Reactie uit de fractie - april 2024

Image Reactie uit de fractie
11 april 2024

De fracties geven deze maand hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad.

Stadspartij-Beemster Polder Partij - Wout Zeekant, raadslid

De Brug in de A7

Commotie alom. Hoe gaan we zes maanden lang de versmalde brug in de A7 over? Op het moment van dit schrijven is het net begonnen en zijn de gevolgen inmiddels duidelijk. Zeker is dat iedereen zijn uiterste best doet de overlast beheersbaar te houden. Ik hoor het van nabij, zo van: “ach, dan neem ik de fiets of ik ga met de trein of bus, ik ga online of op een andere locatie werken.’’ Hollanders zijn bruggenbouwers en deze een beetje sterker maken met ijzer is niet verkeerd. Zo kunnen we er weer een tijdje mee door. Er zullen ergernissen zijn en dat hoort er ook bij, evenals respect en geduld opbrengen. Tenslotte moeten wij samen weer de verbeterde brug over en dat niet alleen in woorden.

PvdA  - Peter de Waal, raadslid

Zwerfinator

Kort samengevat: van zwerfafval kan je je werk maken. Dirk Groot vertelde levendig over zijn werk aan de raad. Zwerfie-bingo, zwerfie-flashmob en  plastic soup maken het verhaal achter zwerfafval levend. Dirk laat zien dat je meer kunt dan alleen zwerfafval rapen. Je kunt het onderzoeken en er actie op ondernemen. Zo zit er mede door zijn onderzoek statiegeld op blikjes en flesjes. 
En werkt het? Ja, Dirk deed zijn onderzoek uit 2016 dit jaar over. Hij vond 88 procent minder blikjes en flesjes. Indrukwekkende resultaten. En kan het beter? Ja, we blijken miljoenen euro's aan statiegeld niet in te leveren. Ook thuis kunnen we voorkomen dat microplastics in het milieu terechtkomen en daarmee niet in ons eten. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een speciale zeef in de afvoer van de wasmachine.

VVD - Rianne de Wit, raadslid

Werkzaamheden A7

We worden er mee overspoeld, de vele berichten over de werkzaamheden aan het viaduct van de A7 en alle overlast die dat met zich meebrengt. Thuiswerken, openbaar vervoer of samen rijden worden aanbevolen en wegen worden afgesloten in de spits om sluipverkeer te voorkomen. De gemeente zet alle zeilen bij om rondom het viaduct en op de omliggende wegen chaos te voorkomen en alles in goede banen te leiden. Wat een ‘paar staven ijzer’ toch voor een hoop commotie en ongemak kunnen zorgen… De VVD wil in ieder geval alle inwoners en ondernemers veel sterkte wensen: hou alsjeblieft rekening met elkaar en gun elkaar de ruimte. En wordt het u soms even te veel, denk dan aan deze spreuk van Omdenken (die van de rode billboards langs de snelwegen): Om vooruit te komen moet je soms gas terugnemen.

CDA - Lieuwe de Jong, commissielid

Uw nieuwe woning in Purmerend

Binnenkort staan er allemaal woningbouwplannen op de agenda voor de gemeente.
De plannen voor de Oostflank van Purmerend worden uitgewerkt en Wheermolen-Oost begint aan een metamorfose. We weten ook dat veel Purmerenders wachten op een woning:  een sociale huurwoning, doorstoomwoning of ouderenwoning. Dus dit het moment om mee te praten over hoe de nieuwe wijken eruit komen te zien. Vaak zien we bij woningbouw alleen de tegenstanders van een gebouw, maar we weten dat veel Purmerenders graag een woning willen. Als CDA-ers komen we graag met u in gesprek om te horen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Meepraten betekent niet automatisch dat je mag bepalen hoe het wordt, maar er kan wel sturing en richting worden gegeven. We bouwen voor iedereen.

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster - Kathleen Visser-Schotman, raadslid

Even voorstellen…

Mijn naam is Kathleen Visser. Ik ben 59 jaar, gehuwd, moeder en duizendpoot. Voor velen ben ik een bekend gezicht. Ik was hiervoor vier jaar commissielid en vier jaar raadslid namens een andere partij. Ik was twee jaar lid Adviesraad Sociaal Domein en maakte twee jaar deel uit van Totaal Toegankelijk Purmerend.  Daarnaast ben ik sinds 2010 bestuurslid van speeltuin De Speelkraam. Ik ga nu verder als raadslid voor Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik weer mijn zegje mag doen in de politieke arena. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Ik sta bekend als gemakkelijk benaderbaar, standvastig en bovenal heel sociaal. Ik ben in een hele fijne fractie terecht gekomen en zal mijn uiterste best doen voor alle inwoners van onze gemeente.

D66 - Mark Intres, fractievoorzitter

Gezonde groei  

Op 11 april bespreekt de politiek de visie voor de Oostflank. Dit is het gebied tussen Baanstee-Noord en Vurige Staart, bij de kruising van de Verzetslaan met de Jaagweg. Het college van B&W wil hier 5000 tot 5800 woningen bouwen. Zo’n 4500 woningen moeten op het terrein van de golfbaan komen. En nog eens 1300 woningen in de Purmer-Zuid Zuid. D66 vindt woningbouw belangrijk. De afgelopen jaren zijn duizenden woningen gebouwd en de komende jaren komen er veel woningen bij. Maar wij staan ook voor ‘gezonde groei’, met veel aandacht voor de kwaliteit van de leefomgeving. Met ruimte voor beweging, voor ontmoeting en voor groen.  Om tegemoet te komen aan de woningnood zijn zoveel huizen in deze visie niet nodig. D66 zet in op de bouw van minder woningen op het golfterrein en het groen houden van de Purmer-Zuid Zuid.

GroenLinks - Carla Brocken, raadslid

Zorg en wonen

Vergrijzing is een veel besproken onderwerp. Volgens de bevolkingsprognose op de website van de gemeente Purmerend zal het aantal inwoners van 75 jaar en ouder in 2040 toenemen met zestig procent. Veel ouderen kunnen en willen zelfstandig blijven wonen. Toch zal voor een groeiend aantal ouderen de geboden zorg niet voldoende zijn, waardoor ze een beroep moeten doen op een plek in een woon-zorgcomplex. In dat kader heeft GroenLinks geschrokken kennis genomen van het bericht dat voor ruim twintig dementerende ouderen in Heel Europa de huur wordt opgezegd. Een rampzalig scenario voor betrokkenen, hun familie en voor ouderen die nu op een wachtlijst staan. Voor GroenLinks staat de woonzorgopgave steeds hoog op de agenda. Zowel op korte als op langere termijn zullen we ons blijven inzetten voor woonplekken voor ouderen waar de juiste zorg kan worden geboden.

Forum voor Democratie - Tim van der Zwaart, raadslid

Terug naar de tekentafel! 

Door de realisatie van de nieuwbouwwijk ‘De Oostflank’ zijn er zorgen bij omwonenden ontstaan. De Purmerenderweg wordt met de huidige plannen omgetoverd in een 'N-weg'. De voorgestelde ontsluiting naar ‘De Oostflank’ die aansluit op de Purmerenderweg is in onze ogen niet acceptabel! Voor bewoners is deze ontwikkeling een aanslag op hun woongenot. Deze weg wordt ook gebruikt door jongeren om bijvoorbeeld naar het Hemmeland te fietsen. En de weg is onderdeel van een populaire fietsroute door de Purmer. Weggebruikers moeten zich veilig kunnen verplaatsen. Ons uitgangspunt is om kleinschaliger te bouwen en een ontsluiting te realiseren die beter past in de gebiedsvisie. Forum voor Democratie is voorstander van woningbouw, maar wij zien graag een passend voorstel waarin de bewoners ook een rol spelen.

Gemeentebelangen Purmerend - Frank Schaaij, raadslid

Oostflank

Er zijn plannen om op de Oostflank te gaan bouwen. Een visie om tot 5800 nieuwe woningen te bouwen, wordt door het college gepresenteerd. De Oostflank biedt kansen om de woningnood te bestrijden. Tegelijkertijd moet met heel veel aspecten rekening worden gehouden. De fractie van Gemeentebelangen Purmerend is hier hard mee aan het werk. We hebben ruim veertig schriftelijke vragen aan het college gesteld. Daarnaast zijn we met heel veel inwoners en belangenorganisaties in gesprek. Help ons aan waardevolle inbreng voor onze bijdrage aan de besluitvorming over de Oostflank. Wij zijn er voor u en luisteren naar ieders inbreng om vervolgens alles zo goed mogelijk af te wegen. Neem contact met ons op via: info@gbpurmerend.nl

PB21 - Harry Poppelier, fractievoorzitter 

Is mopperen positief? 

Ja! Misschien bent u het niet met dit antwoord eens.  Er blijven altijd zaken die anders of beter kunnen, maar gelukkig gaat het over het algemeen toch wel goed in onze gemeente. Mopperen hoort nu eenmaal bij onze cultuur en kan ook positief worden uitgelegd. Gemopper betekent dat men betrokken en alert  is en dat hoort ook zo. Als dit gemopper bij de juiste mensen komt, kan er in sommige gevallen iets mee worden gedaan en soms ook weer niet. Ga niet mopperen om het mopperen, het moet wel houtsnijden. Blijf vooral tegen de juiste mensen mopperen en geniet vooral van al het moois en de gezelligheid die onze gemeente te bieden heeft, vooral nu de tulpenvelden weer in volle bloei staan.