Gemeenteraad: ontwikkelstrategie De Koog

Image Bedrijventerrein De Koog
20 september 2024

De gemeenteraad vergadert donderdag 26 september. Het bespreekpunt op de agenda gaat over de ontwikkelstrategie De Koog.

Ontwikkelstrategie De Koog

De Koog is een gebied van 73 hectare dat bestaat uit een bedrijventerrein, scholen, sportvelden, culturele instellingen en een campus voor esports en creative technologie. De Koog verandert van een bedrijventerrein naar een gemengd gebied van werken (start-ups, scale-ups, innovatie) en wonen (jongeren, starters, studenten). In 2023 heeft de gemeenteraad hiervoor de Gebiedsvisie van De Koog 2040 vastgesteld.

De visie is nu uitgewerkt in een ontwikkelstrategie. De strategie wijkt op een aantal onderdelen af van de gebiedsvisie. Het gebied is in drie delen ingedeeld: het stationskwartier, het werkgebied en het campusgebied (met karaktergebieden het Campushart, het Kennisterp en het Open Sportpark). Fase 1 richt zich vooral op de ontwikkeling van het campushart. Afhankelijk van het verloop van deze fase, volgen fase 2 en 3. Daarnaast wordt er gewerkt aan een spelregelkaart die duidelijk aangeeft wat de mogelijkheden en beperkingen zijn voor de ontwikkeling. Het college stelt voor om de spelregelkaart en een financieel kader uit te werken en dit in december opnieuw aan de raad voor te leggen. Ook stelt het college voor het voorkeursrecht op een deel van de percelen in De Koog in te trekken. Het risico op grondspeculatie is grotendeels afgenomen. Het voorkeursrecht is daarmee geen noodzakelijk instrument meer voor de handhaving van de regierol van de gemeente.  

De ontwikkelstrategie is op woensdag 11 september besproken in de commissie Ruimte. De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van de ontwikkelstrategie en in te stemmen met de voorgestelde gefaseerde aanpak.

Agenda 

De andere onderwerpen op de agenda zijn veelal hamerpunten. Welke dit zijn, is te lezen in het raadsinformatiesysteem. Hier is ook de uitzending van de vergadering te volgen.  

Raadsvergadering 26 september 2024, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis.