Commissie: maatschappelijke beleidskader, jeugdnota

Image Decoratief
8 december 2023

Donderdag 7 december is in de commissie Maatschappelijk gesproken over diverse onderwerpen, ter voorbereiding van de gemeenteraadsvergadering op 21 december.

Maatschappelijk beleidskader 

In het maatschappelijk beleidskader staan de kaders voor de inzet van subsidiemiddelen binnen het maatschappelijk domein. Het beleidskader is aan vervanging toe, want het is nog van 2011 en er zijn op dit moment twee beleidskaders, van Purmerend en van de voormalige gemeente Beemster. Het nieuwe maatschappelijke beleidskader gaat vooral over hoe de gemeente werkt en de samenwerking met gesubsidieerde maatschappelijke organisaties en gemeentelijke uitvoerders.

Jeugdnota 

De jeugdnota is vernieuwd. De aanleiding is de trend dat het met het grootste deel van de jeugd onder 19 jaar goed gaat. Maar de zorg over het andere deel wordt steeds groter. Met escalaties in de thuissituatie, onveiligheid op straat, langere wachtlijsten en grotere vraag naar specialistische jeugdzorg als gevolg. De situatie op straat onder de jeugd verhardt en een kind dat afwijkt van ‘het normale gedrag’ wordt gezien als een probleem.
Het doel is te komen tot een zorgstelsel waarin het kind, de ouders en het sociale netwerk centraal staat. En waarin de ontwikkeling van (steeds meer) specialistische hulpverlening wordt omgekeerd naar een duurzame en krachtige samenleving met aandacht voor elkaar. Waar niet voor elk probleem wordt gekeken naar de zorg als oplossing, maar naar het oplossend vermogen van het kind, het gezin en het netwerk daarom heen. De  nieuwe jeugdnota geeft een doorkijkje naar de komende jaren met vier hoofdthema's: preventie, normaliseren, samenhang onderwijs en eigen kracht & zelfregie.

Kijk voor de volledige agenda en alle vergaderstukken in het raadsinformatiesysteem van de raad. Hier is de vergadering ook rechtstreeks te volgen.

Commissie Ruimte, 7 december, 20.00 uur, raadzaal, Stadhuis