Commissie: Park De Noord, bezwaar voorkeursrecht, leges

Image Afbeelding Park De Noord
11 mei 2023

Donderdag 11 mei is er vanaf 20.00 uur een commissie in de raadzaal van het stadhuis. Het is een gecombineerde vergadering van de commissie Algemeen en commissie Ruimte. Er staan meerdere onderwerpen op de agenda.

Ontwerp voor Park De Noord 

In 2021 gaf de gemeenteraad kaders mee aan het college voor het opwaarderen van de acht parken in Purmerend. Eén van deze parken is Park De Noord. 
In een ontwerp hebben de verschillende doelgroepen en dieren een plek in het park. Ook is rekening gehouden met het veranderende klimaat. Aparte zones voor natuur, honden, spelen, sporten en andere activiteiten zorgen ervoor dat verschillende groepen tegelijk van het park kunnen genieten. Park De Noord is uniek omdat het tegen de Ecoband aan ligt; een ecologische verbindingszone tussen Beemster- en Purmerringvaart. De toegangen van het park krijgen een verlichte zuil met de naam van het park.  Het definitieve ontwerp voor de herinrichting van dit park is klaar en de kosten zijn begroot. Het college stelt de raad in de gelegenheid om eventuele wensen of opvattingen naar voren te brengen, voordat het ontwerp wordt vastgesteld.

Bezwaarschriften tegen voorkeursrecht De Koog 

Het college van Burgemeester en wethouders besloot in 2022 om op diverse percelen binnen De Koog voor maximaal drie maanden een voorlopig voorkeursrecht te vestigen, met het oog op de verandering van het bedrijventerrein naar een woon-werkgebied. De raad heeft dit besluit bevestigd. Met een  gemeentelijk voorkeursrecht heeft de gemeente een eerste recht van koop bij verkoop van het perceel. Een aantal eigenaren van de percelen heeft bezwaar ingediend tegen dit besluit van de gemeente. De bezwaarschriften zijn behandeld door de adviescommissie voor bezwaarschriften. De adviescommissie adviseert de gemeenteraad om het gevestigd voorkeursrecht te handhaven.

Wijziging legesverordening 

Het rijbewijs is door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geschikt gemaakt om online in te kunnen loggen bij overheidsorganisaties en diensten met een publieke taak. Dit wordt gedaan vanwege de wet Digitale Overheid (wDO). De kosten van deze nieuwe toepassing van het rijbewijs worden doorbelast aan de gemeente. Het college stelt voor om de leges van het rijbewijs hierop aan te passen in de legesverordening. Het tarief voor een rijbewijs verandert dan van € 44,65 naar € 48,15. Het tarief voor een spoedaanvraag van een rijbewijs wordt dan € 78,75 in plaats van € 82,25.

Vergadering live volgen  

Bekijk de volledige agenda en de live-uitzending via Raadsinformatie. Of volg de vergadering via RTV Purmerend (Ziggo kanaal 34, KPN kanaal 1390, Delta 14). 
De openbare vergaderingen zijn ook te volgen vanaf de publieke tribune in de raadzaal van het stadhuis. In de raadzaal is ringleiding voor slechthorenden aanwezig.