste re-integratieverordening vast te stellen en de verordening loonkostensubsidie in te trekken. Ook aan de raden van de regiogemeenten worden deze voorstellen gedaan, zodat we zoveel mogelijk blijven werken vanuit een gemeenschappelijk aanbod voor werkzoekenden en werkgevers in onze regio.
De commissie wordt gevraagd hierover te adviseren. 

Financiële verordening Werkom 

De commissie bespreekt het advies van het college aan de gemeenteraad om een positieve zienswijze te geven op de wijziging van de financiële regelgeving van participatiebedrijf Zaanstad Purmerend 2023 (Werkom). Voorheen gaf de accountant een (vereiste) rechtmatigheidsverklaring af. Vanaf de jaarrekening 2023 geeft het bestuur van Werkom voortaan zelf een toelichting op de financiële rechtmatigheid, die vervolgens door de accountant wordt getoetst. Het bestuur wil deze wijzigingen in de financiële verordening opnemen. Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over de kaders over de rechtmatigheidsverantwoording. 
Werkom is een van de gemeenschappelijke regelingen van de regio Zaanstreek-Waterland. In alle zeven deelnemende gemeenten wordt de gemeenteraad gevraagd een zienswijze vast te stellen.

Budget voor jeugdzorg 

Er speelt veel binnen het jeugdbeleid. Er is een wachtlijst, een taakstelling en een landelijke wens voor hervorming van de hulpverlening. Al deze onderdelen hebben prioriteit, maar door een personeelstekort loopt de wachttijd bij het Loket Jeugd van de gemeente verder op. Dit raakt het welzijn van de kinderen in de gemeente, die deze jeugdhulp hard nodig hebben. Het college geeft het signaal dat zowel het aanpakken van de wachtlijst als het behalen van de taakstelling alleen lukt als er fors meer vast personeel komt.
Voor de uitvoering van deze urgente vragen in de lokale jeugdzorg is budget nodig vanaf € 721.000 in 2025 tot aan € 978.000 in 2028. Het voorstel is om dit in 2025 te dekken uit de begrotingsruimte en vanaf 2026 uit het besparingspotentieel. De raad wordt gevraagd om deze wijziging van de programmabegroting 2025 vast te stellen.

Agenda, stukken, en live uitzending  

Kijk voor de volledige agenda, stukken en live uitzending in het raadsinformatiesysteem
De vergadering is ook te volgen via RTV Purmerend of bij te wonen vanaf de publieke tribune in de raadzaal van het stadhuis.

Commissie Maatschappelijk, 16 januari, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis Purmerend