Commissie: tankstation Verzetslaan, Wheermolen-Oost

Image Afbeelding Tankstation
12 januari 2023

Donderdag 12 januari is er vanaf 20.00 uur een commissie Ruimte in de raadzaal van het stadhuis aan de Purmersteenweg 42.

Bestemmingsplan Tankstation en autoherstelgarage Verzetslaan 

Het college wil het parkeerterrein aan de Verzetslaan (bij McDonald’s en KFC) aan de zuidkant van Purmerend aanwijzen als een alternatieve plek voor het voormalige Avia-tankstation aan de Burgemeester D. Kooimanweg en de autoherstelgarage Carex aan het Tramplein 7. Door het tankstation en de garage te verplaatsen, kan de gemeente op deze locaties extra woningen ontwikkelen. 
De wens is om aan de Verzetslaan een tankstation met vier afleverzuilen (pompen), vier waxboxen en een autoherstelgarage te realiseren. Er wordt geen LPG verkocht. Om de ontwikkeling mogelijk te maken, wordt de gemeenteraad gevraagd om het nieuwe bestemmingsplan vast te stellen.

Beeldkwaliteitsplan Wheermolen-Oost

Voor de gebiedsontwikkeling in Wheermolen-Oost is het beeldkwaliteitsplan ‘Gezond, gemengd en nog gezelliger, gewoon Wheermolen-Oost’ opgesteld. Dit plan bevat welstandscriteria en vormt de basis van de wettelijk verplichte toetsing voor vergunningplichtige bouwinitiatieven in dit gebied. Bij de voorbereidingen waren bewoners en belanghebbenden betrokken. Zo zijn er een aantal bouwprojecten in de regio bezocht om te bekijken welke vormgeving van gebouwen en openbare ruimte wel of niet goed aansluiten bij Wheermolen-Oost. Meer dan 300 mensen hebben hierover ook een vragenlijst ingevuld. Het ontwerp beeldkwaliteitsplan heeft zes weken ter inzage gelegen. De gemeente heeft geen zienswijzen ontvangen en vraagt de gemeenteraad nu om dit plan vast te stellen.

Extra budget voor duurzaamheidsleningen

De gemeente Purmerend biedt particuliere eigenaren de mogelijkheid om tegen een lage rente een duurzaamheidslening af te sluiten voor de energietransitie en het energiezuinig maken van de woning. Het afgelopen jaar was er een sterke stijging van het aantal aanvragen voor deze leningen. De grotere vraag wordt onder andere veroorzaakt door de verhoging van de energieprijzen en uitgestelde investeringen vanwege de coronacrisis. Positief is dat inwoners de weg naar de financiering voor het energiezuinig maken van hun woning weten te vinden. 
De stijging heeft wel als gevolg dat het budget voor de leningen moeten worden aangevuld. Het college stelt daarom aan de gemeenteraad voor om voor 2023 een bedrag van € 1 miljoen euro te storten op de gemeentelijke rekening bij Stichting Volkshuisvesting Nederland, om zo de gemeentelijke duurzaamheidslening te kunnen verstrekken.

Bekijk de volledige agenda van 12 januari 2023 in de kalender bij Raadsinformatie.