Besluiten gemeenteraad: energietoeslag, Overweerse Polderdijk

Image Afbeelding Natalie Saaf geïnstalleerd als wethouder Purmerend
28 oktober 2022

Donderdagavond 27 oktober zijn er in de vergadering van de gemeenteraad ook een wethouder en twee raadsleden benoemd.

Interpellatie over de aanvraag Energietoeslag

Op verzoek van de fracties Gemeentebelangen Purmerend, D66, Fractie Schaaij, GroenLinks, VVD, PVV, PB21, Forum voor Democratie en Leefbaar Purmerend is in de raad een interpellatiedebat gehouden over de aanvraag van de energietoeslag. Bij navraag aan het college bleek deze maand namelijk dat de gemeentelijke organisatie inmiddels een flinke achterstand heeft opgelopen bij de verwerking van de energietoeslagaanvragen van honderden inwoners in de gemeente. Het verwerken van de aanvraag duurt op dit moment langer dan de maximale acht weken. Gezien de urgentie vindt de raad het belangrijk dat inwoners zo snel mogelijk een reactie krijgen op hun aanvraag van de energietoeslag. Het college heeft uitgelegd dat de gemeente hier al mee aan de slag is gegaan en er van uit gaat dat er uiterlijk 31 december voor alle aanvragers duidelijkheid zal komen over de energietoeslag. Het aantal aanvragen die de gemeente heeft ontvangen, bleek inderdaad groter te zijn dan eerst werd gedacht. Het afhandelen van de energietoeslagen heeft ook voor het college prioriteit.

Lening Rugby Club Waterland

In 2019 stemde de gemeenteraad in met het verstrekken van een garantstelling van (maximaal) €100.000 aan Rugby Club Waterland. Voor het garanderen van sportleningen heeft de gemeente zich aangesloten bij de Stichting Waarborgfonds Sport, waarbij het beleid is dat de gemeente garantstelling afgeeft als de stichting de borgstelling verleent. De rugbyclub heeft dit keer aan de gemeente een lening van € 182.000 gevraagd, in plaats van een garantstelling. Dit is naar aanleiding van een hoge financieringsrente bij de huidige financier met de nodige nadelige gevolgen. Omdat de stichting voor vijftig procent garant staat, wijzigt het financiële risico voor de gemeente niet. Het college wil deze lening verstrekken en onderzoeken of de maatwerkoplossing beleid kan worden. De gemeenteraad heeft geen wensen en bedenkingen ten opzichte van het collegebesluit en stemt in met het onderzoek.  

33 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Forum voor Democratie, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend
4 stemmen tegen: PVV, PB21, Fractie Schaaij

Bestemmingsplan Overweerse Polderdijk 4

Om in Purmerend verder te kunnen bouwen aan de woongelegenheid, werkt de gemeente aan de (her)ontwikkeling van woningbouw in de wijken. Het gebouw aan de Overweerse Polderdijk 4 is één van deze zogenaamde BOL-locaties. Hier wordt een bedrijfspand omgebouwd tot twee vrijstaande woningen in de vrije sector. Om dit mogelijk te maken, was er een nieuw bestemmingsplan ‘Overweerse Polderdijk 4’ nodig. Naar aanleiding van enkele ingediende zienswijzen op dit plan, is de verkeersbestemming in het plan aangepast en is er een hogere waarde geluidhinder vastgesteld. De ontwikkeling is in overeenstemming met de wet en voldoet aan een goede ruimtelijke ordening. De raad heeft het bestemmingsplan vastgesteld.

De gemeenteraad stemde in 2021 in met de ontwikkeling van Binnenwijkse Ontwikkel Locaties (BOL-locaties). Het gaat om de bouw van 207 woningen op zeven locaties op grond van de  gemeente. Voor al deze locaties is in de afgelopen twee jaar een participatietraject gevolgd.

30 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend 
7 stemmen tegen: PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, Fractie Schaaij

Benoemingen in de raad

Wethouder Thijs Kroese (PvdA) heeft eind augustus zijn werkzaamheden om gezondheidsredenen tijdelijk neergelegd. Inmiddels is duidelijk dat hij zijn werkzaamheden niet op korte termijn zal hervatten.
Natalie Saaf, raadslid en fractievoorzitter van de PvdA, is door de partij voorgedragen om hem tijdelijk te vervangen. De gemeenteraad heeft Saaf benoemd als wethouder.

De vrijgekomen raadszetel van de fractie PvdA wordt ingenomen door Jos Dings. De voormalige wethouder van Beemster werd na de gemeenteraadsverkiezingen in 2021 commissielid voor de fractie en gaat nu weer verder als raadslid. Peter de Waal is de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA.

Fractievoorzitter Harry Poppelier van PB21 heeft ontslag genomen als raadslid. De raadszetel van Poppelier is overgenomen door Rob Klaucke. Volgens de regels van de Kieswet is Klaucke nu beëdigd als raadslid. Als laatste heeft de raad Wesley Andringa benoemd als nieuw commissielid voor PB21.

Raadsvergadering bekijken

U kunt de vergadering terugkijken via de website van Raadsinformatie, vergadering gemeenteraad 27 oktober 2022.
Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt binnenkort toegevoegd aan de agenda van de volgende raad.