Besluiten raad 28 september 2023

Image Afbeelding Armoedebeleid
3 oktober 2023

De gemeenteraad heeft de volgende besluiten genomen.

Armoedebeleid 

Armoede overkomt steeds meer mensen uit alle lagen van de samenleving en heeft grote gevolgen voor de levens van mensen. Naar aanleiding van de groeiende groep mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen, heeft de gemeente het armoedebeleid opnieuw bekeken. Al in 2016 werden de minima-regelingen vereenvoudigd en ging het bij het armoedebeleid vooral om een preventieve aanpak, waarbij de leefwereld van inwoners centraal staat en het er om gaat mensen te helpen bij zelfredzaamheid. Het armoedebeleid is nu op een aantal punten aangepast en vastgesteld door de raad. De gemeente richt zich op het versterken van de bestaanszekerheid van mensen. De gemeente kan de mensen beter helpen door meer mensen mee te laten doen. De financiële gevolgen van het herijkte armoedebeleid kunnen worden gedekt binnen de huidige begroting.

Dat alle uitgangspunten van het beleid tot doel hebben de bestaanszekerheid van mensen te versterken, is op voorstel van GroenLinks en PvdA expliciet opgenomen in de beleidsnotitie. Nieuw is dat de gemeente niet meer voor doelgroepen werkt, maar er voor iedereen is die het financieel moeilijk heeft. Regelingen worden vereenvoudigd of verruimd. Zoals de internetvergoeding, het zwemdiploma, een huiswerkcomputer, de kind-regeling, de Meerdoen-regeling. Op initiatief van de VVD, Stadspartij-Beemster Polder Partij, Gemeentebelangen Purmerend, D66, PvdA, CDA en Leefbaar Purmerend wordt ook als uitgangspunt toegevoegd dat de gemeente via regelingen probeert om een armoedeval te voorkomen bij de overgang van uitkering naar werk en een stijging van inkomen. Een armoedeval is het verschijnsel dat iemand die gaat werken er in inkomen netto niet op vooruitgaat, of er zelfs op achteruitgaat. Dit komt onder andere doordat inkomensafhankelijke subsidies dan wegvallen, zoals huursubsidie, kwijtschelding van lokale belastingen en gemeentelijke inkomensondersteuning.

Bij het behandelen van het armoedebeleid nam de raad de volgende moties aan:

Motie – Hogere vrijstelling giften in bijstand 

GroenLinks, Gemeentebelangen Purmerend en Fractie Schaaij kregen steun van de raad voor hun vraag om het bedrag voor vrijstelling van giften voor bijstandsgerechtigden te verhogen tot € 1800. Mensen in de bijstand ervaren veel stress over de vraag hoe ze rond kunnen komen en lopen een grotere kans om in schulden terecht te komen. De armoede onder bijstandsgerechtigden is hoog. Extra giften kunnen leiden tot minder armoede voor mensen in de bijstand of tot een extra reserve om tegenvallers op te vangen. De verhoging van de vrijstelling maakt het mogelijk om mensen in de samenleving te kunnen helpen. 
De maatregel heeft verder geen financiële gevolgen voor de gemeente.

34 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA (2), Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, Fractie Schaaij
1 stem tegen: CDA (1)

Motie - Identiteitsbewijs voor mensen met minimum inkomen  

De fracties Gemeentebelangen Purmerend, Fractie Schaaij, GroenLinks, PVV en PB21 dienden een motie in over de kosten voor een identiteitsbewijs voor mensen met een minimum inkomen. Iedereen boven de 14 jaar moet zich kunnen identificeren met een identiteitsbewijs. Een bewijs dat ook noodzakelijk is om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de gezondheidszorg, of een MeerDoen-regeling zoals een eventuele meedoen-pas. Het aanvragen van een identiteitsbewijs is een relatief grote kostenpost voor minima. Om mensen met een minimum inkomen te kunnen helpen, vraagt de raad het college daarom om te onderzoeken of het vergoeden of reduceren van de kosten voor een identiteitsbewijs onderdeel kan worden van de meedoen-pas.

34 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, Fractie Schaaij
1 stem tegen: Leefbaar Purmerend

Motie – Menstruatie-armoede 

De raad steunde een motie van de PvdA, GroenLinks en D66 waarin zij pleiten om de bestrijding van menstruatie-armoede op te nemen in het armoedebeleid. Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de tien (jonge) vrouwen en meisjes niet altijd genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Dit veroorzaakt schaamte, ongemak en geldgebrek rondom menstruatie, dat kan leiden tot schooluitval en sociaal isolement. Dit kan mede hierdoor eveneens de genderongelijkheid en kansenongelijkheid versterken. Omdat de financiële situatie in veel huishoudens nijpender wordt en de aanschaf van menstruatieproducten voor een groeiende groep wordt bemoeilijkt, heeft de raad aan het college gevraagd om bestrijding van menstruatie-armoede op te nemen als actief onderdeel van dit beleid.

33 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, PVV, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, Fractie Schaaij
2 stemmen tegen: Forum voor Democratie, PB21

Regiovisie Beschermd wonen en maatschappelijke opvang 

Sinds 2007 organiseert Purmerend als centrumgemeente voor de regio Waterland de maatschappelijke opvang. In 2015 kwam hier het beschermd wonen bij. Beschermd wonen is een maatwerkvoorziening voor mensen met een psychosociale beperking, die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen en 24-uurstoezicht nodig hebben.
Vanaf 2024 zijn alle gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor het beschermd wonen van hun eigen inwoners. Het Rijk en de VNG hebben afgesproken dat alle gemeenten voor deze voorziening een taak hebben en dat gemeenten hier onderling afspraken over maken. Onderdeel van deze decentralisatie van taken is wel dat de rijksmiddelen voor beschermd wonen niet meer alleen naar de centrumgemeenten gaan, maar gedurende een overgangsperiode van tien jaar worden verdeeld over alle gemeenten.
Vanwege het feit dat het hier gaat over een relatief kleine groep (zeer) kwetsbare inwoners, willen de regiogemeenten in elk geval tot en met 2027 op dezelfde wijze blijven samenwerken. Gemeente Purmerend heeft daarom samen met gemeente Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland een nieuwe Regiovisie opgesteld. De Regiovisie geeft daarin de kaders aan voor de samenwerking en prioriteiten voor verdere ontwikkeling. Het legt daarmee een stevige en verbeterde basis onder de samenwerking. 
De raad in Purmerend heeft de regiovisie voor de jaren 2022-2027 vastgesteld.

Wensen en bedenkingen lening Stadsverwarming Purmerend 2023-2026 

De gemeente Purmerend is honderd procent aandeelhouder van de Stadsverwarming Purmerend (SVP). Voor de SVP is voor de jaren 2020-2024 een leningenplafond (maximaal te lenen bedrag) afgegeven van € 65 miljoen. In verband met de technische problemen in het begin van dit jaar en omdat de bouw van een tweede biowarmtecentrale niet doorgaat, heeft het stadsverwarmingsbedrijf de financiering opnieuw berekend. De raad heeft geen wensen of bedenkingen ten aanzien van een maximaal bedrag aan leningen van € 65 miljoen aan de SVP voor de jaren 2023 tot 2026. Er is afgesproken dat de auditcommissie advies uitbrengt aan de raad over het wijzigen van de systematiek van het leningenplafond.

31 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, Fractie Schaaij
4 stemmen tegen: PVV, Forum voor democratie, PB21

Mobiliteit Vervoerregio Amsterdam 

De gemeenteraad geeft een positieve zienswijze af op de ontwerpbegroting en het ontwerp-uitvoeringsprogramma van de Vervoerregio Amsterdam. Het programma is in goed overleg met de gemeente tot stand gekomen. Veel van de belangrijke projecten die de komende tijd uitgevoerd worden, gaan over de doorstroming van het openbaar vervoer, verbetering van de weg en van fiets en verkeersveiligheidsmaatregelen en voor bredere toegankelijkheid van het vervoer.

Signaal over het openbaar vervoer in Purmerend 

Behalve het afgeven van een positieve zienswijze, nam de raad met algemene stemmen ook een motie van D66, Gemeentebelangen Purmerend, Stadspartij-Beemster Polder Partij, PB21 en VVD aan over het openbaar vervoer in Purmerend. Via de motie wil de gemeenteraad een signaal afgeven aan de Vervoerregio Amsterdam over de problemen met de uitval van bussen en de beperkte communicatie naar reizigers. De gemeenteraad wil graag dat problemen snel worden opgelost en hierover door de vervoerregio op de hoogte worden gehouden.  

In december 2023 gaat de concessie openbaar vervoer Zaanstreek-Waterland van start. Het openbaar vervoer zal volgend jaar waarschijnlijk ook duurder worden. Door onder meer personeelstekort zijn er bij de bussen echter problemen om volgens schema te rijden. Dit speelt al langere tijd en zal ook nog even duren. Het busvervoer voor Purmerend is van groot belang voor veel inwoners die voor werk, opleiding of sociale contacten moeten reizen. Reizigers worden niet of nauwelijks geïnformeerd over het uitvallen van buslijnen en staan vaak voor niets op de halte te wachten. Door uitval van bussen ontstaat grote drukte bij de overige buslijnen. De Vervoerregio Amsterdam zal in 2024 in gesprek gaan met EBS.

Skills Garden 

De gemeenteraad stelt € 465.000 beschikbaar voor een Skills Garden bij Rugby Club Waterland en sportcomplex De Beuk. Dit is een ruimte voor alle leeftijden om veelzijdig te sporten, spelen en te bewegen. De voorziening past bij het gezondheids-, sport- en maatschappelijk beleid van de gemeente. Samen sporten, veelzijdig sporten, spelen, bewegen en elkaar ontmoeten draagt bij aan de motoriek, de sociale cohesie en aan maatschappelijke participatie. Het uitgangspunt is dat de Skills Garden wordt ingezet voor openbaar gebruik en kan worden verhuurd als gemeentelijke buitensportvoorziening aan verenigingen, onderwijs- en andere sportaanbieders. Spurd zal daarbij de exploitatie en het beheer doen van de ruimte. De financiële dekking wordt geregeld met behulp van provinciale- en rijkssubsidies binnen de bestaande gemeentelijke begroting.

33 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, PVV, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, Fractie Schaaij
1 stem tegen: Forum voor Democratie.
(PB21 was niet aanwezig)

Afscheid en beëdiging nieuw raadslid GroenLinks 

Fractievoorzitter van GroenLinks Peter Zwart heeft deze maand om gezondheidsredenen ontslag genomen als raadslid. Raadslid Marône Welbergen neemt de taak van fractievoorzitter van hem over. De vrijgekomen raadszetel binnen de fractie wordt ingevuld door Ruben van Kuik. De gemeenteraad heeft Van Kuik beëdigd als raadslid voor de fractie GroenLinks.

Image image
Raadslid Ruben van Kuik (links) en Peter Zwart

 

Raadsvergadering bekijken 

De vergadering is te bekijken via het raadsinformatiesysteem. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt binnenkort toegevoegd aan de agenda van de volgende gemeenteraadsvergadering op 2 november 2023.