Besluiten gemeenteraad Voorjaarsnota 2023

Image Afbeelding Kaders
9 juni 2023

Donderdag 8 juni 2023 was er een gemeenteraadsvergadering over de Voorjaarsnota 2023.

Voorjaarsnota 2023 

De gemeenteraad heeft de voorjaarsnota 2023 vastgesteld. In de nota is rekening gehouden met de gestegen lonen en prijzen van de gemeente, gesubsidieerde instellingen en van zorgaanbieders. Er is ingestemd met uitgangspunten voor de begroting 2024, bijstellingen in de begroting 2023 en de meerjarenbegroting, en met de overheveling van budgetten uit de jaarrekening 2022 naar 2023.

Er is een sluitende Voorjaarsnota, echter door loon- en prijsstijgingen en marktontwikkelingen kan de gemeente enkele belangrijke zaken op dit moment nog niet begroten. Het gaat dan om verdere investeringen in het wijkmanagement en wijkwerk, in de lokale jeugdzorg vanaf 2025, in geluidschermen, kade/keermuren, steigers, tunnels, in de binnenstad, en in de versterking van de informatie- en ICT beveiliging. 

De komende jaren worden wel noodzakelijke investeringen gedaan in de groei van de stad en de dorpen. Voor 2023 zijn budgetten vastgesteld of verhoogd voor onder meer verkeersmaatregelen aan het Grevelingenmeer, Meerland, Middenweg Zuid, Purmer-Noord, de reconstructie van de Zuiderweg, voor verduurzaming van vastgoed, de nieuwe gevel van het multifunctioneel centrum De Boomgaard, het integraal huisvestingsplan, wegen, bruggen, bio-afvalcontainers voor hoogbouw, de speelvoorziening bij het Weidelandpad, en arbo-aanpassingen voor het Leeghwaterzwembad. Voor de begroting 2024 is er extra geld voor investeringen in mobiliteit, groen in de binnenstad, scholen, bewegingsonderwijs, twee nieuwe sportaccommodaties en het Leeghwaterpark.

De kaders in de voorjaarsnota geven richting voor de het opstellen van de begroting 2024. Deze meerjaren begroting wordt in het najaar ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.  

30 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, 
3 stemmen tegen: PVV, Fractie Schaaij


Motie - Voortgang De Woonplek 

Op initiatief van D66 en PVV zal het college in het vierde kwartaal de gemeenteraad informeren over de eventuele locaties en participatie voor De Woonplek, de voorziening voor mensen met een complexe multi-problematiek. Momenteel worden verschillende scenario’s voor het realiseren van De Woonplek onderzocht.
Eerder had het college toegezegd om deze woonvoorziening na februari 2021 weer op te gaan pakken. In de voorjaarsnota 2023 staat echter dit pas vanaf 2025 verzorgd kan worden. De raad heeft twee jaar niets gehoord over ontwikkelingen rondom het woonproject en is van mening is dat dit niet goed is voor zowel de toekomstige bewoners van de Woonplek als voor inwoners van de gemeente. Om die reden heeft de raad verzocht om eerder op de hoogte te worden gebracht over de ontwikkeling van het project.  

29 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, PVV, Leefbaar Purmerend, Fractie Schaaij
4 stemmen tegen: VVD, Gemeentebelangen Purmerend


Raadsvergadering bekijken  

De vergadering is te bekijken via de webpagina Raadsinformatie. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt binnenkort toegevoegd aan de agenda van de volgende gemeenteraadsvergadering  op 29 juni 2023.