Commissie: De Koog, Aletta Jacobslaan, seniorenhof

Image Koog Strategie
30 augustus 2024

Woensdag 11 september vergadert de commissie over de nieuwbouw op de locatie Aletta Jacobslaan 7, over de grondexploitatie voor een seniorenhof in Middenbeemster en over de ontwikkeling van De Koog.

Bestemmingsplan Aletta Jacobslaan 7

De voormalige schoollocatie aan de Aletta Jacobslaan wordt gesloopt en vervangen door twee nieuwe gebouwen aan de zijde van de Aletta Jacobslaan. In een gebouw met drie bouwlagen komen 18 sociale huurwoningen die worden verhuurd door Wooncompagnie. In het andere gebouw met vier bouwlagen komen 32 zorgwoningen voor zorgorganisatie Odion, met op de begane grond een ruimte voor dagbesteding voor de cliënten van Odion. Op het achterliggende terrein wordt een parkeerterrein en een educatieve tuin aangelegd.

Om de woningen planologisch mogelijk te maken, heeft het college van B en W een bestemmingsplan ‘A. Jacobslaan 7 2024’ opgesteld. Hierop zijn een aantal zienswijzen ingediend, die hebben geleid tot een aantal aanpassingen van het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning.

De locatie aan de Aletta Jacobslaan 7 is één van de relatief kleine aantallen percelen grond in Purmerend, die geschikt zijn voor woningbouw en waarover de raad in 2021 heeft besloten om deze gemeentelijke (binnenwijkse) ontwikkellocatie in te zetten voor woningbouw.

Een seniorenhof in Middenbeemster 

Begin 2024 hebben woningcorporatie Wooncompagnie en de gemeente een intentieovereenkomst ondertekend over de ontwikkeling van 32 levensloopbestendige woningen in de vorm van een seniorenhof op het trapveldje aan de straat Rijpzicht (achter het voormalige gemeentehuis) in Middenbeemster. Bij het hof horen ook een gemeenschappelijke ruimte, bergingen en stalling.
Het plan voor een seniorenhof ontstond al in 2020. De gemeenteraad van de voormalige gemeente Beemster besloot bij de vaststelling van de dorpsontwikkelingsvisie voor Middenbeemster ook onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een seniorenhof in het dorp.

De gronden binnen het plangebied zijn in eigendom van de gemeente. Om de ontwikkeling van het hof mogelijk te maken, moet er een grondexploitatie worden vastgesteld. Dit is nodig omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het aanpassen van de openbare ruimte en de uitgifte van de grond.

Ontwikkelstrategie De Koog

De Koog is een gebied van 73 hectare dat bestaat uit een bedrijventerrein, scholen, sportvelden, culturele instellingen en een campus voor esports en creative technologie. De Koog verandert van een bedrijventerrein naar een gemengd gebied van werken (start-ups, scale-ups, innovatie) en wonen (jongeren, starters, studenten). In 2023 heeft de gemeenteraad hiervoor de Gebiedsvisie van De Koog 2040 vastgesteld. 

De visie is nu uitgewerkt in een ontwikkelstrategie waarin wordt beschreven hoe het gebied in ruimtelijke, maatschappelijke en financieel haalbare stappen kan worden gerealiseerd. Het gebied is in grofweg drie delen ingedeeld: het stationskwartier, het werkgebied en het campusgebied (met karaktergebieden het Campushart, het Kennisterp en het Open Sportpark). In de strategie wijkt het kader op een aantal onderdelen af van de gebiedsvisie. Het college stelt voor om na instemming met de strategie voor het campushart een spelregelkaart en financieel kader verder uit te werken en dit in december opnieuw aan de raad voor te leggen.  

Ook stelt het college voor om het voorkeursrecht op een deel van de percelen in De Koog in te trekken. Het risico op grondspeculatie is grotendeels afgenomen. Het voorkeursrecht is daarmee geen noodzakelijk instrument meer voor de handhaving van de regierol van de gemeente.  

Agenda, stukken, en live uitzending

Kijk voor de volledige agenda en alle stukken in het raadsinformatiesysteem. Vanaf deze webpagina is de vergadering rechtstreeks te volgen. De vergadering is ook te volgen via RTV Purmerend.

Commissie Ruimte, 11 september, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis Purmerend.