Gemeenteraad: kwijtschelding, voorkeursrecht

Image Afbeelding Gemeenteraadsvergadering
21 november 2022

Donderdag 24 november is er vanaf 20.00 uur een gemeenteraadsvergadering in de raadzaal van het stadhuis.

De gemeenteraad vergadert over onder andere de vestiging van het gemeentelijk voorkeursrecht voor De Koog, het beeldkwaliteitsplan voor bedrijventerrein Baanstee-Noord, de najaarsrapportage 2022, de MRA Meerjarenbegroting, de opvang in Baanstee Noord, en over een wilde motie over brugfunctionarissen op scholen.

Ook wordt de raad gevraagd om de verordening Kwijtschelding Purmerend 2022 aan te passen naar aanleiding van de regeling over de ‘kwijtschelding belastingen medeoverheden’. Hierin staat een verhoging van de vermogensnorm voor AOW-gerechtigden en duurzame arbeidsongeschikten. Met deze regeling kunnen gemeenten en waterschappen de vermogensnorm verhogen. Huishoudens met een laag inkomen kunnen hiermee beter sparen voor tegenvallers en daarmee schulden voorkomen, zonder dat dit de kwijtschelding in de weg staat. De regeling is half september gepubliceerd en geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022. Dit betekent dat alle kwijtscheldingsverzoeken van 2022 opnieuw worden beoordeeld. Dit gaat om verzoeken die zijn afgewezen en nog te behandelen verzoeken.
Inwoners die eerder geen kwijtschelding aan hebben gevraagd omdat ze dachten geen recht te hebben op kwijtschelding, ontbreken bij de herbeoordeling. Met de verhoogde vermogensnormen hebben zij nu misschien wel recht op kwijtschelding op de aanslag Afvalstoffenheffing.

De agenda en uitzending van de raadsvergadering vanaf 20.00 uur is te volgen bij Raadsinformatie.