Reactie uit de fractie - maart 2023

Image Decoratief
23 maart 2023

Elke maand geven de fracties uit de gemeenteraad hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad in de pagina Reactie uit de fractie van het Gemeentenieuws. Deze maand reageren elf fracties. Het Gemeentenieuws wordt gepubliceerd in het gratis huis-aan-huisblad Purmerends Nieuwsblad. Ontvangt u de krant niet? Dan kunt u de krant ook ophalen in de hal van het stadhuis aan de Purmersteenweg 42.

Stadspartij-Beemster Polder Partij - Barbara Jonk-de Lange, fractievoorzitter  

NLdoet

Op 10 en 11 maart waren ’t weer de NLdoet dagen. Altijd een mooie mogelijkheid om kennis te maken met organisaties en sportverenigingen die er zeker toe doen voor velen. Waar men steeds meer moeite heeft om vrijwilligers te vinden om een en ander draaiende te houden, geldt voor ons als fractie dat dit altijd een moment is om de handen uit de mouwen te steken en gewoon te DOEN. Een goed moment om vele vrijwilligers te ontmoeten, vaste hulp of alleen voor NLdoen. En om laagdrempelig het gesprek aan te gaan over politiek in Purmerend. Uitleg te geven en zo een negatief beeld om te draaien tot iets positiefs. Ook dat is NLdoet; ontmoeten!

PvdA - Jos Dings, raadslid

Je ziet het pas als je het doorhebt

De raad sprak 16 maart over integrale veiligheid, naar aanleiding van een nota van het college. Het blijkt dat door ondermijning en cybercrime voor de gemeente een verbeterde samenwerking met de politie en het openbaar ministerie dringend noodzakelijk is. Ondermijning is het fenomeen dat de onderwereld steeds meer oprukt in de bovenwereld (samenleving, economie). Ook cybercrime vormt een steeds grotere bedreiging voor continuïteit van de dienstverlening. De PvdA is groot voorstander van de verbeterde samenwerking en pleit voor een grotere bewustwording ook bij raad en burgers. Dit kost wel geld. De raad zal bereid zijn middelen ter beschikking te stellen, maar dan moet er goed inzicht bestaan in de benodigde middelen en de maatschappelijk risico's goed in kaart worden gebracht.

VVD - Timo Roeleveld, raadslid

Parkeren binnenstad

De VVD vindt het belangrijk dat winkels en restaurants in de binnenstad goed bereikbaar zijn. De stijgende kosten voor ondernemers kunnen niet volledig worden belast aan klanten en daardoor neemt de druk op ondernemers toe, en dat net na de corona-jaren. De parkeergarage voor het stadhuis is nog niet af en er gaan meer dan 130 parkeerplaatsen in de binnenstad voor meerdere maanden dicht. Minder bezoekers kunnen in de garage parkeren, waardoor parkeren op straat drukker wordt. Teleurgestelde bezoekers die geen parkeerplaats kunnen vinden, zullen de binnenstad niet op korte termijn opnieuw bezoeken. De VVD vraagt het college daarom met oplossingen te komen om de binnenstad tijdens de verbouwing van de Eggert-garage zo bereikbaar mogelijk te houden.

CDA - Liesbeth Roet, commissielid

Aantrekkelijke markten

Een levendige binnenstad vinden wij als CDA belangrijk. Markten en themamarkten vormen daarvan een onderdeel. Wij willen dat onze inwoners en mensen uit de regio nog in 2050 naar een markt in Purmerend komen om elkaar te ontmoeten. Door de nieuwe marktverordening kan het college sturen op een gevarieerd en aantrekkelijker aanbod. Niet de plaats op de wachtlijst voor een standplaats is bepalend, maar de speciale inbreng van de marktkooplieden. De themamarkten gaan onder de Apv vallen en daardoor wordt het makkelijker zo'n themamarkt te organiseren. Themamarkten zullen meer toeristen naar de gemeente Purmerend trekken. Wat zou het mooi zijn als er op het nieuw in te richten Marktplein in Middenbeemster ook wekelijks een grotere markt gehouden wordt.

Ouderenpartij AOV Purmerend - Heleen Kokkeel-Langelaan, raadslid

Geen uitbreiding gasboring

De verkiezingen zijn achter de rug. De uitkomst is voor iedereen van belang. Moeder aarde is niet blij hoe wij met haar omgaan en laat dit blijken. Recentelijk besprak de raad een verzoek van de NAM tot uitbreiding van gasboringen in Beemster. Op initiatief van de Stadspartij-Beemster Polder Partij kwam het voorstel om een tegengeluid te laten horen. Wij sloten ons hier van harte bij aan. Het voorstel haalde het ruimschoots en is een steuntje in de rug van het college die ook hun ongenoegen kenbaar maakte. Ook de provincie is geen voorstander. Hopelijk komt er een bestuur waar milieu een belangrijke plaats inneemt. We moeten een leefbare wereld achterlaten voor onze kinderen. Geen Groninger toestanden in onze mooie Beemster.

D66 - Astrud Wildschut, raadslid

Femme Award 2023 uitgereikt

Voor het zesde jaar op rij stond D66 Purmerend op 8 maart stil bij Internationale Vrouwendag. Al in 2018 riep D66 Purmerend de Femme Award in het leven: een onderscheiding voor de vrouw die zich het meest inzet op het gebied van het jaarlijkse thema. Het thema van dit jaar was ‘onbeperkt leefbaar’. Hoe kunnen vrouwen ervoor zorgen dat hun wijk, dorp of stad weer leefbaar wordt of blijft? Die vrouw was wat D66 betreft Nancy Bakker, oprichtster van Bij Moeders in Middenbeemster. D66 Purmerend vindt Bij Moeders een geweldig initiatief, want het is een sociale onderneming die zorgt voor mensen én voor de leefomgeving. Een meer dan verdiende prijs voor de winnares van dit jaar!

GroenLinks - Carla Brocken, fractievoorzitter

OV-coaches

In 2018 werd in Amsterdam bij wijze van proef gestart met het project OV-coaches. Het bleek succesvol en sinds het in 2020 bij de Vervoerregio is ondergebracht, kunnen ook Purmerenders hiervan gebruik maken. De OV-coaches zijn er voor mensen die ondersteuning nodig hebben om uiteindelijk zelfstandig te kunnen reizen. Dat geldt voor het OV, maar begeleiding van fietsers of scootmobiel-gebruikers is ook mogelijk. GroenLinks is zeer enthousiast over deze stap die bijdraagt in het beter toegankelijk maken van openbaar vervoer. Het aantal aanvragen in Purmerend is nog beperkt, er wordt daarom gewerkt om voor dit initiatief nog meer bekendheid te krijgen. De aanmeldingen lopen via MEE Amstel en Zaan. Meer informatie is te vinden op de website van de Vervoerregio.

PVV - Nicole Moinat, fractievoorzitter

Borreluurtje na commissies?!

U zult wel denken: “Borreluurtje na commissies?” Nou, onze fractie dacht precies hetzelfde. De raad kan namelijk kiezen om tevens na elke commissievergadering een borreluurtje met de raad te houden voor ‘teambuilding’ en om raadsleden de mogelijkheid te geven collega’s van andere fracties via ‘debat’ te overtuigen moties of amendementen te steunen. Van de zotte! Wat de PVV betreft, gaan wij geen extra borreluurtje doen van uw belastinggeld. Debatteren doe je in de commissies of raad. En niet achteraf met een glas ‘belastinggeldalcohol’. Dat hierover überhaupt een voorstel ligt, vindt de PVV ronduit schaamteloos. Wij zeggen dan ook NEE tegen het borreluurtje van uw belastinggeld!

Forum voor Democratie - Erika Auperlé, commissielid

Bitterzoet

Bitterzoet is de uitslag van de Provinciale Staten verkiezingen 2023. Eerlijk gezegd hadden wij meer verwacht. Aan de onuitputtelijke inzet van onze vrijwilligers en leden heeft het zeker niet gelegen. Oprechte dank aan allen die deze intensieve campagne hebben meegeholpen. 
Met miljoenen views en likes op onze socials en ruim 60.000 leden blijven wij hoopvol dat steeds meer mensen kiezen voor vrijheid, verandering en verbinding. Felicitaties zijn op zijn plek voor BBB, de partij die alle wezenlijke punten van het kartel ondersteunt. Zoals Thierry zegt: "Wij zijn van de lange adem en gaan door met ons bouwproject, onze Forum app, community. We blijven de hand reiken naar álle Nederlanders, die allemaal welkom blijven om zich bij ons aan te sluiten."

Gemeentebelangen Purmerend - Mark Uitterhoeve, commissielid

Veelbelovende oplossing

Stikstof stond deze keer hoog op de agenda tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Het landelijk beleid uit de ivoren toren heeft toch zeer weinig  draagvlak buiten de Haagse werkelijkheid. Alhoewel het lang niet zeker is hoe het wordt aangepakt, zijn er veelbelovende oplossingen als biogas en nitraatstrippers die zeker onderdeel van de oplossingen moeten worden. Niet in de laatste plaats, omdat dit ook oplossingen biedt in andere dossiers. Het geld en de techniek zijn er. Dat betekent wel dat veehouders onderdeel worden van de oplossing in plaats van het probleem. En dat is precies wat de uitslag laat zien.

Fractie Schaaij - Frank Schaaij, fractievoorzitter

Monddood

Waarom is dit stukje van Fractie Schaaij altijd zo kort? Alle fracties mogen hier 120 woorden schrijven, maar aan Fractie Schaaij is slechts 60 woorden toegestaan. Ook in de commissies en de gemeenteraad zelf is onze spreektijd beperkt tot slechts 3.20 minuut per vergadering. Schandelijke beknotting! Er zou gewoon ruimte moeten worden geboden aan kritische oppositie!