Reactie uit de fractie in januari

Image Afbeelding papierblok Reactie uit de fractie
19 januari 2023

Elke maand geven de fracties uit de gemeenteraad hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad in de pagina Reactie uit de fractie van het Gemeentenieuws. In januari 2023 hebben elf fracties gereageerd.

Stadspartij-Beemster Polder Partij – Amber van der Meeren, raadslid

Waardering voor Mantelzorgers

De waardering voor mantelzorgers, jong en oud, kan niet genoeg worden getoond. Mantelzorgers doen hun uiterste best om met veel liefde voor een dierbare te zorgen. In november ontvingen de mantelzorgers een bedankje vanuit de gemeente, tijdens de week van de Mantelzorg. En er waren verschillende activiteiten, ook op de dag van de mantelzorg. De verschillende activiteiten die in onze gemeente worden georganiseerd voor mantelzorgers kunnen helpen om de gedachten even te verzetten. Maar ook wanneer er geen speciale dag of week is, is het belangrijk om deze waardering uit te spreken naar de mantelzorgers, want ze zijn onmisbaar. Daarom nogmaals onze waardering naar alle mantelzorgers die hun uiterste best doen om met veel liefde voor een dierbare te zorgen.

PvdA - Els van Loenen, raadslid

Afscheid

Op 11 januari heeft onze wethouder Thijs Kroese de gemeenteraad geïnformeerd over zijn terugtreden als wethouder. Zelf geeft hij aan dat met pijn in het hart te doen. Wij kennen Thijs als een bevlogen bestuurder met passie voor de gemeente Purmerend. Om zo’n besluit te nemen is moed nodig. Temeer omdat Thijs zich verantwoordelijk voelt naar de kiezers toe die bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen het vertrouwen in hem hebben uitgesproken. Wij begrijpen en respecteren zijn besluit, al is dat ook met pijn in ons hart. Want Thijs heeft veel voor de stad gedaan. De resultaten van zijn inspanningen zijn in Purmerend goed zichtbaar. Wij danken Thijs voor al zijn werk en wensen hem voor de toekomst alle goeds toe!

VVD - Rianne de Wit, raadslid

Een andere route

Drie maanden geleden is er een verbod ingesteld voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 30 ton voor het viaduct van de A7 bij Purmerend/Zuidoostbeemster. Na vragen van de VVD blijkt dat dit is ingesteld, omdat de eisen tegenwoordig hoger zijn dan voorheen, maar dat er niets mis is met het viaduct zelf. Er is op dit moment geen schade of slijtage. Door deze afsluiting moet nu veel vrachtverkeer omrijden met extra drukte en overlast voor de omgeving en hogere kosten voor ondernemers. De VVD vindt zo’n verbod een oplossing voor de korte termijn. Er kunnen andere (tijdelijke) regelingen worden ingesteld waarbij de lasten niet worden verschoven naar omwonenden en ondernemers. Dit moet zo snel mogelijk worden opgelost!

CDA - Arie Commandeur, commissielid

Werelderfgoed en de Nekkerzoom

Onlangs was er in de raad een stevig debat over de voorgenomen bouw van drie vakantiehuisjes en een bedrijfswoning in de  Nekkerzoom (gebied in Beemster tussen de A-7, de Nekkerweg, de Zuiddijk en Volgerweg). Sommigen waren bezorgd dat bij toestemming de deur zou open gaan voor meer bouwplannen in het werelderfgoed. Ook het CDA koestert de openheid van het gebied, maar wij waren toch niet tegen. En waarom niet? Volgens het bestaande bestemmingsplan mocht er wel degelijk gebouwd worden. De initiatiefnemers mochten er dus vanuit gaan dat de gemeente akkoord zou gaan. Het college ging ook akkoord. Toen vonden wij dat de raad niet op het einde de spelregels kon gaan veranderen teneinde de bouw te verhinderen. Vandaar.

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster – Theo Neep, fractievoorzitter 

Aandacht en hulp voor armoede

Alweer een nieuw jaar. Wij staan weer bol van de goede wensen en voornemens. We mogen de aandacht voor de vele mensen onder ons die hele moeilijke tijden doormaken, niet laten verslappen. Ook in onze gemeente is er nog altijd stille armoede. Zo is de voedselbank voor velen noodzakelijk, en ook mensen die normaal geen hulp nodig hebben, gaan meer ervaren dat het maandelijks rond komen een probleem wordt. Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster wil dan ook vragen om juist deze groep, die zich misschien niet kunnen bedienen van een computer, in contact te brengen met het Wmo-loket van de gemeente (telefoon 0299-452452) waar hulp geboden kan worden en anonimiteit is gewaarborgd.
Veel voorspoed en vooral gezondheid in 2023 gewenst!

D66 - Mark Intres, fractievoorzitter

Vooruitkijken

Het nieuwe jaar is van start gegaan tegen een achtergrond van onzekerheden. De uitdagingen zijn groot, ook in Purmerend. De hoge energieprijzen vroegen vorig jaar om actie van de politiek. D66 spande zich met succes in voor het snel uitbetalen van de energietoeslag voor de laagste inkomens. De gemeenteraad steunde ook een motie van D66 voor een plan van aanpak en structureel budget voor het beter isoleren van woningen. In een groeiende gemeente is verkeersveiligheid nóg belangrijker. Een voorstel van D66 om de verkeersveiligheid op schoolroutes in kaart te brengen, is door de gemeenteraad aangenomen. Juist in tijden van onzekerheid moet de politiek perspectief bieden. D66 werkt daaraan, op een positief-kritische manier. Ook in 2023 kunt u op D66 rekenen!

GroenLinks - Piet van Huizen, commissielid

Het was weer feest! 

Vuurwerk heeft dit jaar weer veel financiële schade veroorzaakt. Erger nog zijn de lichamelijke  verwondingen en verminkingen. Het vuurwerk zorgt voor een hoge concentratie luchtvervuiling en straatvuil. Het is een ware kwelling voor (huis)dieren en veel inwoners. Een landelijk verbod zal ook binnen de gemeente uiteindelijk de meeste duidelijkheid bieden. Voorlichting kan bijdragen aan de bewustwording van de gevolgen van vuurwerk. GroenLinks vindt dat op zijn minst moet worden vastgesteld op welke plekken in Purmerend het afsteken van vuurwerk wel of niet wordt toegestaan rond de jaarwisseling. Een goed alternatief  is een centraal georganiseerde laser-droneshow of een centraal stadsvuurwerk. Het vuurwerk is en blijft voor GroenLinks een aandachtspunt!

PVV - Robin Heynen, raadslid

Stop giftig woke

We leven in bizarre tijden. Alles wat normaal was moet anders. Tradities moeten op de schop, onze geschiedenis uitgewist, vlees eten is een zonde en ga zo maar door. We verliezen onze identiteit en wie zich daar terecht zorgen om maakt, wordt verketterd. Onze maatschappij is gekaapt door extremisten die alle ruimte krijgen van veel media en gevestigde politieke partijen. De PVV doet daar niet aan mee. Wij zijn trots op de Nederlandse identiteit en zullen die altijd verdedigen. Vrijheid en keuzevrijheid staan bij ons hoog in het vaandel. Weet daarom wat u stemt op woensdag 15 maart. Stem op de PVV.

Forum voor Democratie - Tim van der Zwaart, commissielid

Een onvergetelijke ervaring

Met een frisse blik en goede zin gaan wij bij Forum voor Democratie het nieuwe jaar in! Met goede herinneringen sluiten we het jaar af om in het 2023 nieuwe te gaan maken. Aankomend jaar willen wij de binnenstad van Purmerend weer een onvergetelijke ervaring laten worden. Het stimuleren van plaatselijke winkeliers om hun bedrijf hier te vestigen en Purmerend weer met elkaar te verbinden. Verder blijven we ons hard maken om de Beemster in zijn volle glorie voort te laten bestaan en boeren te beschermen tegen de klimaathysterie! En natuurlijk willen wij iedereen bedanken die bij onze nieuwjaarsborrel aanwezig was en samen met ons de eerste stap naar verbinden heeft gezet!

Gemeentebelangen Purmerend - Bas Poot, commissielid

1 jaar onderweg

Vorig jaar rond deze tijd werd de nieuwe raad van Purmerend geïnstalleerd. Na een start vol met kennismakingen met de raad en de werkwijze, bezoeken aan organisaties en de wijken en dorpen, zijn we met veel energie aan de slag gegaan. We zijn kritisch waar nodig en steunen voorstellen waar we ons in kunnen vinden. We hebben zelf meerdere moties ingediend en we hebben actiegevoerd voor een betere verkeersveiligheid in met name de Purmer-Noord, maar ook voor de rest van de gemeente. Gemeentebelangen Purmerend gaat het nieuwe jaar weer met veel energie tegemoet met nieuwe plannen. Wilt u meer over ons weten? Kom dan gerust een keer langs of laat van u horen via gbpurmerend.nl of de socials.

PB21 – Harry Poppelier, fractievoorzitter

Op zoek

PB21 is op zoek naar nieuwe leden. Heb jij zin om samen met ons PB21 klaar te stomen voor de volgende verkiezingen? En wil jij ook dingen in de politiek veranderen? PB21 staat voor directe democratie en een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Wij geloven dat de vertegenwoordigende democratie, waarbij je eens in de vier jaar je stem geeft en het overlaat aan de partij waar je op hebt gestemd, in de lokale democratie niet meer goed werkt. Bij ons is de keuze van de kiezer leidend, de meerderheid beslist. Wij willen het dualisme in de gemeenteraad terug en dat kan alleen als er sprake is van een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Wil jij  verandering? Meld je dan aan op PB21.nl.