Reactie uit de fractie in december

Image Potloden Reactie uit de fractie
8 december 2022

Elke maand geven de fracties uit de gemeenteraad hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad in de pagina Reactie uit de fractie van het Gemeentenieuws. Deze maand reageren elf fracties.

Stadspartij-Beemster Polder Partij – Wout Zeekant, raadslid

Eindejaarswens

‘Koop bij de winkelier van hier’, met die slogan zijn we deze feestmaand ingegaan. De winkeliers en ondernemers hebben onze  steun hard nodig. Stadspartij-Beemster Polder partij onderschrijft de oproep om lokaal te kopen dan ook van harte. We kijken terug op een treurig jaar. En gaan de feestdagen en het nieuwe jaar dan ook ongewis in wat het ons zal brengen. De laatste dagen van het jaar is er altijd een moment van bezinning. Maar wij denken ook aan plaatsen waar angst heerst en het donker en koud is door toedoen van een maffe dictator. Dat de vrede op ons continent snel mag terugkeren. En dat 2023 een hoopvol jaar zal zijn met warmte en gezondheid voor een ieder!

PvdA - Marlies Vermeulen, raadslid 

Ophef over kunst

Purmerend in het landelijk nieuws, vanwege ophef over kunst. Of eigenlijk ophef over het weghalen van kunst uit de openbare ruimte van het stadhuis… En die ophef, over het weghalen van kunst, was begrijpelijk. Kunst is er om te prikkelen. En dat doen de portretten van trotse Beemstervrouwen… Dat enkele bezoekers van het stadhuis dit aanstootgevend vinden, mag nooit leiden tot verwijdering. Daarom dienden wij (samen met enkele andere partijen) een motie in om de kunstwerken te laten hangen. Deze motie werd unaniem aangenomen. En niet voor niets, vrijheid van kunstuiting is een belangrijke democratische waarde. Een trots moment, voor de democratie én voor het kunstproject ‘Ode aan de Beemstervrouw’.

VVD - Noureddine Schoemaker, commissielid

Feesten en hangen

Zoals veel jongeren in Purmerend regelmatig ervaren, is het gemakkelijk om je te vervelen in onze stad. Hierdoor voelt het soms alsof hangen de enige optie is. Toch hoor ik weinig over dit probleem. Ik ben het er mee eens dat het grootste probleem onder jongeren en starters het slechte vooruitzicht op een eigen huis in de toekomst is. Toch wil de VVD kritisch kijken naar meer opties om leuke activiteiten voor jongeren te creëren in onze stad. Dit kunnen wij bijvoorbeeld doen door te kijken of er meer ruimte is voor een aantrekkelijker nachtleven in Purmerend. Zodat wij niet allemaal naar Amsterdam hoeven te verkassen voor een avondje uit en meer kunnen feesten dan hangen.

CDA - Fred Koot, raadslid 

De binnenstad en de Schapenmarkt 

Om onze binnenstad bereikbaar te houden, zetten we in op goede fiets-, wandel- en openbaar vervoerverbindingen van en naar ons centrum. Maar ook met de auto moet het centrum goed bereikbaar zijn en dus voldoende parkeergelegenheden bieden. Daarom zien wij in de Schapenmarkt een uitstekende locatie om hier parkeren toe te voegen. Bij voorkeur ondergronds, zodat we op de Schapenmarkt zelf nieuwe functies kunnen toevoegen. Het CDA ziet daar een fraai markant gebouw in historiserende stijl zoals bijvoorbeeld de Markthal, de vijfhoek en Vila Clementine. Daarbij kan het groen van de plantsoengracht ook mooi aansluiten met het centrum. Zo wordt het asfaltplakkaat met geparkeerde auto’s omgetoverd in een prachtig nieuw stukje binnenstad met een groene historische uitstraling.

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster - Henk Grader, raadslid 

Naar 100.000 inwoners 

Purmerend verandert en groeit de komende decennia naar 100.000 inwoners. Vraagstukken zijn: hoe is de leefbaarheid en de mobiliteit geregeld? Om dit scherp te krijgen, zijn er werksessies georganiseerd. Ook heeft de gemeente inwoners, bezoekers en de middenstand naar hun mening gevraagd. Om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken, wordt voorgesteld woonboulevards aan te leggen waarbij fietsers, voetgangers en groen meer ruimte krijgen en de auto minder. Het is de bedoeling meer stallingsmogelijkheden voor de fiets te creëren en de auto onder te brengen in strategisch gelegen parkeergarages rond de binnenstad. De uitdaging is om het doorgaand verkeer vanuit de noord-zuid en de oost-west corridors door de binnenstad te weren. Dan ontstaat ruimte voor het bestemmingsverkeer en de inrichting van de woonboulevards.

D66 - Rick Hollander, commissielid

Masterplan Opvang Purmerend

Nederland kampt met een opvangcrisis. Van asielzoekers in Ter Apel en statushouders die een verblijfsvergunning hebben gekregen tot spoedzoekers en dak- en thuislozen in gemeenten overal in het land: een plek om te wonen is er niet. En deze woningnood is niet zomaar opgelost. Laten we ons als gemeente verrassen door nieuwe verzoeken of meer dwingende maatregelen van de rijksoverheid, of nemen we de touwtjes zelf in handen? Met die vraag in het achterhoofd nam D66 samen met enkele andere partijen in de gemeenteraad het initiatief om samen met onze inwoners te komen tot een Masterplan Opvang Purmerend. Geen struisvogelpolitiek, maar daadkracht. Helaas ziet een meerderheid van de raad niets in zo’n plan. D66 vindt dat een gemiste kans.

GroenLinks - Ruben van Kuik, commissielid 

Solidariteit 

Voor veel mensen luiden de feestdagen dit jaar een extra moeilijke periode in. Mede door Poetins oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen en de inflatie enorm gestegen, waardoor veel huishoudens niet meer rond kunnen komen. Het Rode Kruis verwacht dat zo’n 400.000 mensen in Nederland voedselhulp nodig hebben en dat dit aantal alleen maar toe zal nemen. GroenLinks roept daarom op tot solidariteit, niet alleen voor de slachtoffers van oorlog, maar ook voor Purmerenders die het deze winter extra moeilijk hebben. We zien toe op passende maatregelen en we roepen iedereen die de middelen heeft op tot steun aan organisaties zoals bijvoorbeeld het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk en het Armoedefonds.
GroenLinks laat niemand in de steek. Doet u mee?

PVV - Mike Hillegers, commissielid

Het jaar 2022 

Geachte inwoners, zoals het u waarschijnlijk niet is ontgaan, is de laatste maand van het jaar aangebroken. We kunnen terugkijken op een jaar waarin er veel is veranderd in onze gemeente. Purmerend fuseerde met de Beemster, een nieuwe burgemeester werd geïnstalleerd en vrijwel tegelijkertijd met het laatste kregen wij een asielzoekerstentenkamp door onze collectieve neus geboord. We hoeven natuurlijk niet te vertellen wat voor fiasco dit is geworden! Maar laten we ook terugkijken op een goede zaak. Zo is er recentelijk een door ons mede-ingediende motie over de schilderijen van de Beemstervrouwen unaniem aangenomen door de raad. Laten we het als raad vaker unaniem eens zijn, maar dan ook over andere zaken!

Forum voor Democratie - Erika Auperlé, commissielid

Vestiging gemeentelijk voorkeursrecht De Koog

De gemeente ziet mogelijkheden om bedrijventerrein De Koog om te vormen naar een woonwerkgebied. Forum voor Democratie stemde tegen de vestiging van gemeentelijk voorkeursrecht in dit gebied. Wij zijn voor de bouw van woningen, maar willen wel dat bedrijven een ‘marktconform’ bod krijgen en geen ‘reëel’ bod wanneer ze besluiten te verkopen. Onze zorg ligt in de bewoording van het raadsbesluit. Een voorbeeld: wanneer ik iets aanbied op Marktplaats voor € 100,- en een potentiële koper een bod doet van € 25,-  vindt de koper dit bod ook een reëel bod. Het gaat hier om een klein bedrag, maar op een pand van bijvoorbeeld € 400.000 is deze mogelijkheid voor ons onacceptabel en willen wij zekerheid voor de verkopende partij. Gelukkig zegt wethouder Hegger wel dat verkopers een marktconform bod krijgen.

Gemeentebelangen Purmerend - Jordi Albers, fractievoorzitter

Masterplan Opvang

De crisisnoodopvang voor asielzoekers in de Baanstee-Noord wordt verlengd tot 1 april. De mensen die daar verblijven, werden de afgelopen tijd geteisterd door lekkages. In de media verscheen zelfs een artikel over vermeend discriminatoir beleid in de tent. Hoewel onze fractie niet twijfelt aan de goede intenties van het gemeentebestuur, zijn wij ervan overtuigd dat hun overhaaste beslissingen op het gebied van asielzoekers en vluchtelingen niet wenselijk zijn. Daarom kwam GBP met een aantal andere fracties met het idee om een Masterplan Opvang op te zetten: uitgangspunten voor opvang (van asielzoekers, maar zeker ook dak- en thuislozen). Een visie, gebaseerd op de ideeën en wensen uit de samenleving. De coalitie stemde helaas tegen dit idee. Lees meer op onze website:

PB21 - Rob Klaucke, fractievoorzitter

Wissel

PB21 heeft een tijdelijke wissel van raadslid gemaakt om een statement te maken. Een statement dat aangaf dat een eerder partijlid dat geweigerd was door de gemeenteraad als commissielid wel raadslid kan worden. Een commissielid wordt immers gekozen door de gemeenteraad en een raadslid door de kiezers. Wij maakten dit statement om de kromme gang van zaken in de gemeenteraad en in de gemeentewet te benoemen. Het huidige raadslid zal eind december weer zijn zetel afstaan aan de nummer 1. Onze fractie heeft trouwens tijdens de wissel wel gewoon gefunctioneerd. Wij hopen dat de gemeenteraad deze boodschap heeft begrepen en dat deze enige zelfreflectie gaat toepassen. Indien er wederom een commissielidmaatschap openvalt, zullen wij het partijlid weer naar voren schuiven.


Het Gemeentenieuws wordt gepubliceerd in het gratis huis-aan-huisblad Purmerends Nieuwsblad. Ontvangt u de krant niet? Dan kunt u de krant ook ophalen in de hal van het stadhuis aan de Purmersteenweg 42.