Raadsvergadering: visie binnenstad en mobiliteit, Vredenburghweg

Image Afbeelding Visie Binnenstad
16 december 2022

Donderdag 22 december vergadert de Purmerendse gemeenteraad vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis. Er staan verschillende hamerpunten en een bespreekpunt op de agenda.

Op de agenda:

Mobiliteitsplan 

De raad wordt gevraagd om het Mobiliteitsplan Purmerend als beleidskader vast te stellen. Het Mobiliteitsplan schetst de kaders voor de mobiliteit van Purmerend voor de komende jaren. Het brengt in beeld wat de gevolgen en kansen van verstedelijking op het verkeer en vervoer in de gemeente zijn en vanuit welke uitgangspunten er verkeersmaatregelen worden uitgewerkt. 
In het raadsvoorstel zijn een aantal uitgangspunten beschreven. Zoals ‘Purmerend als 10-minutenstad’: de basisvoorzieningen zijn lopend of fietsend te bereiken binnen tien minuten. En een leefbaar en bereikbaar centrumgebied dat is gericht op kwaliteit voor voetgangers en fietsers en van de openbare ruimte. Ook moet er een toekomstbestendig OV-netwerk voor Purmerend en de regio zijn. Verkeersafwikkeling van de auto moet zich focussen op routes vanuit woonwijken naar de uitvalswegen. Andere uitgangspunten zijn een toegankelijke, betaalbare en duurzame mobiliteit en een veilige stad voor elke verplaatsing.

Visie binnenstad 

De visie op de binnenstad sluit aan op de ontwikkelingen voor Purmerend. De visie speelt in op de groei van de gemeente en vraag van inwoners, bezoekers, vastgoedeigenaren, instellingen en ondernemers om de binnenstad aan te laten sluiten bij deze tijd. Thema’s als groen, duurzaamheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid zijn daarbij belangrijk. De gemeenteraad wordt gevraagd om de visie en het uitvoeringsprogramma vast te stellen en budget beschikbaar te stellen.
De raad is ook gevraagd om een besluit te nemen over het ontwikkelen van woningbouw en voorzieningen van de gemeentelijke gronden rondom de Schapenmarkt. Hierbij wordt om een voorbereidingskrediet gevraagd

Motie Visie Nekkerzoom  

Voor de Nekkerzoom werd in april 2022 het voorstel aan de raad gedaan om het bestemmingsplan ‘Vredenburghweg’ vast te stellen, om zo de bouw van drie recreatiewoningen en een bedrijfswoning achter Noorderpad 6 mogelijk te maken. In dezelfde vergadering nam de raad echter een motie over de visie Nekkerzoom aan en werden de beraadslagingen over het bestemmingsplan zelf niet afgerond. In de motie werd het college gevraagd eerst in overleg te gaan met bewoners, bedrijven en gebruikers van de Nekkerzoom om te komen tot een gedragen visie voor de inrichting van het gebied, met aandacht voor alle onderliggende documenten. Het college doet nu een voorstel voor de uitvoering van de motie en het opnieuw behandelen van bestemmingsplan.  

Aanvullende Belastingmaatregelen 2023 

De tarieven voor de lokale heffingen 2023 zijn, zoals gebruikelijk, vastgesteld in de begrotingsraad in november. In december wordt altijd nog een besluit genomen over de OZB-tarieven, gebaseerd op de meest recente WOZ-waarde. Ook kan na de bekendmaking van het tarief door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) het tarief voor het rijbewijs worden aangepast.
Daarnaast moet in verband met het uitstel van de Omgevingswet naar juli 2023 de eerder gedane aanpassing van de tarieventabel (titel 1 en 2) in de legesverordening voorlopig worden teruggedraaid.

Bekijk de agenda en vanaf 20.00 uur de livestream via Raadsinformatie
De vergadering is ook te volgen via RTV Purmerend (Ziggo kanaal 36, KPN kanaal 1390)