Commissie: belasting, gemeenschappelijke regelingen

Image decoratief
8 december 2023

Donderdag 14 december wordt in de commissie Algemeen gesproken over belastingmaatregelen, onderzoek Stadsverwarming en wijzigingen in gemeenschappelijke regelingen.

Aanvullende Belastingmaatregelen 2024 

De tarieven voor de lokale heffingen van volgend jaar worden gewijzigd. Het gaat om enkele wettelijke tarieven en om de wijziging van de OZB-tarieven naar de meest recente WOZ-waarde. Daarnaast gaat op 1 januari 2024 de Omgevingswet in. Hierdoor moet een aantal artikelen uit de legesverordening worden gewijzigd. Ook zijn enkele verwijzingen in de eerder vastgestelde legesverordening gecorrigeerd. 
Verder heeft de overheid, onder voorbehoud, het tarief voor het rijbewijs 2024 bekendgemaakt. Ook dit wordt gewijzigd in de tarieventabel bij de legesverordening. Daarnaast heeft het college een onderbouwing van de kosten van de naheffingsaanslag parkeerbelasting aangeleverd om vast te stellen.
Inmiddels is de harmonisatie van de beheersverordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen voor de gemeente Purmerend afgerond. De verordeningen voor lijkbezorgingsrechten (gemeente Purmerend) en begraafrechten (voormalig gemeente Beemster) kunnen hierdoor tot 1 geheel worden gemaakt.

Aanpassing gemeenschappelijke regelingen 

De Wet gemeenschappelijke regelingen is gewijzigd. Hierdoor moeten de gemeenschappelijke regelingen van GGD Zaanstreek-Waterland, Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Recreatieschap Twiske-Waterland en Omgevingsdienst IJmond worden aangepast. Deze gelegenheid wordt gelijk benut om andere aanpassingen door te voeren. 
Voor de GGD betekent dit onder andere dat bevindingen uit een verbetertraject worden meegenomen die de zeven deelnemende gemeenten en de GGD samen hebben doorlopen. Voor Recreatieschap Twiske-Waterland betekent dit onder andere het overhevelen van financiƫle aspecten naar de Verordening financieel beheer. Voor Omgevingsdienst IJmond vinden er wijzigingen plaats door het ingaan van de Omgevingswet op 1 januari 2024 en de fusie tussen Purmerend en Beemster.
De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten kunnen een zienswijze geven over de voorgenomen wijzigingen. Het college stelt de gemeenteraad voor een positieve zienswijze te geven.

Kijk voor de volledige agenda en alle vergaderstukken in het raadsinformatiesysteem van de raad. Hier is de vergadering ook rechtstreeks te volgen.

 

Commissie Algemeen, 14 december, 20.00 uur, raadzaal, Stadhuis