Commissie: oorlogsmonumenten, stadspas

Image Klaproos
14 mei 2024

Woensdag 15 mei staan er vanaf 20.00 uur in de commissie Algemeen en Maatschappelijk een aantal onderwerpen op de agenda. Het gaat om wijzigingen in gemeenschappelijke regelingen, het behoud van oorlogsmonumenten en de opties voor een stadspas.

Behoud oorlogsmonumenten in gemeente Purmerend

Naar aanleiding van een initiatief van de raad over het behouden en ongeschonden blijven van oorlogsmonumenten, heeft het college een plan van aanpak opgesteld voor de oorlogsmonumenten in de gemeente. Het gaat hierbij om de gelegenheid tot het blijven herdenken bij het monument. Uit de inventarisatie blijkt dat voor een aantal monumenten meer onderzoek nodig is. Eén daarvan is het oorlogsmonument ‘Geallieerde Vliegers’ aan de Zuiderweg 41. Een monument kun je voor de toekomst behouden, door het bijvoorbeeld de gemeentelijke monumentenstatus toe te kennen. 

Opties stadspas 

Tijdens bespreking van het armoedebeleid vroeg de raad vorig jaar aan het college wat een stadspas kan betekenen voor Purmerend en wat er nodig is om deze in te voeren. Een stadspas kan gemeentelijke regelingen vereenvoudigen en bereikbaarder maken. Het college heeft de opties onderzocht. Een voorzieningenpas lijkt voor de gemeente de beste optie, omdat deze pas regelingen kan versimpelen voor inwoners die het nodig hebben. De eerste 5 jaar bedragen de lasten van de stadspas € 273.800, daarna jaarlijks € 215.000. Deze financiële ruimte heeft de gemeente nu niet. Daarom stelt het college voor om nu geen beslissing over het invoeren van een stadspas te nemen en te doen in juni 2025, bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2025.

Agenda, stukken, en live uitzending

Kijk voor de volledige agenda en alle stukken in het raadsinformatiesysteem. Vanaf deze webpagina is de vergadering rechtstreeks te volgen. 
De vergadering is ook te volgen via RTV Purmerend, op de lokale televisie en facebook.  

Commissie Algemeen en Maatschappelijk, 18 april, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis Purmerend.