Commissie 19 september: Verbouwing, Skills Garden, Parkeerverordening

Image Where
13 september 2024

Donderdag 19 september bespreekt de commissie onder andere de verbouwing van de Gorslaan 60, de kosten voor de Skills Garden en een dagvergunning voor kampeervoertuigen op het Bolwerk.

Gorslaan 60

In 2023 heeft de raad heeft het college gevraagd het (locatie)onderzoek naar de opvang van Oekraïense ontheemden in Purmerend te richten op opvang in meerdere, kleinere opvanglocaties, verspreid over de gemeente en in gesprek te gaan met de omgeving van de locaties uit het onderzoek. Dit gebeurt naar aanleiding van de opdracht van het Rijk aan alle gemeenten om te zoeken naar opvangplekken voor asielzoekers en Oekraïners. De gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland pakken deze taak samen op. Zo organiseert Zaanstad de asielopvang, Purmerend het restant van de opvang van ontheemden uit Oekraïne en de vijf andere gemeenten in de regio de alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Het college stelt de raad voor om Gorslaan 60 te gebruiken als tijdelijke opvanglocatie. In het pand op dit perceel zit nu een kantoor van een internationaal bedrijf. Door het vertrek van dit bedrijf in het najaar van 2024 komt het pand beschikbaar. Het plan is het pand te verbouwen en te gebruiken als tijdelijke (maximaal vijf  jaar) opvanglocatie voor maximaal 270 Oekraïense ontheemden. Daarnaast zal, met het oog op het tekort aan onderwijshuisvesting voor nieuwkomers, een deel van het pand worden gebruikt als onderwijsvoorziening. Dit past niet binnen de regels van het omgevingsplan. Het college is van plan een vergunning (BOPA) te verlenen om van het plan af te wijken en deze ontwikkeling juridisch-planologisch mogelijk te maken. Deze ontwikkeling valt onder het adviesrecht van de raad. Het college stelt de raad voor een positief advies te geven.

Skills Garden

In 2023 heeft de raad budget beschikbaar gesteld voor een Skills Garden op de strook (gemeente)grond vlakbij sportcomplex De Beuk en Rugby Club Waterland. Een Skills Garden is een beweegvriendelijke ruimte voor alle leeftijden om veelzijdig te sporten, spelen en te bewegen. Er zijn echter hogere kosten dan waarmee eerder rekening is gehouden, door aanvullende werkzaamheden om het terrein geschikt te maken en hogere kosten van kunstgras en toestellen. Het is  noodzakelijk dat de raad het krediet verhoogt.

Parkeerverordening

De Verordening parkeerbelastingen Purmerend 2024 en de Parkeerverordening Purmerend 2024 moeten worden aangepast. Voor de camperparkeerplaatsen op het Bolwerk wordt namelijk een dagvergunning voor kampeervoertuigen geïntroduceerd voor € 9,15 per dag. Ook moeten de tarieven voor het tijdelijke parkeerterrein van vrijgekomen locaties op de Schapenmarkt worden opgenomen in de regelgeving.

Concept cultuurvisie 

De gemeente is een nieuwe cultuurvisie aan het opstellen. In de visie wordt verwezen naar het aanbod dat Purmerend in de verschillende kunstdisciplines te bieden heeft en wat de ambities zijn. In samenwerking met culturele partners en overig betrokken (maatschappelijke) partners volgt nog een uitvoeringsagenda. Als onderdeel van het participatieproject wordt de raad gevraagd om een meningsvormende bespreking in de commissie.  De raad is gevraagd om zich in ieder geval uit te spreken over de vraag of het belang van cultuur voor de gemeente wordt onderschreven en de ambities van de visie worden herkend. De definitieve versie van de cultuurvisie en de uitvoeringsagenda worden in het najaar aan de raad aangeboden om vast te stellen.

Agenda, stukken, en live uitzending 

Kijk voor de volledige agenda en alle stukken in het raadsinformatiesysteem. Vanaf deze webpagina is de vergadering rechtstreeks te volgen. De vergadering is ook te volgen via RTV Purmerend.

Commissie Algemeen-Maatschappelijk, 19 september, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis Purmerend