Commissie: voorjaarsnota 2024, Wormerweg

Image Afbeelding Melkwegbrug
30 mei 2023

Donderdag 1 juni is er een commissie in de raadzaal van het stadhuis. Het is een gecombineerde vergadering van de verschillende commissies. Er staan meerdere onderwerpen op de agenda.

Voorjaarsnota 2024 

In de voorjaarsnota staat hoe het gaat met de inkomsten en uitgaven van de gemeente en of dit nog klopt met wat is afgesproken in de begroting. Ook geeft de nota een vooruitblik op de plannen voor de komende jaren. Op veel onderdelen wordt de begroting aangepast aan de nieuwe loon- en prijsniveaus. Daarnaast wordt er een voorstel gedaan voor de invulling van stelposten in de begroting en de investeringsagenda. Op dit moment is er geen geld voor de prioriteiten die de gemeente niet wil laten liggen. Voor de begrotingsbehandeling in het najaar worden deze prioriteiten verder uitgewerkt om te kijken naar oplossingen. 
Er zijn vier moties  ingediend. Een motie over de inzet van rijksmiddelen voor klimaat- en energiebeleid, een motie om de inzet van de afgelopen jaren te handhaven om de solvabiliteit verder te verhogen. Ook is er een motie over de voortgang van het project ‘De Woonplek’. De vierde motie gaat over de financiële middelen voor het Duurzaamheidsbeleid. De fracties houden tijdens de voorjaarsnota geen algemene beschouwingen.  Kijk voor meer informatie over de voorjaarsnota op raad.purmerend.nl.

Wilt u inspreken over de voorjaarsnota?  In de commissie van 1 juni kunnen inwoners, organisaties en bedrijven hun mening geven over de concept-voorjaarsnota. De politieke partijen nemen deze inbreng mee voor de beraadslagingen tijdens de raadsbehandeling. Als u van dit spreekrecht gebruikt wilt maken, meldt u zich dan vóór 16.00 uur op 1 juni  per e-mail via griffie@purmerend.nl of bel (0299) 452 713.

Bestemmingsplan Wormerweg 27 

De raad wordt gevraagd om een nieuw bestemmingsplan ‘Wormerweg 27, Westbeemster’ vast te stellen. Met behulp van deze bestemming van de grond kan het agrarisch bouwvlak op Wormerweg 27 in Westbeemster worden uitgebreid. Het agrarisch bedrijf kan dan een nieuwe loods en drie sleufsilo’s plaatsen, zodat het stallen van machines en de opslag van ruwvoer op eigen terrein kan plaatsvinden. Binnen het huidige bouwvlak is daar geen ruimte voor.

Begroting Omgevingsdienst IJmond 

Omgevingsdienst IJmond voert namens en vóór veertien gemeenten en de provincie Noord-Holland taken uit op het gebied van milieutoezicht en handhaving. De dienst heeft de eerste begrotingswijziging 2023 en de ontwerpbegroting 2024 opgesteld. De raad is in de gelegenheid om hierop een zienswijze te geven. Door de herberekening van de bodemtaken valt de gemeentelijke bijdrage in de begroting 2024 van de gemeente Purmerend een stuk lager uit. Het college stelt de raad voor een positieve zienswijze te geven op beide documenten en de financiële effecten mee te nemen in de najaarsnota 2023 en de programmabegroting 2024.

Vergadering live volgen 

Bekijk de volledige agenda en de live-uitzending via Raadsinformatie. Of volg de vergadering via RTV Purmerend (Ziggo kanaal 34, KPN kanaal 1390, Delta 14). 
De openbare vergaderingen zijn ook te volgen vanaf de publieke tribune in de raadzaal van het stadhuis. In de raadzaal is ringleiding voor slechthorenden aanwezig.