Gemeenteraad (voorjaarsnota) op 8 juni

Image Afbeelding Melkwegbrug
2 juni 2023

Donderdag 8 juni vergadert de gemeenteraad van 15.00 tot 18.00 uur over de voorjaarsnota 2023.
Voor de voorjaarsnota hebben fracties vier moties ingediend. Na de algemene bespreking en behandeling van de moties zal de raad een besluit nemen over de nota.
Op de agenda staan ook benoemingen van een commissie- en een raadslid.

Voorjaarsnota 2023 

De raadsvergadering staat in het teken van de voorjaarsnota. In deze nota staat hoe het gaat met de inkomsten en uitgaven van de gemeente en of dit nog klopt met wat is afgesproken in de begroting. Ook geeft de nota een vooruitblik op de plannen voor de komende jaren. De voorjaarsnota is financieel sluitend, dat wil zeggen dat de geschatte inkomsten gelijk zijn aan de totale uitgaven. Op veel onderdelen wordt de begroting aangepast aan de nieuwe loon- en prijsniveaus. Daarnaast wordt er een voorstel gedaan voor de invulling van stelposten in de begroting en de investeringsagenda. Er is op dit moment geen geld voor enkele prioriteiten die de gemeente niet wil laten liggen. Voor de begrotingsbehandeling in het najaar worden deze prioriteiten verder uitgewerkt om te kijken naar oplossingen.

De fracties houden dit jaar tijdens de behandeling van de voorjaarsnota geen algemene beschouwingen.  
Er zijn vier moties  ingediend. Een motie over de inzet van rijksmiddelen voor klimaat- en energiebeleid. Het verzoek is om in de uitwerking van de inzet van deze gelden in elk geval de isolatie van de bestaande woningvoorraad en de aanpak van energiearmoede mee te nemen. En de gemeenteraad  tijdig te betrekken bij de uitwerking, zodat de raad nadere kaders kan meegeven voor de inzet van deze gelden. Daarnaast is er een motie ingediend om de inzet van de afgelopen jaren te handhaven om de solvabiliteit verder te verhogen. Ook is er een motie over de voortgang van het project ‘De Woonplek’. De vierde motie gaat over de financiële middelen voor het Duurzaamheidsbeleid

De raadsvergadering is van 15.00 tot 18.00 uur te volgen via het raadsinformatiesysteem of via RTV Purmerend (Ziggo kanaal 36, KPN kanaal 1390).  
De vergadering is ook bij te wonen vanaf de publieke tribune in de raadzaal van het stadhuis.