Raadsvergadering: veiligheidsplan, marktverordening, Apv

Image Decoratief
28 maart 2023

Donderdag 30 maart 2023 is er vanaf 20.00 uur een gemeenteraadsvergadering in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda van de gemeenteraad staan de volgende onderwerpen.

Integraal veiligheidsplan Purmerend 2023-2026 

In het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 staan de doelen die de gemeente op het terrein van veiligheid nastreeft. Er wordt de komende vier jaar extra aandacht besteed aan ondermijnende criminaliteit, zorg en veiligheid, digitale veiligheid, jeugd en veiligheid, en leefbaarheid. De reguliere inzet op veiligheid gaat onverminderd door. 

Marktverordening 2023 

Het college stelt de raad voor een nieuwe marktverordening vast te stellen. De gesprekken met de marktcommissie, BIZ Binnenstad, BIZ Koemarkt, bewoners en ondernemers van de binnenstad hebben tot nieuwe inzichten geleid. Ook heeft de EU-Dienstenrichtlijn geleid tot het herzien en vaststellen van de schaarse vergunningen. 
In de marktverordening 2011 vielen de themamarkten nog onder de marktverordening. Dat is in deze nieuwe marktverordening gescheiden. Hierdoor kan makkelijker worden ingespeeld op de vraag om meer thematische markten te organiseren. De incidentele standplaatsen vallen onder het later dit jaar vast te stellen standplaatsenbeleid.

Algemene plaatselijke verordening Purmerend 

In een Algemene plaatselijke verordening (Apv) stelt de gemeenteraad regels op om de gemeente netjes, veilig en leefbaar te houden. De Apv van de gemeente Purmerend is gebaseerd op de zogenaamde modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Omdat de verordening van de VNG op een aantal onderdelen is aangepast, stelt het college voor om de Purmerendse verordening hieraan aan te passen.

Bestemmingsplan Rotterdamhaven 2021 

Aan de kruising van de Rotterdamhaven en de Wolgalaan heeft de toekomstige eigenaar het plan om een appartementencomplex te realiseren met 19 woningen en met kantoorruimte op de begane grond. Vanwege de grote behoefte aan woningen wil het college dit perceel met een combinatie van kantoor en wonen toestaan. Hiervoor is een nieuw bestemmingsplan ‘Rotterdamhaven 2021’ nodig.

Bestemmingsplan Torenmolen 9 

In 2021 stelde de raad zeven Binnenwijkse Ontwikkellocaties (BOL) vast, waaronder de locatie Torenmolen 9. Op deze plek staat een oude school die tot en met het schooljaar 2022-2023 wordt gebruikt voor basisonderwijs aan Oekraïense vluchtelingen. De school wordt daarna gesloopt om veertig woningen te kunnen realiseren, waarvan 21 sociale huur-, 14 middeldure huur- en 5 woningen in de vrije sector. Het  gebouw van het kinderdagverblijf (Torenmolen 7) behoudt haar functie.

De agenda en uitzending van de vergadering is rechtstreeks te volgen via Raadsinformatie of via RTV Purmerend (Ziggo kanaal 36, KPN kanaal 1390).