Commissie: bodembeheer, belastingmaatregelen

Image Afbeelding Bodembeheer
9 december 2022

Donderdag 15 december is er vanaf 20.00 uur een commissie Algemeen-Maatschappelijk-Ruimte in de raadzaal van het stadhuis. Drie onderwerpen staan er op de agenda.

Op de agenda:

Nota bodembeheer 

De voormalige gemeenten Purmerend en Beemster zijn gefuseerd tot de nieuwe gemeente Purmerend. Voor beide gemeenten is in 2018 en 2019 een Nota bodembeheer vastgesteld. Gelet op de inwerkingtreding van de Omgevingswet (waarschijnlijk per 1 juli 2023) en de gevolgen voor de gemeente met betrekking tot het taakveld bodem, heeft het college ervoor gekozen om het gemeentelijk bodembeleid te harmoniseren en te actualiseren. Ook  is aansluiting gezocht bij het regionale bodembeleidskader van Omgevingsdienst IJmond. De gemeenteraad moet deze nieuwe Nota bodembeheer deelnemende gemeenten Omgevingsdienst IJmond vaststellen.

Coöperatie Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten 

De gemeente is sinds 2014 tevreden afnemer van de coöperatie Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV), die de infrastructuur aanbiedt voor onder andere mobiel parkeren en het digitaal verstrekken/registreren van parkeervergunningen en handhaven op parkeren. De gemeente is contractant (afnemer) en geen lid. Het SHPV heeft de gemeente gevraagd lid te worden vanwege verplichtingen uit de Aanbestedingswet. Het college wil dat, maar neemt pas een definitief besluit, nadat de raad hierover eventuele wensen en bedenkingen heeft ingediend. Lid worden leidt niet tot verandering op het gebied van dienstverlening of financiën. Alternatieve opties, zoals een andere leverancier die de infrastructuur aanbiedt of deze zelf bouwen, hebben geen voordelen op het gebied van dienstverlening, maar wel gevolgen voor financiën en organisatie van parkeren.

Aanvullende Belastingmaatregelen 2023

De tarieven voor de lokale heffingen 2023 zijn vastgesteld in de begrotingsraad. In december wordt altijd nog een besluit genomen over de OZB-tarieven naar de meest recente WOZ-waarde. Daarnaast heeft de minister besloten niet meer vast te houden aan de invoeringsdatum van de Omgevingswet per 1 januari 2023 en stelt voor dit te verschuiven naar 1 juli 2023. De raad heeft de tarieventabel bij de legesverordening op 3 november al vastgesteld. In verband met het besluit van de minister wordt aan de raad een gewijzigde tarieventabel voorgelegd. Tenslotte heeft de RDW onder voorbehoud het tarief voor het rijbewijs 2023 bekendgemaakt. Ook dit wordt gewijzigd in de tarieventabel bij de legesverordening.

Bekijk de volledige agenda van 15 december 2022 in de kalender bij Raadsinformatie.