Bijzonderheden
Bijzonderheden in 2023
Het jaar 2023 was het tweede jaar van de bestuursperiode 2022-2026. Na het eerste jaar met de installatie van de nieuwe gemeenteraad, het college en de introductieperiode na de gemeenteraadsverkiezingen, volgde een min of meer regulier jaar voor de griffie. Op de agenda van de gemeenteraad stonden belangrijke onderwerpen. Zo is de Gebiedsvisie de Koog en het Kwaliteitsplan Waterlandkwartier vastgesteld. Opvallend op de agenda was het (niet aangenomen) referendumverzoek van een inwoner. Dit leidde tot een initiatiefvoorstel om de bestaande referendumverordening van de gemeente te herzien, dat het niet haalde in de raad. Een maand later besloot de raad om de referendumverordening in te trekken.
De regionale opvang voor de Oekraïense ontheemden heeft veel tijd en aandacht gevraagd en geleid tot twee extra raadsvergaderingen en commissieavonden, waaronder een inspreekavond. Ook zijn er informatiebijeenkomsten geweest over het verbod voor zwaar verkeer op het viaduct op de A7 en de aankondiging van noodzakelijke herstelwerkzaamheden. De Stadsverwarming Purmerend is gedurende het jaar op diverse momenten onder de aandacht geweest, naar aanleiding van eerdere technische problemen in 2022 en de financiën voor Gemeente Purmerend, als enige aandeelhouder.
In het zomerreces bleken een extra commissie en raadsvergadering noodzakelijk in verband met de verklaring van geen bedenkingen ten aanzien van het project Terrazza en de vraag naar het opnemen van een messenverbod in de Algemene plaatselijke verordening.

Petities
In het najaar werden er twee petities aangeboden aan de gemeenteraad. Bij de petitie met meer dan 4200 handtekeningen werd aandacht gevraagd voor het voortbestaan van hondenopvang Dogrun bij de ontwikkelingen in de Oostflank. In de tweede petitie met 10.207 handtekeningen vroegen inwoners aan de gemeenteraad om geen grote opvanglocatie te plaatsen in Purmerend. De petities zijn geanonimiseerd geplaats bij de ingekomen stukken en tijdens de raadsvergadering mondeling toegelicht door de vicevoorzitter van de gemeenteraad.


Regionaal
Op het gebied van de regionale samenwerking zijn er regelmatig bijeenkomsten geweest met andere gemeenteraden in de regio. Zo was er in het begin van het jaar een bestuurlijke informatiebijeenkomst met twee buurgemeenten en de provincie over de stikstofopgave. De gebiedsvisie op De Purmer is ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten Edam-Volendam en Waterland. En naast de regionale raadsbijeenkomsten die worden georganiseerd door het regionale griffieteam, organiseerde de griffie ook regelmatig de bijeenkomsten Raad in de regio. Raad in de regio is daarbij alleen voor de Purmerendse raadsleden en bedoeld als voorbereiding op het overleg in de Regioraad Vervoerregio Amsterdam en het overleg in de MRA Raadtafel.
Bijeenkomsten en werkbezoeken
In 2023 zijn er regelmatig werkbijeenkomsten en informatiebijeenkomsten georganiseerd ter voorbereiding op onderwerpen op de agenda. Zo waren er in het begin van het jaar twee uitgebreide en meer interactieve informatiebijeenkomsten, namelijk het raadsfestival over Wonen en het raadsfestival Mobiliteit. In het begin van het zomerreces heeft de griffie een klassenbezoek aan de gemeenteraad kunnen faciliteren voor scholieren van de middelbare school. Met de inzet van Prodemos was het mogelijk om dit te kunnen organiseren. De bijeenkomsten Gast in de raad zijn zoals vanouds weer regelmatig georganiseerd. Dit blijft een groot succes. Gast in de raad wordt zowel voor inwoners als voor nieuwe medewerkers georganiseerd. Dit kan niet zonder voldoende inzet van de raads- en commissieleden.
In september is de gemeenteraad een volledige dag op pad geweest naar de gemeente Haarlemmermeer. Het was een geslaagde dag met een gevarieerd programma met informatie en ontspanning.
In het najaar zijn er meerdere bijeenkomsten georganiseerd als voorbereiding voor de komst van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Eind 2022 was een begin gemaakt met de evaluatie van de werkwijze van de gemeenteraad. Dit is in 2023 vervolgd met een aantal werkbijeenkomsten, maar nog niet afgerond. De gesprekken gingen over verbeterpunten en communicatie.


Versterking werkgeversfunctie
De gemeenteraad is werkgever van de griffier en de griffiemedewerkers. In het reglement van orde van de raad was geregeld dat het presidium ook de werkgeverscommissie was en daarmee namens de raad de taken en verantwoordelijkheden als werkgever uitvoerde. Om de werkgeversrol beter te structureren en te komen tot een rolverdeling in de commissie die beter aansluit op de landelijke trend, is een verordening werkgeverscommissie griffie opgesteld. Hierin zijn de werkzaamheden, bevoegdheden en verplichtingen van de werkgeverscommissie vastgelegd. De commissie bestaat uit een samenstelling van raadsleden die recht doet aan de verhoudingen in de raad. De verordening is eind juni vastgesteld door de raad. In september kwam de werkgeverscommissie voor het eerst bij elkaar. Ook vond er een kennismakingsgesprek plaats tussen de griffie en de leden van de werkgeverscommissie.

Griffie
In het voorjaar zijn er een aantal inloopbijeenkomsten bij de griffie georganiseerd op de dinsdagavonden voor de fractievergaderingen. Dit was bedoeld om onder de aandacht te brengen dat de griffie er ook is voor hulp en advies aan de raads- en commissieleden. Is wel voldoende bekend wie we zijn en wat we doen? De inlopen waren eenmalig en gaven geen aanleiding om dit te herhalen.
