Commissie: Fietsoversteek, duurzaamheidsleningen, Kop West

Image Afbeelding fietsen
31 maart 2023

Donderdag 6 april is er een commissie Ruimte vanaf 20.00 uur in het stadhuis van Purmerend. Er staan meerdere onderwerpen op de agenda.

Fietsoversteek Middenweg 

Er is onderhoud gepleegd aan het kruispunt Rijperweg-Middenweg en de Middenweg Noord. Fase 1 en 2 is bijna helemaal uitgevoerd. Vanuit de buurtbewoners en de eigen organisatie werd tijdens dit onderhoud gevraagd om de fietsoversteek op de Middenweg ter hoogte van de Cornelis ten Hoopestraat veilig te maken. De bestaande situatie en geboden oplossing waren verkeerskundig niet veilig genoeg en besloten werd om dit op een later tijdstip uit te werken, in fase 3. Hier is nu extra geld voor nodig. Het college vraagt de raad om € 134.000 beschikbaar te stellen.

Meer geld voor duurzaamheidsleningen 

De gemeente biedt inwoners de mogelijkheid om via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten een duurzaamheidslening te krijgen voor het energiezuinig maken van de woning. De raad bepaalt het beschikbare budget van het fonds. In januari 2023 is voor het fonds € 1 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Bij de voorjaarsnota zou worden gemeld welk bedrag nodig is voor 2023. Gezien het grote aantal aanvragen is dit moment naar voren gehaald. Het college vraagt de raad het bedrag aan te vullen tot € 2 miljoen euro. 

Project Terrazza 

Project Terrazza aan de Waterlandlaan 1-57  is gericht op het bouwen van 291 appartementen, zes bedrijfsunits en een parkeergarage. Dit bouwplan past niet in het geldende bestemmingsplan en daarom is een uitgebreide procedure omgevingsvergunning nodig. Door deze procedure kunnen burgemeester en wethouders met een omgevingsvergunning afwijken van het bestemmingsplan. De raad moet hiervoor een ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven. 

Kop West 

In 2015 is het flexibele bestemmingsplan ‘Kop van West 2014’ vastgesteld, waardoor zo’n 850 woningen konden worden gebouwd. Het grootste deel hiervan is inmiddels gebouwd of in aanbouw. Inmiddels is Kop West bijna klaar. Het is goed om de planologische bouw- en gebruiksmogelijkheden aan te laten sluiten bij de (woon)wijk die het nu is geworden. Het is niet langer nodig de ruime bouw- en gebruiksmogelijkheden uit het bestemmingsplan in stand te houden. Daarom stelt het college de raad voor de beheersverordening ‘Kop West 2023’ vast te stellen.

Vergadering live volgen  

Bekijk de volledige agenda en de live-uitzending via Raadsinformatie. Of volg de vergadering via RTV Purmerend (Ziggo kanaal 34, KPN kanaal 1390, Delta 14). 
De openbare vergaderingen zijn ook te volgen vanaf de publieke tribune in de raadzaal van het stadhuis. In de raadzaal is ringleiding voor slechthorenden aanwezig.