Gemeenteraad: benoeming kinderburgemeester

Image herfst2
18 oktober 2024

De gemeenteraad vergadert donderdag 24 oktober over meerdere hamerpunten. Bijzonder is de benoeming van de eerste kinderburgemeester van Purmerend aan het begin van de vergadering.
Enkele hamerpunten:

Subsidie verduurzaming particuliere woningen Verenigingen van Eigenaren 

Deze nieuwe subsidieverordening is voor eigenaren van woningen die onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De subsidie is in principe gelijk aan die voor ‘grondgebonden’ woningen (meestal een woning met de ingang vanaf de straat). Ook zijn de voorzieningen en hieraan gekoppelde bijdragen gelijk. Wel wordt rekening gehouden met enkele aspecten, zoals gemeenschappelijke ruimten en de mogelijkheid van het aanvragen van subsidie door een organisatie. Het college vraagt de raad de subsidieverordening vast te stellen.

Strategische gebiedsvisie De Purmer 

In april 2024 stelden de drie raden van de gemeenten Edam-Volendam, Waterland en Purmerend de voorlopige gezamenlijke strategische gebiedsvisie voor De Purmer vast. Hierop is een amendement aangenomen in de gemeenteraad van Waterland en een amendement in de gemeenteraad van Purmerend. Hierdoor zijn er op dit moment drie verschillende raadsbesluiten.
Omdat er drie verschillende raadsbesluiten zijn, is er geen eenduidig besluit en is een volgende ronde nodig om tot een gezamenlijke besluit te komen. Beide amendementen zijn nu opgenomen in de tweede versie van de gebiedsvisie. Als alle gemeenteraden tot eenzelfde besluit komen, dan kan een definitief gezamenlijke strategische gebiedsvisie worden vastgesteld.

Bestemmingsplan Koggenland-Luitje Broekemastraat 

Er zijn meer woningen nodig in de gemeente. Een deel moet worden gebouwd binnen het bestaande stedelijk gebied. De gemeente heeft kleine stukken grond in de stad die geschikt zijn voor woningbouw. In 2021 stemde de raad in om een aantal locaties binnen de wijken te (her)ontwikkelen tot woningbouw. Het gaat hierbij om het bouwen van sociale huurwoningen (76 procent), middeldure woningen (20 procent) en vrije sector woningen (4 procent). Twee percelen aan het Koggenland en de Luitje Broekemastraat zijn de laatste twee onderdelen van deze zogenoemde binnenwijkse ontwikkellocaties.

Het college wil een appartementencomplex met 53 sociale huurwoningen en een maatschappelijke functie op de begane grond aan het Koggenland en een appartementencomplex met elf middeldure huurwoningen aan de Luitje Broekemastraat realiseren. Hiervoor is een bestemmingsplan nodig.  
Het ontwerp van het plan heeft samen met het ontwerpbesluit voor de omgevingsvergunning ter inzage gelegen. Er zijn zes zienswijzen ontvangen die aanleiding geven om het bestemmingsplan en omgevingsvergunning op onderdelen aan te passen. Het college vraagt de raad het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

Agenda 

De onderwerpen op de agenda zijn hamerpunten. Zie de agenda in het raadsinformatiesysteem. Hier is ook de uitzending van de vergadering te volgen.  

Raadsvergadering 24 oktober 2024, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis.