Reactie uit de fractie - oktober 2023

Image Decoratief
19 oktober 2023

Elke maand geven de fracties uit de gemeenteraad hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad in de pagina Reactie uit de fractie van het Gemeentenieuws. Dit nieuws wordt gepubliceerd in het gratis huis-aan-huisblad Purmerends Nieuwsblad. Ontvangt u de krant niet? Dan kunt u de krant ook ophalen in de hal van het stadhuis aan de Purmersteenweg 42.

Stadspartij-Beemster Polder Partij - Amber van der Meeren, raadslid

Herijking armoedebeleid is maatwerk

Op 28 oktober 2023 heeft de gemeenteraad het nieuwe armoedebeleid vastgesteld. In het armoedebeleid kwam naar voren dat we in de gemeente al veel doen voor mensen die het moeilijk hebben. In het armoedebeleid komt maatwerk duidelijk naar voren. Tijdens de raad heb ik namens de Stadspartij-Beemster Polder Partij extra benadrukt hoe belangrijk wij maatwerk vinden. De reden daarvoor is dat dit belangrijk is om meer mensen te kunnen helpen. In Purmerend leveren we nu al maatwerk op het moment dat mensen geen minima-inkomen hebben, maar het wel moeilijk hebben vanwege hoge vaste lasten. Dit is een goed voorbeeld van hoe wij in de gemeente maatwerk leveren.

PvdA - Marlies Vermeulen, raadslid

Menstruatiearmoede

Tijdens de afgelopen raadsvergadering stond armoedebestrijding centraal. Armoede is een veelkoppig monster waar steeds meer inwoners mee te maken krijgen. Er werd aan dit agendapunt dan ook ruim tijd besteed. Een groeiende groep meisjes en vrouwen is door gebrek aan geld niet in staat maandverband of tampons aan te schaffen. Zij dreigen in een sociaal isolement te raken, gaan niet naar school of werk en belanden in een ongezonde situatie. Om te zorgen dat bestrijding van menstruatiearmoede wordt verankerd in het gemeentelijk beleid én om het taboe op menstruatiearmoede te helpen doorbreken, dienden wij (samen met GroenLinks) een motie in. Deze motie werd met een zeer ruime meerderheid aangenomen. Een goed resultaat, op een onderwerp dat onze aandacht zal blijven houden.

VVD - Bart van Elden, fractievoorzitter

Geheimhouding

De VVD vindt dat onderwerpen slechts bij hoge uitzondering als geheim bestempeld moeten worden. Bij de discussie over mogelijke opvang van Oekraïense ontheemden in de Oostflank maakte het college van B&W alle stukken geheim. Onnodig en onwenselijk! Hierdoor konden inwoners hun mening niet geven en konden raadsleden niet met hen in gesprek. De VVD hoort graag eerst de wensen en bedenkingen van Purmerenders over de voorgestelde opvang van 500-1500 Oekraïense ontheemden, voordat er een raadsbesluit kan worden genomen. We hopen dat het college van B&W lering trekt uit de soap die is ontstaan. Vanaf nu starten we in alle openbaarheid met het gesprek over dit onderwerp zelf. Want (tijdelijke) huisvesting voor zowel Oekraïense ontheemden als Purmerendse woningzoekenden is ontzettend belangrijk!

CDA - Ferry Pankras, raadslid

Kijken wat nodig is

In de commissie van 13 september en de raad van 28 september is uitgebreid gesproken over de herijking van het armoedebeleid. Het CDA blij met het voornemen van het college om meer te kijken naar wat nodig is om mee te doen in de maatschappij, dan te kijken naar waar iemand volgens de letter van een regeling recht op heeft. Niet gewoon de opgehouden hand vullen, maar echt helpen. Mensen samen laten komen en actief onderdeel van onze Purmerendse gemeenschap uit laten maken is van groot belang. Meedoen, mensen leren kennen. Dit verbetert de zelfredzaamheid van mensen. En zorg als gemeente voor betere informatievoorziening, bijvoorbeeld via de wijkcentra en buurthuizen.

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster - Peter van der Nulft, commissielid

Thijs Kalverboer

We kunnen als AOV Purmerend-Beemster natuurlijk de feestelijkheden rond Thijs niet langs ons heen laten gaan. Thijs is 65 jaar getrouwd en onlangs 90 jaar geworden. Beiden een prestatie. Thijs is de oprichter van onze partij. Zeer betrokken bij Purmerend en bij de Purmerendse politiek. Elke vergadering van onze fractie is Thijs erbij. Ook bij elke raadsvergadering zit Thijs op de voorste rij. Een icoon binnen onze partij en in Purmerend. Meedenken en praten over hoe wij het in Purmerend voor ouderen prettiger wonen en leven kunnen maken. Met voldoende levensloopbestendige huizen en de juiste maatschappelijke ondersteuning. Daar staat Thijs voor en het AOV ook! Wij feliciteren hem en hopen dat wij nog lang van zijn inbreng gebruik kunnen maken.

D66 - Edwin Paarlberg, commissielid

Omgekeerd inzamelen

Van 193 naar 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2030. Dat is het streven van onze gemeente. Ambitieus, maar D66 staat hier met volle overtuiging achter. En daar moet veel voor gebeuren: anders denken en anders handelen. Binnenkort wordt het ‘omgekeerd inzamelen’ ingevoerd in gemeente Purmerend. De recyclebare materialen (of beter gezegd: de grondstoffen) worden bij u aan de deur opgehaald, voor het restafval zult u een stukje moeten lopen naar een verzamelcontainer in de wijk. Omdat het verwerken van restafval steeds kostbaarder wordt, wil D66 eigenlijk nog een stap verder gaan: inwoners belonen die hun hoeveelheid restafval flink omlaag weten te krijgen. Hopelijk vinden wij voor dit plan binnenkort een meerderheid van de gemeenteraad aan onze zijde.

GroenLinks - Ruben van Kuik, raadslid

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek is dit jaar van 30 oktober t/m 5 november. Tijdens deze week zijn er inspirerende initiatieven die in het teken staan van een beter klimaat. Dat kan gaan om initiatieven van mensen zoals jij en ik, maar ook om initiatieven van bedrijven, instellingen en gemeenten. GroenLinks vindt aandacht voor bewuster omgaan met klimaat van groot belang, omdat het bijdraagt aan ons zelfbewustzijn over de impact die we hebben. Het voelt misschien niet alsof je als individu impact kan hebben op het klimaat, maar al onze inspanningen samen doen dat absoluut. Een voorbeeld van wat je tijdens de klimaatweek kan doen is geen vlees of vis eten. Voor meer inspiratie over de klimaatweek kun je terecht op www.nkw2023.nl.

PVV - Robin Heynen, raadslid

Onze markt

Al meerdere malen heeft onze fractie er bij het college op aangedrongen om onze dinsdagmarkt aan te passen, zodat deze weer de aanloop zal krijgen die het zeker verdient. Deze week stond er op de social media een bericht over de lege marktkramen, de gaten in de loop en het sluiten van een hele straat terwijl dit niet noodzakelijk is. De PVV zou graag zien dat het college de loop van de markt onder de loep zou nemen. Het zou beter zijn voor alle ondernemers, om de markt in zijn geheel te verplaatsen naar de Koemarkt, de Schapenmarkt en het gebied van en in de Markthal. Een centrale plek waar iedereen het echte marktgevoel kan beleven die bij onze marktstad hoort!

Forum voor Democratie - Erika Auperlé, commissielid

Omgekeerde wereld

In de commissie is het idee besproken om afval omgekeerd te gaan inzamelen. Alleen de kosten al om het te organiseren, vinden wij belachelijk in een tijd waar veel inwoners het financieel zwaar hebben.  Voor ons gevoel is het echt niet reëel om te denken dat mensen met hun huisvuil naar een container gaan lopen. We willen echt bijdragen aan een beter milieu (dat is wat anders dan klimaat!), maar dit is in onze visie niet haalbaar. Wat krijgen onze inwoners er eigenlijk voor terug? Destijds is bespaard door de afvalbakken 1 x in de 2 weken te laten legen in plaats van wekelijks, prima. Maar, Forum voor Democratie vindt dit echt de omgekeerde wereld en zal dit plan niet steunen.

Gemeentebelangen Purmerend - Jordi Albers, fractievoorzitter

Het net-niet zwembad

Deze maand kwam wethouder Hegger (Stadspartij-Beemster Polder Partij) naar de gemeenteraad met het nieuws dat het nieuwe ‘buitenzwembad’ 3,5 miljoen euro meer gaat kosten dan verwacht. De totale kosten lopen hiermee op naar 9,5 miljoen euro. Helaas moet worden opgemerkt dat dit zwembad, ondanks verkiezingsbeloftes van bepaalde partijen, geen echt buitenbad zal worden. In de zomermaanden kunnen de gevels worden opengezet, maar daar blijft het dan ook bij. Om te zwemmen in een buitenzwembad zullen we dus nog steeds naar Volendam moeten afreizen. Gemeentebelangen zegt: doe het goed (of te wel: bouw een echt buitenzwembad), of doe het niet. Gemeenschapsgeld kan tenslotte maar één keer worden uitgegeven en dat moeten we op een verstandige manier doen.

PB21 - Harry Poppelier, fractievoorzitter

Woef

PB21 gaat weer een poging wagen om de hondenbelasting  af te schaffen. Waarschijnlijk zal de meerderheid van de raad niet met dit voorstel gaan instemmen. In dat geval zullen wij met een voorstel komen om deze achterhaalde belasting in termijnen af te schaffen. Het hondenbezit wordt volgens PB21 door het heffen van negentig euro ontmoedigd. Waarom blijven het college en de meerderheid van de raad zo halsstarrig?  Honden zijn o.a. erg belangrijk als maatje tegen eenzaamheid. Zestig procent van alle gemeenten (136) heeft de hondenbelasting al afgeschaft. Nu Purmerend nog. Hondenbelasting is ooit ingevoerd in de tijd dat de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt, een middel om transportbelasting te kunnen heffen. Deze achterhaalde belasting moet eindelijk eens (van PB21) worden afgeschaft!