Commissie Ruimte op 11 oktober

Image Afbeelding Wereldbol duurzaam
6 oktober 2023

Woensdag 11 oktober is er een commissievergadering met daarin agendapunten over parkeren, de bedrijven-investeringszone en het omgekeerd afval inzamelen.

Parkeerbelastingen en parkeerverordening Purmerend 

In  juni 2022 heeft de raad maatregelen vastgesteld om het gebruik van de parkeergarages te stimuleren. Het college vraagt de raad nu deze maatregelen te formaliseren door het vaststellen van een nieuwe Parkeerverordening Purmerend en een nieuwe Verordening Parkeerbelastingen Purmerend. Eén van de maatregelen is de werknemersvergunning. Werknemers van bedrijven in de binnenstad en de stationsbuurt kunnen tegen een gereduceerd tarief parkeren op het parkeerterrein Stationsweg-noord, het terrein aan de achterzijde van het stadhuis en de terreinen Wherekant en Kooimanpark. Deze nieuwe maatregel wordt ook opgenomen in de Verordening Parkeerbelastingen en de Parkeerverordening.

Bedrijveninvesteringszone 

De verordening Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Vastgoed Purmerend Binnenstad 2024-2027 is opgesteld om per 1 januari 2024 de BIZ Vastgoed Purmerend Binnenstad op te richten.
De BIZ is een gebied waarin alle eigenaren met een bijdrage investeren in het gebied. De verordening combineert de jaarlijkse heffing van de bijdragen bij de commercieel vastgoedeigenaren met de uitkering van de jaarlijkse BIZ-subsidie aan de Stichting BIZ Vastgoed Purmerend Binnenstad. Het college vraagt de raad de verordening vast te stellen en de financiële gevolgen budgettair neutraal te verwerken in de Voorjaarsnota 2024.

Omgekeerd afval inzamelen 

De gemeente werkt  aan het verbeteren van de gescheiden inzameling van grondstoffen en het verminderen van het restafval. Naar aanleiding van de Notitie Toekomstbestendig afvalbeheer Purmerend 2022-2025 heeft het college nu een projectbeschrijving en financiële doorrekening opgesteld voor het ‘omgekeerd’ afval inzamelen. Met het omgekeerd inzamelen wordt het voor de inwoner makkelijker om grondstoffen aan huis te scheiden. Het restafval moet dan naar ondergrondse containers in de wijk worden gebracht. Het idee is dat hierdoor de gescheiden inzameling kan worden verbeterd, waardoor er minder restafval overblijft. De raad wordt gevraagd om een keuze te maken voor de omgekeerde afvalinzameling en een scenario te kiezen voor de uitvoering.

Kijk voor de volledige agenda, vergaderstukken en live uitzending in de kalender van het raadsinformatiesysteem.

Woensdag 11 oktober, 20.00-23.00 uur, raadzaal stadhuis.