Reactie uit de fractie - april 2023

Image Afbeelding bloknoot
20 april 2023

Elke maand geven de fracties uit de gemeenteraad hun kijk op actuele onderwerpen of besluiten uit de gemeenteraad in de pagina Reactie uit de fractie van het Gemeentenieuws. Deze maand reageren elf fracties.
Het Gemeentenieuws wordt gepubliceerd in het gratis huis-aan-huisblad Purmerends Nieuwsblad. Ontvangt u de krant niet? Dan kunt u de krant ook ophalen in de hal van het stadhuis aan de Purmersteenweg 42.

Stadspartij-Beemster Polder Partij - Amber van der Meeren, raadslid

Raadslid zijn is leuk

Als raadslid heb je verschillende werkzaamheden zoals stukken lezen, werkbezoeken houden, informatiebijeenkomsten bijwonen, informele bezoeken houden, evenementen bezoeken en fractie-, commissie- en raadsvergaderingen bijwonen. Raadslid zijn kost tijd, maar ik vind het heel leuk en interessant om wat te betekenen voor de inwoners. Je komt op plekken waar je anders niet gekomen zou zijn en je ontwikkelt jezelf steeds meer. Ik heb ondertussen veel geleerd, gezien en gehoord. Het is interessant te zien hoe verschillend de standpunten kunnen zijn van partijen over een onderwerp, maar dat er uiteindelijk toch een gezamenlijk besluit kan worden genomen door de raad. Ik doe dit nu al een jaar met veel plezier en ik ben van plan om het met passie te blijven doen.

PvdA - Jos Dings, raadslid

Ogen en oren in de wijk

In een ingelaste raad stond op 6 april een motie van Forum voor Democratie over de wijkagent op de agenda. Dit was voor burgemeester Van Selm aanleiding uit te weiden over de wijkgerichte aanpak van zorg en veiligheid in Purmerend. Het blijkt dat de tien wijkagenten in Purmerend nauw samenwerken met Clup Welzijn, Spurd, de wijkmanagers en zorginstanties. Die samenwerking blijkt effectief. Ze is erop gericht in de wijk of de dorpen een gevoel van veiligheid te creëren. Dat lukt niet altijd, omdat ook de misdaad(ondermijning) in de wijk oprukt. De PvdA-fractie blijft daar scherp op en zet verbetering van de veiligheid blijvend op de agenda. De motie is ingetrokken door de indiener naar aanleiding van de reactie van de burgemeester.

VVD - Rianne de Wit, raadslid

Parkeeruitdagingen Waterlandkwartier

De VVD is voor bouwen, voor alle doelgroepen en in alle prijsklassen. Toch stemmen wij niet voor een plan voor 291 appartementen in het Waterlandkwartier. Over het algemeen ziet het plan er goed uit, maar de VVD verwacht grote problemen met het parkeren. De norm van 0,4 per woning is te laag waardoor de overige auto’s een plekje gaan zoeken in de omgeving. Met straks veel nieuwe appartementen om de hoek aan de burgemeester Kooimanweg en de Gorslaan, die ook weinig of zelfs geen parkeerplaatsen hebben, zijn de problemen nu al te voorspellen. Purmerend verdient een betere oplossing dan zeggen dat nieuwe bewoners hier - ondanks het grote tekort aan woningen - bewust voor kiezen. Oneerlijk en onverstandig!

CDA - Arie Commandeur, commissielid

Hongerstaking op de Baanstee

Er zijn mensen die weinig waardering kunnen opbrengen voor de actie van asielzoekers om via een hongerstaking hun toestand te verbeteren. Anderen geven de schuld aan ons gemeentebestuur. Daarbij wordt vergeten bij wie de verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie ligt. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is verantwoordelijk namens de landelijke overheid, dus niet de gemeente. Dit COA heeft onze gemeente gevraagd noodopvang mogelijk te maken. Daarnaast is er een organisatie die de toelating beoordeelt namens de landelijke overheid: de Immigratie-en Naturalisatie Dienst. Deze dienst kampt met personeelsgebrek. Daarom duren de toelatingsprocedures veel te lang. Daarnaast schijnen sommige asielzoekers eerder geholpen te worden dan andere die al veel langer in ons land zijn. Daar richt de onvrede zich op.

Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster - Henk Grader, raadslid 

Nieuwbouw ‘Terraza’ aan de Waterlandlaan 

Op 23 maart 2023 stelde de raad het Ontwerp Kwaliteitsplan Waterlandkwartier en Mobiliteitsprogramma vast. Kort hierop is in de commissie Ruimte van 6 april het nieuwbouwproject Terrazza behandeld. Dit is het eerste project dat vanuit het project Waterlandkwartier van de ontwerptafel is gekomen. Het ontwerp mag, qua vormgeving en materiaal, verrassend en tijdsbestendig genoemd worden.  Het project Terrazza wordt opgezet vanuit een drietal trapsgewijze gebouwen waarin maximaal 291 huurappartementen worden gerealiseerd. De maximale hoogte is 47 meter en bevindt zich aan de Waterlandlaan. De begane grond wordt met 6 bedrijfsunits ingevuld. Op het maaiveld komt de parkeergarage. Het project voorziet in 180 appartementen in het betaalbare huursegment.  

D66 - Rick Hollander, commissielid

D66 blij met de start van het Burgerberaad

Eindelijk is in onze regio het G1000 Burgerberaad gestart. Onze fractie is een groot voorstander geweest van de start van dit Burgerberaad. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te denken bij belangrijke onderwerpen. Ruim driehonderd inwoners uit onze regio zijn op zaterdag 1 april in de Wormer met elkaar in gesprek gegaan om de belangrijkste onderwerpen rondom het woningtekort te bespreken. Onderwerpen als doorstroming, betaalbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en groen passeerden de revue. De komende periode worden deze onderwerpen verder uitgewerkt tot voorstellen, zodat uiteindelijk op 1 juli bij het burgerforum gestemd wordt op voorstellen die zullen worden opgenomen in het burgerakkoord. Wij kijken uit naar de uitkomsten!

GroenLinks - Trees Lamers, raadslid

Niet onder het bestaansminimum

Al jarenlang brengt GroenLinks armoede onder de aandacht binnen en buiten de gemeenteraad. In de afgelopen jaren zijn moties van GroenLinks aangenomen over het mogen ontvangen van giften in de bijstand en over het niet korten op de bijstand als jongeren nog thuis wonen. Afgelopen week is onze motie aangenomen over het ondersteunen van de mensen in de bijstand die onder het bestaansminimum terecht komen door conflicterende regelingen van de overheid. Hoewel we veel doen, zijn we ook verontwaardigd dat er zoveel armoede is. We willen zoeken naar structurele oplossingen, samen met anderen. Op 3 juni organiseren we gezamenlijk in de Taborkerk een bijeenkomst over armoede. Kijk op https://purmerend.groenlinks.nl Wilt u meedoen? Mail dan naar bestuurpurmerend@groenlinks.nl  

PVV - Mike Hillegers, commissielid

Purmerend veilig

Geachte inwoners, Het is u vast niet ontgaan dat er afgelopen tijd veel geweldsincidenten zijn geweest in onze gemeente. Als fractie hebben we de verantwoordelijkheid om op te komen voor de belangen van onze inwoners en daarom wil ik benadrukken dat het van groot belang is dat we ons blijven inzetten voor een veilige en leefbare omgeving. We moeten ons als fractie blijven inzetten voor een doeltreffend veiligheidsbeleid dat de veiligheid van onze inwoners waarborgt. Dat is immers de kerntaak van de gemeenteraad! Als fractie zullen we ons blijven inzetten voor een veilig en leefbaar Purmerend. Wij beloven er alles aan te zullen doen om ervoor te zorgen dat uw gemeente een zo veilig mogelijke gemeente wordt!

Forum voor Democratie - Marcel van Dierendonck, commissielid

Vrijheid en verandering

Ik ben een zelfstandig ondernemer die gelooft in vrijheid en blijheid. Mensen moeten in de gelegenheid worden gesteld te genieten van hun leven zo ver als maatschappelijk mogelijk is. Ik ben tegen teveel regelgeving en een bemoeizuchtige overheid en pleit voor een slanke overheid die zich richt op haar essentiële taken. Ik maak me echter zorgen over de huidige situatie in Nederland, waar afwijkende meningen worden onderdrukt en burgers worden afgeluisterd, vergelijkbaar met landen zoals China. Het huidige kabinet lijkt niet in staat de problemen die het zelf heeft veroorzaakt op te lossen en lijkt vooral gericht op eigenbelang. Ik hoop dat er verandering komt en zal mijn bijdrage leveren om de gemeente Purmerend een betere toekomst te geven.

Gemeentebelangen Purmerend - Sandra Hoekstra, commissielid

Hoog, hoger, hoogst… 

Vele plannen maken meer woningen! Maar sluiten deze plannen ook goed aan bij de behoefte die er is naar woningen? Helaas niet, het zijn vooral dure en te dure woningen.  Samen de plannen nog beter en mooier maken voor en met de bewoners van de gemeente Purmerend loopt vaak uit op een teleurstelling. “Dat wist je toch van tevoren?”,  hoor ik dan. Toch hoop ik met onze partij een (klein) verschil te kunnen maken. Beter luisteren naar de inwoners en het goede gesprek tussen de partijen zouden moeten zorgen voor meer sociale en betaalbare woningbouw. Ondertussen stijgen de woontorens boven Purmerend uit en krimpen de wachtlijsten niet, jammer. In ieder geval blijft Gemeentebelangen Purmerend strijden voor jullie!

PB21 - Harry Poppelier, fractievoorzitter

Er is nog meer!

Iedere maand een column over een actualiteit uit onze gemeente. U kunt deze waarschijnlijk al dromen: woningbouw, vluchtelingen, veiligheid en het Beusebos. Maar er zijn ook kleinere actualiteiten. Zo wordt het parkeerterrein bij NS-station Weidevenne structureel gebruikt voor andere doeleinden dan parkeren, zoals: kermis, circus en markt. De markt hoort daar volgens PB21 niet thuis, maar op het plein van het winkelcentrum. Door de uitbouw van een nieuwe winkel is dit niet meer mogelijk. Een brug aanpassen, zodat de markt terug kan naar het plein, zou een oplossing kunnen zijn. Zo heeft iedere wijk of buurt zijn eigen actualiteit. Deze blijven jammer genoeg vaak onderbelicht. Boeren, burgers en buitenlui welke actualiteit speelt er in uw omgeving? Laat uw stem horen!