Commissie 3 oktober: Koggenland en Luitje Broekemastraat

Image Fietsen
2 oktober 2024

Donderdag 3 oktober bespreekt de commissie het bestemmingsplan ‘Koggenland-Luitje-Broekemastraat’ en de bespreeknotitie van de fractie van GroenLinks over de fietsroutes in de binnenstad.

Bestemmingsplan Koggenland-Luitje Broekemastraat

Er is behoefte aan woongelegenheid in de gemeente. Een deel van de woningen moet worden gebouwd binnen het bestaande stedelijk gebied. De gemeente heeft kleine stukken grond in de stad die geschikt zijn voor woningbouw. In 2021 stemde de raad in met het voorstel om een aantal locaties binnen de wijken te (her)ontwikkelen tot woningbouw. Het gaat hierbij om het bouwen van sociale huurwoningen (76 procent), middeldure woningen (20 procent) en vrije sector woningen (4 procent).

Twee percelen aan het Koggenland en de Luitje Broekemastraat zijn de laatste twee onderdelen van deze binnenwijkse ontwikkellocaties. Het college wil een appartementencomplex met 53 sociale huurwoningen en een maatschappelijke functie in de plint (begane grond) aan het Koggenland en een appartementencomplex met elf middeldure huurwoningen aan de Luitje Broekemastraat realiseren. Hiervoor is een bestemmingsplan nodig.  
Het ontwerp van het bestemmingsplan heeft samen met het ontwerpbesluit voor de omgevingsvergunning ter inzage gelegen. Er zijn zes zienswijzen ontvangen. De zienswijzen geven aanleiding om het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning op onderdelen aan te passen. Het college vraagt de raad het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

Fietsroutes in de binnenstad

De fractie van GroenLinks wil graag met de commissie in gesprek over de fietsroutes in de binnenstad van Purmerend. De Koestraat, Koemarkt, Kalversteeg en Plantsoenstraat zijn door een verkeersbesluit vanaf 1 september 2024 alleen nog toegankelijk voor voetgangers. GroenLinks vraagt de commissie of er draagvlak is voor alternatieve mogelijkheden die zowel tegemoet komen aan voetgangers als aan fietsers.

Agenda, stukken, en live uitzending 

Kijk voor de volledige agenda en alle stukken in het raadsinformatiesysteem. Vanaf deze webpagina is de vergadering rechtstreeks te volgen. De vergadering is ook te volgen via RTV Purmerend.

Commissie Ruimte, 3 oktober, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis Purmerend