Commissie Ruimte: Binnenstad, mobiliteit, Nekkerzoom

Image Afbeelding Mobiliteit
30 november 2022

In de commissie van 8 december 2022 wordt gesproken over onder andere de volgende onderwerpen.

Visie binnenstad 

Met de agenda Purmerend 2040 is een nieuwe weg ingeslagen om de gemeente aantrekkelijker te maken. Het doel is om van Purmerend een complete, leefbare, gezonde, duurzame en toekomstbestendige gemeente te maken. Dit is uitgewerkt in verschillende visies en beleid waaronder de Mobiliteitsvisie, het Verkeersplan 2040, visie Leefbare Stad 2040 en diverse gebiedsvisies. 
De visie op de binnenstad speelt in op de groei van de gemeente en de behoeftes van inwoners, bezoekers, vastgoedeigenaren, jongeren, instellingen en (nieuwe) ondernemers om de binnenstad aan te laten sluiten bij deze tijd. Thema’s als groen, duurzaamheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid zijn daarbij belangrijk. Ook wordt gesproken over  het in ontwikkeling brengen van woningbouw en voorzieningen van de gemeentelijke gronden rondom de Schapenmarkt.

Mobiliteitsplan 

Het Mobiliteitsplan schetst de kaders voor de mobiliteit van Purmerend voor de komende jaren. Het brengt in beeld wat de gevolgen en kansen van verstedelijking op het verkeer en vervoer in de gemeente zijn en vanuit welke uitgangspunten er verkeersmaatregelen zullen worden uitgewerkt. Een van de  uitgangspunten is: Purmerend als tien-minuten-stad: de basisvoorzieningen zijn lopend of fietsend te bereiken binnen tien minuten.

Procesvoorstel Nekkerzoom en bestemmingsplan Vredenburghweg  

De Nekkerzoom is het gebied tussen de Nekkerweg, de Volgerweg, de A7 en de Zuiddijk in Zuidoostbeemster. Voor dit gebied werd in maart het voorstel aan de raad gedaan om het bestemmingsplan ‘Vredenburghweg’ vast te stellen, om zo de bouw van drie recreatiewoningen en een bedrijfswoning aan de Vredenburghweg mogelijk te maken. In dezelfde vergadering nam de raad echter de motie ‘Visie Nekkerzoom’ aan. Hierin werd het college werd gevraagd om eerst in overleg te gaan met bewoners, bedrijven en gebruikers van de Nekkerzoom en zo te komen tot een gedragen visie voor de inrichting van het gebied, met aandacht voor alle onderliggende documenten met enige ruimtelijke impact. De raad heeft de beraadslagingen over het bestemmingsplan toen niet afgerond, in afwachting van de uitvoering van de motie.  
Het college rapporteert nu de stand van zaken en doet een procesvoorstel voor de uitvoering van de motie en het opnieuw behandelen van bestemmingsplan Vredenburghweg.  

De volledige agenda en alle vergaderstukken zijn te vinden bij Raadsinformatie.