Reactie uit de fractie - oktober 2022

Image image
25 oktober 2022

Elke maand geven de fracties uit de gemeenteraad hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad in de pagina Reactie uit de fractie van het Gemeentenieuws. Deze maand reageren 12 fracties.

Het Gemeentenieuws wordt gepubliceerd in het gratis huis-aan-huisblad Purmerends Nieuwsblad. Ontvangt u de krant niet? Dan kunt u de krant ook ophalen in de hal van het stadhuis aan de Purmersteenweg 42.

Stadspartij-Beemster Polder Partij - Lof aan onze vrijwilligers

Rainier Epping, raadslid: In Purmerend zijn vele vrijwilligers actief waar wij onze dank over willen uitspreken. Op allerlei evenementen staan zij klaar om te helpen opbouwen en alles in goede banen te leiden. Maar niet alleen daar. Denk ook aan de vrijwillige politie en brandweer, EHBO-ers en anderen die aan onze veiligheid denken. Ook de vrijwilligers in onze sportclubs, musea en diverse maatschappelijke instellingen zijn onmisbaar. En niet te vergeten de vrijwilligers die in onze zorg helpen en net dat luisterende oor kunnen bieden aan patiënten en zorgwerkers. Evenals de collectanten die door weer en wind met de collectebus langs de deuren gaan. Zonder vrijwilligers zou het in onze gemeenten een saaie boel zijn zonder sociaal-maatschappelijk draagvlak. Daarvoor aan alle vrijwilligers onze dank!

PvdA - Noodopvang

Natalie Saaf-Pasteuning, fractievoorzitter: Op 5 oktober kwam de eerste groep asielzoekers aan op de Baanstee-Noord voor een tijdelijk verblijf in een noodopvang. De opvang is gerealiseerd door Purmerend en Volendam-Edam die hun verantwoording namen en hun humane gezicht laten zien, wat de PvdA fractie omarmt. Zo kijken wij niet alleen toe, terwijl er mensen in Ter Apel buiten slapen. Op de vooravond hiervan was er de mogelijkheid tot een bezoek. Ik was aanwezig namens de fractie. Bewonderingswaardig hoe hard wordt gewerkt om de opvang op orde te krijgen. Ook confronterend dat gemeenten dit soort maatregelen moeten nemen als tijdelijke oplossing:  een grote tent waar 225 mensen waaronder vijftig kinderen zich gaan huisvesten. Van een Glamping en zekerheid tot status is geen sprake.

VVD - Vuurdoop burgemeester

Timo Roeleveld, raadslid: Eind september vond er een plofkraak op Padjedijk plaats en ontplofte een brandbom in de Nieuwstraat. Dit nadat eerder die maand een beroving op klaarlichte dag plaatsvond op de Antwerpenhaven in Weidevenne. De VVD wil dat dit geweld zo snel mogelijk stopt. Wij vragen de burgemeester dan ook welke middelen zij nodig heeft om deze criminaliteit te bestrijden. Hierbij denken we aan middelen zoals extra cameratoezicht. We willen onze burgemeester maximaal steunen om samen met de politie vol in te (blijven) zetten op veiligheid. De VVD wil immers voorkomen dat deze incidenten het begin zijn van een trend van excessief geweld in ons stadje.

CDA - Visie op de binnenstad

Fred Koot, raadslid: Het CDA is trots op onze historische binnenstad, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo zien wij mogelijkheden om ontmoeten, bewegen en ruimte voor onze jongeren te vergroten door het doorgaande verkeer uit onze binnenstad te halen en de vesting als groen-blauwe buffer te gebruiken. Ook de Schapenmarkt is wat het CDA betreft een belangrijk sleutelstuk om onze binnenstad nog mooier te maken. Hier zien we ruimte voor historiserende nieuwbouw passend bij de markthallen en Villa Clementine. Daarnaast ziet het CDA de Schapenmarkt als de ideale locatie voor een parkeergarage. Zo zorgen we ervoor dat de auto’s uit het straatbeeld verdwijnen en bezoekers die kort de binnenstad bezoeken, eenvoudig kunnen parkeren.

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster - Open dag Reakt

Heleen Kokkeel-Langelaan, raadslid: Wij krijgen vaak uitnodigingen om ergens op bezoek te komen. In dit geval was dit Reakt. Nu dacht ik de organisatie goed te kennen, maar enige verdieping kan nooit kwaad dacht ik zo, en terecht.  Behalve de ophaaldienst voor spullen en kleding die dan via de weggeefwinkel een tweede  kans krijgen, bieden zij veel meer. Er is een goede samenwerking met Cultuurhuis Wherelant, dat behalve een zinvolle dagbesteding ook een opleidingstraject biedt. Ook een afdeling houtbewerking waar u zelfs een meubel naar eigen ontwerp kunt laten maken. Kortom, een fantastische organisatie waar mensen die door omstandigheden even niet mee konden draaien in deze hectische maatschappij weer kansen en levensvreugde geboden wordt. Zij verdienen alle steun en waardering.

D66 - In actie voor energietoeslag

Mark Intres, fractievoorzitter: De energieprijzen brengen steeds meer huishoudens in de problemen. Eind vorig jaar kwam het kabinet met een energietoeslag van € 800 voor huishoudens met een laag inkomen. Afgelopen zomer kwam hier nog € 500 bij. Huishoudens met een bijstandsuitkering krijgen deze toeslagen automatisch via de gemeente. De toeslagen zijn echter bedoeld voor álle huishoudens met een laag inkomen op, of net boven, het sociaal minimum. Maar zij moeten de toeslagen zélf bij de gemeente aanvragen. D66 en Gemeentebelangen Purmerend ontvangen nu signalen dat huishoudens die de aanvraag hebben gedaan, soms al maanden moeten wachten op een uitbetaling. Deze mensen durven de verwarming niet eens meer aan te zetten. Dat is onacceptabel. Wij springen voor deze huishoudens in de bres!

GroenLinks - Burgerberaad

Trees Lamers, commissielid: “Als we echt in verbinding willen staan met de inwoners van onze stad, dan geven we ook ruimte aan een Burgerberaad”, vindt GroenLinks. Bij een Burgerberaad gaan gelote inwoners met elkaar en professionals het gesprek aan over een onderwerp. In deze situatie gaat het over wonen, een belangrijk thema in Purmerend. Informatie vindt u op de website van G1000. Adi van Esch van de Huurdersvereniging is heel enthousiast over een Burgerberaad: “Laten we dit met elkaar doen!”, roept zij de gemeenteraad op. Meer inwoners juichen dit initiatief toe. Democratie is mensenwerk. Een Burgerberaad biedt perspectief voor inwoners om zich te verdiepen in het thema wonen, in dialoog met elkaar verder te komen en oplossingen te bedenken. U kunt de vergadering terugkijken op de website Raadsinformatie, bij de commissievergadering Algemeen en Maatschappelijk 13 oktober 2022.

PVV - Standvastig voor Purmerend

Robin Heynen,  raadslid: Onze partij staat altijd voor wat zij zegt en wijkt daar niet vanaf. Dat stuit geregeld op onwil en onbegrip bij andere partijen. Maar daar trekken we ons niets van aan, want wij laten onze burgers niet in de steek. De PVV zal de vinger op zere plekken blijven leggen en aan de bel trekken wanneer dat nodig is.  Zo zagen wij de problemen met het inmiddels catastrofaal gestarte asielzoekers-tentenkamp al lang en breed aankomen en geloof ons: er komt waarschijnlijk nog veel ellende waar onze burgers de dupe van worden. De PVV zal zich daarom met alles wat mogelijk is blijven verzetten tegen deze opvang of andere partijen dat nu leuk vinden of niet.

Forum voor Democratie - Wens natuur is een illusie

Martin Gennissen, raadslid: Als we eerlijk naar ons land kijken, dan kent ons land geen ‘originele’ natuur. Op vele plekken waar nu land is, was vroeger zee en ons koude kikkerlandje was ooit een tropisch paradijs. Toch wil onze overheid met een verzonnen klimaatprobleem de illusie scheppen dat zij door sturing op stikstof de - niet bestaande - originele natuur zou kunnen sturen. Is dan de vervolgstap het afbreken van de deltawerken of het doorsteken van de afsluitdijk? Laat de natuur de natuur zijn. Dat gaat al duizenden jaren goed, daar is alle ruimte voor de boer en het brengt de gemiddelde inwoner van dit land niet aan de bedelstaf.

Gemeentebelangen Purmerend -  Het Burgerberaad

Jordi  Albers, fractievoorzitter: Inwoners beter betrekken bij het bedenken van woningbouwplannen. Dat klinkt goed en kan binnenkort werkelijkheid worden! Verschillende woningcorporaties uit de regio willen namelijk samen met gemeenten een burgerberaad organiseren. Bij een burgerberaad worden inwoners willekeurig geselecteerd door middel van een loting. Hierdoor doet een goede afspiegeling van de samenleving mee. Vervolgens discussiëren deze inwoners tijdens het beraad over verschillende ideeën na zich verdiept te hebben in het onderwerp met bijvoorbeeld hulp van verschillende experts. Uiteindelijk wordt er over alle plannen gestemd en daaruit volgt een burgerakkoord dat wordt overhandigd aan de politiek. Gemeentebelangen Purmerend is voorstander van het burgerberaad en wij zullen ons hiervoor blijven inzetten. Hopelijk volgen andere partijen!

PB21 - Crisis

Harry Poppelier, fractievoorzitter: Het is op dit moment een crisismaatschappij. Wooncrisis, coronacrisis, energiecrisis, asielcrisis, klimaatcrisis, stadsverwarmingscrisis, koopkrachtcrisis, stikstofcrisis, bus-en-trein-crisis, brandstofcrisis, CO2-crisis, ik-kan-mijn-elektriciteit-gas-niet-meer-betalen-crisis, inflatiecrisis, we-jagen-de-boeren-van-het-land-crisis, hypotheekcrisis, vertrouwenscrisis, consumptiecrisis, geen-graan-uit-Oekraïne-crisis, onderwijscrisis, zorgcrisis, kinderopvangcrisis, mestcrisis,  arbeidsmarktcrisis en de ?-crisis.  Waar mogelijk zal de gemeente ervoor moeten zorgen dat niemand buiten de boot valt. PB21 hoopt dat u weinig last hebt van een crisis. In sommige gevallen kan de gemeente helpen uw crisis te verzachten. PB21 zal erop toezien dat de gemeente haar uiterste best doet en wanneer dat niet gebeurt, zal PB21 aan het college vragen wat daarvan de reden is en zijn best doen om toch tot een oplossing te komen. U als inwoner of ondernemer van Purmerend staat centraal.

Fractie Schaaij - Toekomstig Purmerend

Frank Schaaij, fractievoorzitter: Het college heeft het initiatief genomen om de stadsdelen de Koog en de Oostflank (Golfbaan/Purmerbos) te herontwikkelen. Voor deze beide grote gebieden worden afzonderlijke plannen en studies gemaakt. Fractie Schaaij roept het college op om beide gebieden in samenhang te ontwikkelen. We hebben immers één Purmerend. Kijk niet naar de delen als aparte puzzels, maar zie het geheel.