Commissie: GGD, Archief, inkomenstoeslag

Image Waterlands Archief
12 april 2024

Donderdag 18 april 2024 vergadert de commissie Algemeen en Maatschappelijk vanaf 20.00 uur.

Individuele inkomenstoeslag

De gemeenteraad heeft in september 2023 het nieuwe armoedebeleid vastgesteld. Een van de maatregelen voor het minimabeleid die daarbij zijn vastgesteld, is de verlaging van de referteperiode (vaste meetperiode) van zestig maanden naar 36 maanden. Inwoners met een laag inkomen en zonder vooruitzicht op inkomensverbetering, komen hierdoor sneller in aanmerking voor een jaarlijkse individuele inkomenstoeslag. De toeslag is bedoeld voor uitgaven zoals een nieuwe koelkast, wasmachine of onverwachte rekeningen. Deze toeslag kan worden verstrekt op grond van de Participatiewet. De aanpassing is nu verwerkt in de verordening Individuele inkomenstoeslag. Ook zijn er enkele verbeteringen doorgevoerd, waardoor de verordening beter aansluit bij andere regelingen van de gemeente. Het college stelt de raad voor de geactualiseerde verordening vast te stellen.

GGD Zaanstreek-Waterland begroting en kadernota

Met de begrotingswijziging verwerkt de GGD Zaanstreek-Waterland de gevolgen van de cao die in december 2023 is afgesloten. In de begroting voor 2024 had de GGD rekening gehouden met een verwachte stijging van de lonen van drie procent in plaats van de ruim vijf procent die het is geworden. Daarom is een begrotingswijziging nodig. Voor de gemeente Purmerend leidt dit tot een verhoging van de bijdrage voor 2024 met een bedrag van € 78.355. 
In de kadernota staan de ontwikkelingen die invloed hebben op de begroting 2025. De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere de verhuizing naar het gebouw van de Veiligheidsregio, het takenpakket voor de jeugdgezondheidszorg en salarisontwikkelingen. De gemeentelijke bijdrage wordt hierdoor € 145.767 hoger (+ 2,9 procent). Het college stelt de raad voor een positieve zienswijze te geven en meerkosten mee te laten nemen in de voorjaarsnota 2024.

Wijziging gemeenschappelijke regelingen

Door de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen moet de gemeenschappelijke regeling Waterlands Archief en de gemeenschappelijke regeling participatiebedrijf Zaanstad-Purmerend worden aangepast. De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten krijgen de gelegenheid om hierop een zienswijze te geven. Het gaat om kleine aanpassingen die in lijn zijn met de aanbevelingen die de raad heeft overgenomen van de regionale raadswerkgroep. Het college stelt de raad voor beide gewijzigde regelingen een positieve zienswijze te geven.

Agenda, stukken, en live uitzending

Kijk voor de volledige agenda en alle stukken in het raadsinformatiesysteem. Vanaf deze webpagina is de vergadering rechtstreeks te volgen. 
De vergadering is ook te volgen via RTV Purmerend, op de lokale televisie en facebook.  

Commissie Algemeen en Maatschappelijk, 18 april, 20.00 uur, raadzaal, stadhuis Purmerend.