Commissie: programmabegroting, risicoprofiel Veiligheidsregio

Image Begroting2025
11 oktober 2024

Donderdag 17 oktober bespreekt de commissie Algemeen het concept van de gemeentelijke programmabegroting en de lokale heffingen voor 2025, het regionale risicoprofiel van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, en de begroting van Omgevingsdienst IJmond.

Begroting gemeente 

Op 6 en 7 november behandelt de gemeenteraad de programmabegroting 2025-2028. Hierin staat wat de gemeente de komende jaren gaat doen en hoe dat wordt betaald. In deze commissievergadering kunnen de fracties alvast van gedachten wisselen met elkaar en het draagvlak peilen voor hun voorstellen voor aanpassing op de begroting, in de vorm van amendementen en moties. Ook kunnen zij politieke vragen aan het college stellen.

Wilt u uw mening geven over de concept-begroting? U kunt het woord voeren tijdens deze commissievergadering. Neem hiervoor contact op met de griffie via telefoonnummer (0299)-452 713 of mail naar griffie@purmerend.nl. Ook kunt u uw suggesties over de progammabegroting doorgeven aan de fractievoorzitters van de fracties in de raad. 
Contactgegevens gemeenteraad

Lokale heffingen 2025 

Jaarlijks legt het college aan de raad de voorstellen tot wijziging van de lokale heffingen voor. Dit gaat over de leges, hondenbelasting, begrafenisrechten, precariobelasting, reinigingsrechten, afvalstoffenheffing, rioolheffing, marktgelden en toeristenbelasting.

Begroting Omgevingsdienst IJmond 

Omgevingsdienst IJmond wil de begroting 2025 wijzigen. Het dagelijks bestuur van IJmond stelt de gemeenteraad in de gelegenheid om daar een zienswijze op in te dienen. De begrotingswijziging gaat over  middelen waarmee de omgevingsdienst in 2025 de eerste stappen kan zetten om de huidige en toekomstige opgaven te kunnen blijven uitvoeren.

Regionaal risicoprofiel Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland 

Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft het Regionaal Risicoprofiel 2025-2028 voorlopig vastgesteld. In het risicoprofiel staan de veiligheidsrisico’s die voor de veiligheidsregio en partnerorganisaties  belangrijk zijn om rekening mee te houden in de voorbereiding op incidenten, rampen en crises. De veiligheidsregio heeft er dit jaar voor gekozen een uitgebreidere lijst van risico’s op te nemen. Dus ook risico’s die niet onder verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio vallen of risico’s waarbij de crisisorganisatie niet leidend is, maar die wel van invloed zijn op de werkzaamheden. Dit  zorgt voor een bredere kijk op de risico’s die in de regio spelen. Het algemeen bestuur stelt de gemeenteraad in de gelegenheid om een zienswijze in te dienen op het risicoprofiel.

Agenda, stukken, en live uitzending 

Kijk voor de volledige agenda en alle stukken in het raadsinformatiesysteem. Vanaf deze webpagina is de vergadering rechtstreeks te volgen. De vergadering is ook te volgen via RTV Purmerend.

Commissie Algemeen, 17 oktober, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis Purmerend