Commissie over opvang Oekraïense ontheemden

Image Decoratief
27 oktober 2023

Na de inspreekavond op 1 november wordt de commissie over de regionale opvang van Oekraïense Ontheemden in de gemeente Purmerend vervolgd op maandagavond 6 november. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is rechtstreeks te volgen via internet.

Opvang Oekraïense ontheemden

De Rijksoverheid vraagt gemeenten om vluchtelingen van oorlog, geweld of vervolging (asielzoekers, Oekraïense ontheemden, statushouders) huisvesting- en opvang te geven. In de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland werken de gemeenten samen op dit vraagstuk. Zaanstad heeft toegezegd de komende jaren het aantal asielzoekers dat is toegekend aan de regio (ongeveer 1397) op te vangen. Overige gemeenten in de regio willen proberen om het regionaal toegekende aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen op te vangen.

De gemeente Purmerend heeft afgesproken om een groot deel Oekraïense ontheemden in de regio op te gaan vangen. Het gaat om ongeveer 500 tot 1500 mensen. Op dit moment vangt de gemeente ongeveer 540 Oekraïense ontheemden op, bij verschillende locaties. Het college onderzoekt de mogelijkheden voor extra tijdelijke opvang van Oekraïense ontheemden op een locatie in de Purmer Zuid-Zuid. Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met een aantal uitgangspunten en de verdere uitwerking.

Besluitvorming in de gemeenteraad

Op 1 november hebben inwoners tijdens een extra commissie over het voorstel ingesproken bij de gemeenteraad. Maandag 6 november bespreken de fracties dit onderwerp met elkaar in het vervolgavond van de commissie.  Volgens planning zal de gemeenteraad dan op donderdagavond 30 november een besluit nemen stemmen over het voorstel. 
Alle avonden worden vanaf 20.00 uur rechtstreeks uitgezonden via de website en zijn hier ook achteraf te bekijken.

Bekijk via deze link de agenda, de stukken en de uitzending op maandagavond 6 november van 20.00-23.00 uur.

 

Meer informatie

In de agenda van de gemeenteraad kunt u het voorstel aan de raad lezen waarin de raad wordt gevraagd om in te stemmen. Ga naar het raadsinformatiesysteem voor alle stukken.

Vragen en antwoorden

Op de website van de gemeente Purmerend leest u meer informatie in de vragen en antwoorden over de tijdelijke opvanglocatie Purmer-Zuid-Zuid.