Commissie: rekenkamer, bestemmingen

Image Afbeelding Zonnepaneel
6 december 2023

Woensdag 6 december staan een rekenkameronderzoek, twee bestemmingsplannen en twee beheersverordeningen op de agenda van de commissie Ruimte.

Rekenkameronderzoek Zon op dak en energiebesparing 

De rekenkamer heeft onderzoek gedaan of het beleid van de gemeente voor het stimuleren van de opwekking van zonne-energie op daken en energiebesparing effectief is geweest. De conclusie van de rekenkamer is onder andere dat de doelen zijn behaald, de  energielening het meest doelmatige instrument is,  energiebesparingsprojecten vaak complex zijn en dat het elektriciteitsnet steeds vaker het knelpunt is. De rekenkamer doet onder andere de volgende aanbevelingen aan de raad: onderzoek uitbreiding van de energielening, ga door met de  constructieve samenwerking met de netbeheerder en  verken kansen voor verdere verduurzaming.

Verklaring van geen bedenkingen 

De gemeenteraad wordt  gevraagd om voor twee bestemmingsplannen een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven, omdat in beide gevallen een omgevingsvergunning is ingediend die in strijd is met het bestemmingsplan. De verklaringen kunnen dan daarna als ontwerpbesluiten ter inzage worden gelegd. Het gaat om in West Beemster om een vergunning voor een bedrijfsgebouw voor melkvee en een deel kinderdagopvang, parkeerplekken en natuurspeeltuin. In Zuidoostbeemster gaat het om het verbouwen van twee bijgebouwen, het omzetten van een kattenpension naar vier recreatie-eenheden, extra parkeerplaatsen en het plaatsen van een brug en een reclamebord.

Twee beheersverordeningen 

Op de agenda staan ook twee beheersverordeningen, namelijk voor de bestemmingen De Nieuwe Tuinderij-Oost en De Keyser (fase 2). In beide gevallen geldt dat bij het vaststellen van de bestemmingsplannen nog niet helemaal bekend waar de woningen precies zouden komen te staan en wat de afmetingen zouden zijn. Nu de wijken gerealiseerd zijn, is het niet meer wenselijk om de ruime bouwmogelijkheden in het bestemmingsplan te blijven hanteren. Om niet-passende en ongewenste situaties te voorkomen,  wordt de gemeenteraad voorgesteld de situatie planologisch vast te leggen in een beheersverordening.  
Een beheersverordening heeft eenzelfde juridische status als een bestemmingsplan en vormt het toetsingskader voor toekomstige aanvragen voor omgevingsvergunningen.

Kijk voor de volledige agenda en alle vergaderstukken in het raadsinformatiesysteem van de raad. Hier is de vergadering ook rechtstreeks te volgen.

Commissie Ruimte, 6 december, 20.00 uur, raadzaal, Stadhuis