Besluiten gemeenteraad: woonwagens, gemeenschappelijke regelingen

Donderdag 26 juni vergaderde de gemeenteraad over de laatste besluiten voor het zomerreces.
Aan het begin van de raadsvergadering zijn twee nieuwe commissieleden benoemd. Dit zijn Melissa Rotteveel voor de VVD fractie en Erik Struijlaart voor de fractie PB21. Beiden zijn eerder politiek actief voor de gemeente Purmerend geweest. Melissa Rotteveel als commissielid en Erik Struijlaart als raadslid (foto: weidevenner.nl)
Woonwagen- en standplaatsenbeleid
In Purmerend is de vraag naar standplaatsen voor woonwagens groot. In de laatste 25 jaar zijn er geen standplaatsen meer bijgekomen. De doorstroming is gering. De wachttijd voor een huurwoonwagen is dan ook lang, evenals voor andere huurwoningen. Om de Purmerendse woonwagenbewoner die in een eigen wagen (huur of koop) in familieverband wil wonen binnen een redelijke termijn de kans te kunnen bieden op een standplaats, heeft de raad het Woonwagen- en standplaatsenbeleid 2025 vastgesteld.
Er komen in de gemeente extra standplaatsen voor huur- en koopwagens. Het gaat om 16 nieuwe standplaatsen in de Oostflank, 8 nieuwe standplaatsen in Zuidoostbeemster II en 2 extra standplaatsen op de Slaperdijk.
Op initiatief van Gemeentebelangen Purmerend wordt in het beleid aangepast dat de wachttijd voor nieuwe standplaatsen vergeleken wordt met het aanbod voor grondgebonden (niet-gestapelde) woningen in de sociale sector, in plaats van met de reguliere sociale huurwoningen. Deze laatste huurwoningen bestaan voornamelijk uit gestapelde appartementen, waarbij veel personen op een relatief klein grondoppervlak wonen. Dit geldt niet voor woonwagens, die een relatief groter beslag op de beschikbare openbare ruimte leggen.
Prioritering woonwagenstandplaatsen
De fracties Gemeentebelangen Purmerend, PVV en CDA dienden een motie over een concreet en versneld plan voor de locatie en realisatie van de aangekondigde 24 standplaatsen in de Oostflank en Zuidoostbeemster II. Deze ontwikkelingen zijn onzeker en kunnen nog jaren duren. Het realiseren van de woonwagenplekken is een relatief geringe opgave ten opzichte van de totale gebiedsontwikkeling.
De raad steunde deze motie met algemene stemmen en vraagt het college te borgen dat de realisatie van vaste standplaatsen plaatsvindt in de eerste fase van de gebiedsontwikkelingen van de Oostflank en Zuidoostbeemster II.
Kaders voor stevige lokale teams jeugdhulp
Na de decentralisaties in 2015 koos de gemeente Purmerend ervoor om de jeugdhulp te splitsen in laagdrempelige algemene voorzieningen (het voorveld) en het Loket Jeugd voor de specialistische jeugdhulp. De gemeente wil de jeugdhulp verbeteren door het voorveld en het loket verder te ontwikkelen naar stevige lokale teams. Deze teams moeten dichtbij en laagdrempelig werken, integrale hulp en ondersteuning bieden en voldoende mandaat hebben om kinderen en gezinnen effectief te ondersteunen. Een andere werkwijze voor professionals is hierbij nodig, evenals een (her)verdeling van rollen, taken en verantwoordelijkheden. De ontwikkeling naar stevige lokale teams is uitgewerkt in een beleidskader.
De gemeenteraad heeft geen bedenkingen tegen een doorontwikkeling naar stevige lokale teams voor jeugdhulp en stemt in met de financiële kaders voor het bestaande budget (€ 16 miljoen) in 2025.
32 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21
1 stem tegen: PVV
Gemeenschappelijke regelingen - jaarstukken en begroting
Op de agenda stonden een aantal jaarstukken en ontwerpbegrotingen van verschillende gemeenschappelijke regelingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Jaarlijks ontvangen de gemeenteraden in de regio van de organisaties hun jaarrekening, kadernota en begroting, waarbij de raden een zienswijze op de ontwerpbegroting kunnen geven.
Alle gemeenschappelijke regelingen waar Purmerend deel van uitmaakt, ontvingen in vorig jaar een brief van de gemeente met het verzoek om vanaf het begrotingsjaar 2026 rekening te houden met een met 5 % lagere bijdrage van de gemeente. Bijna alle gemeenschappelijke regelingen hebben dit jaar bij het aanbieden van hun ontwerpbegroting in meer of mindere mate gehoor gegeven aan dit verzoek.
Bij enkele voorstellen voor een zienswijze nam de gemeenteraad een amendement of motie aan:
Begroting 2026-2029 Vervoerregio Amsterdam
De Vervoerregio Amsterdam (VRA) heeft voor 2026-2029 extra budget nodig voor het openbaar vervoer, de tariefmaatregel en OV compensatie voor studenten, mobiliteitsprojecten en deelmobiliteit. De raad is van mening dat er vooral geld wordt begroot voor de zuidkant van de VRA en veel minder voor de regio Waterland. De gemeenteraad benadrukt in de zienswijze daarom opnieuw de urgentie voor de afspraken over de OV-concessie en roept de organisatie op meer te investeren aan de noordkant van de vervoerregio.
De gemeenteraad benadrukt bovendien dat de verhoogde ambities van de VRA, die mede tot uiting komen in de groei van de formatie, niet ten koste mogen gaan van de kernverantwoordelijkheden. Daarom steunde de raad het amendement van Gemeentebelangen Purmerend om aan de zienswijze toe te voegen dat de gemeente hoopt dat de toenemende ambities niet afleiden van de kerntaken, in het bijzonder de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit de verkeers- en vervoerstaak, zoals vastgelegd in de Wet personenvervoer 2000.
Jaarstukken en begroting 2026 Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland
De begroting van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterlandstaat onder druk door landelijke ontwikkelingen. Voor 2026 wordt een tekort van € 1,6 miljoen verwacht, onder meer door een korting op de rijksbijdrage voor crisisbeheersing en het uitblijven van compensatie voor de aanpassing van het brandweerstelsel. Tegelijkertijd is er sprake van een verhoging van de gemeentelijke bijdrage vanwege indexatie en eerder vastgesteld beleid. De veiligheidsregio kiest ervoor om geen taken af te bouwen, maar om te investeren in samenwerking en doelmatigheid, waarmee op lange termijn een verlaging van 5 % in de gemeentelijke bijdrage mogelijk wordt. Het is alleen mogelijk om in de begroting de korte termijn besparing van 2 % te verwerken.
Het effect op de uitgaven voor de gemeente wordt verwerkt in de gemeentelijke begroting 2026, omdat dit in lijn is met de afgelopen jaren en de begrotingsuitgangspunten van de veiligheidsregio niet onrealistisch zijn. De gemeenteraad neemt in de zienswijze op de begroting 2026 op dat Purmerend wel elk jaar de weg naar de 5 % verlaging in de kadernota van de veiligheidsregio wil terug zien.
Motie – Bezuiniging Brede Doeluitkering Rampenbestrijding
De Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster en de Stadspartij-Beemster Polder Partij dienden een motie in over de Brede Doeluitkering Rampenbestrijding (BDuR), de financiële bijdrage van het Rijk aan de veiligheidsregio’s. Veiligheidsregio’s zijn geconfronteerd zijn met een verplichte wijziging van het brandweerstelsel, wat tot extra personeelskosten leidt. Terwijl, gezien alle geopolitieke ontwikkelingen, de veiligheid en het versterken van weerbaarheid de komende tijd prioriteit hebben.
De raad steunde de motie en het college reageerde eveneens positief. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zal in een brief van de gemeente Purmerend worden verzocht om de voorgenomen bezuiniging vanaf 2026 op de BDuR in te trekken en snel duidelijkheid te geven over een aanvullende bijdrage van het Rijk voor de verplichte wijziging van het brandweerstelsel.
Recreatieschap Twiske-Waterland
Met het oog op de financiën en de toekomstscenario’s van de gemeente Purmerend is gekeken naar de taken van het Recreatieschap Twiske-Waterland. De organisatie is in juni 2024 gevraagd te kijken naar mogelijkheden voor ombuigingen in 2026 en latere jaren. Het recreatieschap heeft aangegeven hier in het najaar 2025 mee te starten. In een zienswijze op de programmabegroting 2026 vraagt de gemeenteraad aan het recreatieschap om de financiële effecten voor de gemeente Purmerend mee te nemen bij de najaarsnota 2025 en de programmabegroting 2026 van het recreatieschap.
Op initiatief van D66, VVD, PVV en Gemeentebelangen Purmerend wordt aan de zienswijze toegevoegd dat de gemeenteraad van Purmerend teleurgesteld is dat in de ontwerpbegroting 2026 geen rekening is gehouden met een bezuiniging van 5 %. Het recreatieschap heeft, net als alle andere gemeenschappelijke regelingen, bijna een jaar de tijd gehad om aan het verzoek van de gezamenlijke colleges te voldoen, maar kondigt aan pas in het najaar van 2025 scenario’s te presenteren om aan het verzoek tegemoet te komen. De raad verwacht dat in 2026 minimaal een 2 % lagere bijdrage van de gemeenten is verwerkt en dat het recreatieschap de gevraagde 5 % aan besparingen vanaf 2027 zal realiseren.
Raadsvergadering bekijken
De vergadering is te bekijken via het raadsinformatiesysteem bij de vergadering op 26 juni 2025. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt naderhand toegevoegd aan de raadsagenda.