Reactie uit de fractie - september 2024

Image Afbeelding Touwen
12 september 2024

Elke maand geven de fracties uit de gemeenteraad hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad in de pagina Reactie uit de fractie van het Gemeentenieuws. Deze maand geven de fracties uit de gemeenteraad hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad.

Stadspartij-Beemster Polder Partij - Wout Zeekant, raadslid

De fiets is toegestaan in het stadje  

Op de hoek van Padjedijk zag ik het bord: ‘fietsen niet toegestaan’. Ik schrok. Mogen fietsen er niet meer in? Typische Purmerendse spraakverwarring is geboren. Onze taal is best ingewikkeld. Fietsen is het meervoud van fiets en fietsen doe je met de voeten op de trappers. Het voetgangersgebied zegt het al. Je komt op de fiets naar het stadje. Bij de entree stap je af. Je loopt verder met je fiets om deze te stallen, te winkelen, wat te drinken of gewoon voor de gezelligheid om verderop weer op de fiets te stappen en door te fietsen. Dit was al regel voor de rest van  het stadje. Alleen  de Koestraat  en Kalversteeg waren een fiets-te-gast-straat. Dat is voor ieders veiligheid per 1 september over. De fatbikes trokken ook hier hun spoor. Gebruik je verstand: fiets aan de hand.

PvdA - Sanda van Dam, raadslid

Het Politieke Debat

‘Het politieke debat verhardt’ is iets wat de laatste jaren steeds vaker wordt gehoord, zowel in Den Haag als op lokaal niveau. Tegelijkertijd haakt een groot deel van Nederland steeds meer af, genoeg van het gekibbel en het vliegen afvangen, verandert het in een toenemende zwijgende meerderheid. Hiermee heeft de politiek teweeggebracht wat het juist niet zou moeten doen: democratie betekent immers dat zoveel mogelijk mensen gehoord worden. Maar hoe veranderen we deze huidige tendens? Bijvoorbeeld door minder gebruik te maken van ‘social-media-retoriek’, waarbij het doel alleen is om te zenden binnen een beperkt aantal karakters. In plaats daarvan moeten we terug naar de dialoog en het prima vinden om van mening te verschillen. Teruggaan naar vroeger zal niet eenvoudig zijn. Iets wat zich over de jaren heeft ontwikkeld, verdwijnt niet zomaar. Maar niets doen is geen optie.

VVD - Bart van Elden, fractievoorzitter

Hindernisbaan voor fietsers

Er is een streep gezet door de drukke doorgaande fietsroute door de binnenstad. Vanuit het oogpunt van veiligheid en beleving in de binnenstad kan de VVD dit collegebesluit begrijpen. Behalve verbieden, wordt er echter geen enkel serieus alternatief geboden. Een kritische rondblik in de binnenstad maakt opnieuw duidelijk hoe bekaaid de fietser ervan af komt. Omliggende straten zijn onvoldoende veilig. Fietsers moeten rakelings langs auto’s en bussen rijden. Fietspaden houden soms ineens op. Op ventwegen geldt onduidelijk tweerichtingsverkeer en bij verkeerslichten moeten fietsers manoeuvreren om voor of naast auto’s te kunnen voorsorteren. Het wegennet in de binnenstad vormt een onveilige en onwenselijke hindernisbaan die niet toekomstbestendig is. We roepen het college daarom op om eindelijk echt werk te gaan maken van mobiliteit in de Purmerendse binnenstad, waarbij er meer ruimte en veiligheid voor de fietser gecreëerd wordt.

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster - Henk Grader, raadslid

Voorbeeldfunctie

Normen en waarden zijn ook een politieke zaak. Normen en waarden zijn in de maatschappij van groot belang. Zij geven richting aan ons bestaan en scheppen bepaalde richtlijnen voor onze gedragingen. Deze kunnen verschillen per omgeving en achtergrond. Rechtvaardigheid is onder andere een norm die in onze maatschappij zwaar weegt. Mogelijk nog belangrijker zijn de sociale, ook wel descriptieve normen. Met andere woorden: de mogelijkheid dat mensen geneigd zijn om de gedragingen van anderen normaal te gaan vinden en te gaan volgen, onafhankelijk van wat dit voor een invloed dit op de maatschappij zal hebben. Om de mogelijke negatieve impact hiervan zo goed mogelijk in de hand te houden, is het belangrijk dat wij als gemeenteraad de morele dimensie hoog in het vaandel houden. De komende periode zijn er veel belangrijke vraagstukken op te lossen.

D66 - Mark Intres, fractievoorzitter

Grote onderwerpen

De zomervakantie is voorbij. We beginnen aan het laatste volledige politieke jaar van deze gemeenteraad, want in maart 2026 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd gebeurt er nog veel. Ook de komende maanden bespreken we grote onderwerpen. Deze maand spreekt de gemeenteraad over bedrijventerrein De Koog. Dit wordt een woon-werkgebied, inclusief een campus, waar onderwijs, wonen, sport en cultuur samenkomen. De raad neemt dit najaar ook een besluit over de opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Gorslaan. Voor mensen met complexe problemen wordt een locatie gezocht om te wonen, de ‘Woonplek’. Deze herfst komt een voorstel hiervoor naar de raad. Veel geld is gemoeid met gebouwen voor onderwijs. Dit najaar bespreekt de gemeenteraad de financiering hiervan. Ook de toekomst van de Schapenmarkt staat op de agenda. Heeft u een vraag, een idee of een mening: D66 hoort graag van u!

GroenLinks - Ruben van Kuik, raadslid

Cultuurvisie

In november worden de partijen in de gemeenteraad gevraagd om een besluit te nemen over de Cultuurvisie 2024-2032. In deze visie staan de ambities en activiteiten die de gemeente en haar culturele partners hebben opgesteld in samenwerking met Purmerenders en Beemsterlingen. Voor GroenLinks staat inclusiviteit daarin voorop. Culturele activiteiten moeten toegankelijk zijn voor iedereen; je inkomen mag nooit een reden zijn om niet mee te kunnen doen met cultureel vermaak in Purmerend en de Beemster. Onder andere een stadspas biedt daarvoor een uitkomst. GroenLinks en D66 dienden eerder dit jaar al een voorstel in om zo’n pas zo spoedig mogelijk in te voeren, maar dat voorstel haalde het helaas niet. GroenLinks zal tijdens de behandeling van de cultuurvisie sterk pleiten voor financiële ondersteuning om zo te komen tot een cultureel aanbod waar iedereen de komende jaren van kan genieten.

PVV - Robin Heynen, raadslid

Gelukkig politiek nieuwjaar 

Het nieuwe politieke jaar is weer begonnen. Na een zomerreces waarin wij allemaal de batterij weer goed hebben opgeladen, zijn wij er klaar voor om ons in te zetten voor onze mooie gemeente, voor u! In dit laatste volledige politieke jaar voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen is er voor ons een hoop werk te verrichten en genoeg vingers die wij aan de pols van het college moeten houden. Wij hebben er weer heel veel zin in. Het afgelopen jaar hebben wij als een van de weinige partijen laten zien dat wij luisteren naar onze inwoners en ons echt hard maken voor u. 
Wilt u ook het verschil maken? Wij zoeken voor de volgende verkiezingen nog naar PVV-toppers om ook hier in Purmerend de grootste partij te kunnen worden. Interesse? Solliciteer dan via…. fractiemedewerkerpvvp@outlook.com.

Forum voor Democratie  - Tim van der Zwaart, raadslid 

Inspraak inwoners 

Participatie vanuit de gemeente richting haar inwoners zou vanzelfsprekend moeten zijn. Toch horen wij regelmatig berichten dat inwoners onvoldoende worden geïnformeerd. Op 4 juni heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen die dit proces zou moeten versterken. Echter, wie verder kijkt dan de nieuwsberichten, ziet dat de uitbreiding van de inspraakverordening pas vanaf 2027 verplicht is voor gemeenten. Forum voor Democratie staat voor openheid naar inwoners. Daarom willen wij niet wachten tot 2027. Wij zullen aankomende raadsperiode al gebruiken om de participatie te verbeteren en de verordening eerder van kracht te laten gaan. We kunnen dit niet alleen! Neem daarom contact op met onze fractie als u het ergens niet mee eens bent. Mail naar: purmerend@fvd.nl of neem contact met ons op via de sociale media kanalen.

Gemeentebelangen Purmerend - Jordi Albers, fractievoorzitter

Cursus lokale politiek

Waarover besluit de gemeenteraad? Hoe komen die besluiten tot stand? En, hoe kunnen inwoners invloed uitoefenen of zelf politiek actief worden? Waar vragen zoals deze voor sommigen appeltje eitje zijn, is dit voor veel anderen soms abracadabra. Omdat Gemeentebelangen Purmerend het belangrijk vindt om zoveel mogelijk inwoners bij de politiek te betrekken, organiseerde de fractie in samenwerking met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen onlangs een gratis cursus lokale politiek. Onze raads- en commissieleden vertelden over hun werk in de gemeenteraad en beantwoordden vragen van een grote groep enthousiaste deelnemers. De opgedane kennis was voor een deel van de deelnemers zelfs reden genoeg om te overwegen politiek actief te worden. Heeft u ook interesse om politiek actief te worden en wilt u meer te weten komen? Neem dan contact op via info@gbpurmerend.nl!

PB21 - Harry Poppelier, fractievoorzitter

Eindelijk

Ik ken iemand die een WW-uitkering heeft. Deze persoon heeft gewerkt en daar salaris voor gekregen. Dit moet bij het UWV worden gemeld en het inkomen wordt dan terecht op de uitkering in mindering gebracht. De ontheemden uit Oekraïne mogen werken en geld verdienen en krijgen van de gemeente sowieso een uitkering. Per 1 juli is deze regel eindelijk vervallen. Oekraïners die geld verdienen, zullen worden gekort op hun uitkering. De uitvoering hiervan zal door de gemeente worden gedaan. Echter, Purmerend kan hier pas over twee maanden mee beginnen en zal de eerste twee maanden niet korten op de uitkering. Dit is je reinste rechtsongelijkheid en hiermee werk je fraude in de hand, omdat de persoon met een uitkering in de verleiding zou kunnen komen om twee maanden geen inkomsten door te geven.