Commissie: dierenwelzijn, Leeghwaterbad

Image Afbeelding Zwemwater
13 oktober 2023

Donderdag 19 oktober vergadert de raad in de commissie Maatschappelijk over verschillende onderwerpen.

Nota dierenwelzijn 2024-2028 

De gemeente voert taken uit rondom dierenwelzijn, zoals het opvangen van zwerfdieren en dieren in nood. Daarnaast probeert de gemeente een goede balans te vinden tussen dieren (gehouden, wilde of ongewenste), mensen en de leefbaarheid. De Nota Dierenwelzijn 2024-2028 bevat nieuwe richtlijnen, wetgeving en ontwikkelingen. Daarnaast beschrijft de nota punten om dierenwelzijn te handhaven en waar mogelijk te verbeteren

Uitbreiden Leeghwaterbad 

Het college heeft verder onderzoek laten doen naar de uitbreiding van het Leeghwaterbad. Aanleiding hiervoor is het capaciteitsgebrek van het zwembad, de verwachte groei van de gemeente en de wens voor een buitenbad. Het college stelt voor om het zwembad uit te breiden met een hybride bad (geschikt voor binnen en buiten zwemmen). Het volgen van zwemlessen en de aantrekkelijkheid voor een dagje uit hangt dan niet af van mooi weer. Ook kunnen zo meerdere activiteiten naast elkaar worden georganiseerd. De wachtlijst voor leszwemmen kan hierdoor binnen twee jaar flink afnemen. En het aantal zwembezoeken kan met 55.000 per jaar worden verhoogd.
Voor de uitbreiding van het zwembad, duurzaamheidsmaatregelen, aanpassing van de ligweide en een post onvoorzien, is € 9.5 miljoen nodig, uitgaande van een prijspeil met de start van de bouw in het najaar van 2025. De raad heeft € 6 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het college vraagt de raad om voor de uitbreiding een aanvullend krediet van € 3.5  miljoen beschikbaar te stellen.

Initiatiefvoorstel oorlogsmonument Zuiderweg 41 

De fractie van Stadspartij-Beemster Polder Partij heeft een initiatiefvoorstel gemaakt om ervoor te zorgen dat oorlogsmonumenten worden behouden voor toekomstige generaties. Focuspunt van dit initiatief is het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ op de Zuiderweg in Zuidoostbeemster. Dit monument staat op particuliere gronden en wordt particulier beheerd. Het is de bedoeling dat bestaande oorlogsmonumenten voor de toekomst behouden blijven en dat er gelegenheid blijft tot herdenking. Voor het monument aan de Zuiderweg kan dit bijvoorbeeld door als gemeente te ondersteunen bij maatregelen die de toekomst van dit monument veilig stellen.

Kijk voor de volledige agenda en alle vergaderstukken in het raadsinformatiesysteem van de raad. Hier is de vergadering ook rechtstreeks te volgen.