Besluiten gemeenteraad: de Purmer, de Oostflank

Image Decoratief stadhuis
26 april 2024

De gemeenteraad van Purmerend nam onder andere de volgende besluiten:

Gebiedsvisie De Purmer 

De gemeenteraad van Purmerend heeft de voorlopige versie van de strategische gebiedsvisie De Purmer 2035 vastgesteld. De gebiedsvisie heeft ook op de agenda van de gemeenteraden van Waterland en Edam-Volendam gestaan. Ook deze raden hebben een besluit genomen over een voorlopige versie van de gebiedsvisie. Pas als de colleges van burgemeester en wethouders van de drie gemeenten gezamenlijk vaststellen dat er sprake is van een eensluidende voorlopige versie, kan de strategische gebiedsvisie als definitief worden beschouwd. 

Gemeenten Edam-Volendam, Waterland en Purmerend werken al vanaf 2021 samen voor een strategische gebiedsvisie voor de Purmer, het poldergebied binnen de drie gemeenten. Om de samenhang binnen de regio goed te kunnen coördineren, is het belangrijk om een gezamenlijke gebiedsvisie te hebben. Hoewel verschillende ontwikkelingen worden voorbereid, willen de gemeenten voor het overgrote deel vooral de landschappelijke en cultuurhistorische waarden laten voortbestaan.

Toekomstige plannen 

De visie moet voor de lange termijn richting geven en duidelijkheid scheppen voor alle belanghebbenden in en rond De Purmer. De doelstelling is om afspraken over de toekomst vast te leggen, zonder het hele gebied op slot te zetten. Hiermee wordt rust gerecreëerd en is er goede samenwerking door te zorgen voor versterking op het gebied van recreatie, mobiliteit, werkgelegenheid en wonen. Behalve de bedrijvigheid en mengzone in het noorden van de Purmer en het toekomstig woongebied de Oostflank, blijft de landbouw de belangrijkste sector in het gebied met kansen voor verbreding en doorontwikkeling. Insteek voor de agrarische sector is in de toekomst nog meer een rol te vervullen in de voedselvoorziening van de bewoners in de directe omgeving. De Purmer is eveneens van belang voor de recreatie, met nieuwe routestructuren en pleisterplaatsen voor fietsers en wandelaars. 

Op initiatief van de fracties Gemeentebelangen Purmerend en D66 maakt het Purmerbos in de voorlopige versie van de gebiedsvisie geen deel uit van het gebied dat wordt betiteld als ‘Woningbouw Oostflank’, zonder het doortrekken van de IJsselmeerlaan uit te sluiten. Dit is ook in lijn met de gebiedsvisie de Oostflank, waarin wordt beschreven dat het Purmerbos gevrijwaard blijft van woningbouw.

Zienswijzen 

De gebiedsvisie lag in 2023 ter inzage en heeft tot diverse reacties (zienswijzen) en aanpassingen in de visie geleid. Voor de ontsluiting van verkeer van het te ontwikkelen gebied in het noorden van De Purmer geldt dat gebruik gemaakt wordt van de bestaande N244/N247. Ook bij de ontwikkeling van de Oostflank wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande provinciale wegen. Beide ontwikkelgebieden moeten goed aansluiten bij het landschap, met een natuurlijke en groene, zachte overgang naar het buitengebied. In de nog op te stellen omgevingsplannen voor de gemeenten kunnen de mogelijkheden voor verbreding van agrarische nevenactiviteiten worden bepaald. Uitgangspunt is dat maatwerk en de maatschappelijke meerwaarde van nevenactiviteiten voorop staan. Eventuele aanvullende functies mogen de primaire agrarische functie niet frustreren en worden daarom getoetst op effecten op agrarische gronden en -bedrijven.

29 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks
7 stemmen tegen: PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21


Gebiedsvisie de Oostflank 

In 2021 is eveneens besloten om de ontwikkeling van de golfbaan, de Purmer-Zuid Zuid en Vurige Staart niet los van elkaar te zien en in plaats daarvan een visie Oostflank Purmerend op te laten stellen. De Oostflank is het gebied aan de oostkant van Purmerend en loopt van de Baanstee Noord tot aan Vurige Staart. Na een participatietraject heeft de gemeente in nauwe samenwerking met BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Staatsbosbeheer een visie opgesteld. De Oostflank is een belangrijke locatie voor toekomstige woningbouwontwikkeling in de gemeente. De visie geeft een samenhangend en richtinggevend toekomstbeeld. De gemeenteraad heeft de gebiedsvisie de Oostflank vastgesteld.  

Uitgangspunten 

De Oostflank wordt een woonomgeving met maximaal 5800 woningen waar groen, natuur, wonen en vrijetijdsbeleving elkaar versterken. Overige uitgangspunten zijn het versterken van de bestaande kwaliteiten, rekening houden met het lokale water- en bodemsysteem en de klimaatveranderingen, en een natuur inclusieve ontwikkeling met ruimte voor biodiversiteit bij bebouwing en de openbare ruimte. Er wordt ingezet op het stimuleren van lopen en fietsen en het gebruik van hoogwaardig openbaar vervoer en deelauto’s. In combinatie met een groene inrichting van de woonwijken zal deze toekomstgerichte mobiliteit in de loop van de tijd bijdragen aan een afname van het privé-autogebruik.

Bebouwen, verbinding en Purmerbos 

Het Purmerbos blijft behouden, waarbij de IJsselmeerlaan wordt doorgetrokken en zorgvuldig ingepast in het bos. Bij het bebouwen wordt ingezet op het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals hout en biobased fabrieksmatig bouwen. De Purmerenderweg (tussen Middenweg en Grotenhuysweg) en Westerweg worden bestemd voor voetgangers, fietsers en bestemmingsverkeer. Ook wordt ingezet op een natuurlijke verbindingszone langs de Middentocht, waardoor de Oostflank een schakel wordt tussen de Natura 2000-gebieden Zeevang en Ilperveld.

Motie over verkeersveiligheid Purmerenderweg 

De raad steunde een motie van de fracties D66, VVD, GroenLinks en PvdA  en Forum voor Democratie over de inrichting van de Purmerenderweg. In de gebiedsvisie staat beschreven dat de Purmerenderweg voor een deel zal worden ‘afgewaardeerd’ en bestemd voor voetgangers, fietsers en bestemmingsverkeer.  
Al eerder nam de gemeenteraad bij het bestemmingsplan Purmerbuurt 2017 een motie aan over verbetering van de verkeersveiligheid van de weg. Nadien zijn er inderdaad maatregelen genomen, maar ervaren bewoners nog altijd verkeersonveiligheid op de Purmerenderweg. De raad vraagt het college daarom om vooruitlopend op de uitwerking van de gebiedsvisie te onderzoeken in hoeverre de Purmerenderweg zo snel mogelijk veiliger kan worden gemaakt.

Motie over breed verkeersonderzoek naar ontsluiting 

Ook kreeg een motie van GroenLinks en Forum voor Democratie over een verkeersonderzoek naar de ontsluiting van het gehele gebied voor de Oostflank de steun van de raad. Omdat als ontsluiting van de Oostflank wordt voorgesteld om de IJsselmeerlaan door te trekken, wil het college de  aantrekkende werking van (sluip)verkeer via de Oosterweg door de (verlengde) IJsselmeerlaan onderzoeken. Er zijn echter nog veel vragen en onduidelijkheden rondom het doortrekken van de IJsselmeerlaan. Door het verkeersonderzoek te verbreden en de ontsluiting in z’n geheel te bestuderen, komen er wellicht nog andere mogelijkheden naar voren, waaronder het niet of anders doortrekken van de IJsselmeerlaan. 
De raad wil een verkeersonderzoek over de IJsselmeerlaan waarbij het gehele plangebied en alle (ontsluitings)mogelijkheden worden meegenomen. De ontsluiting oostwaarts dwars door De Purmer en ontsluiting via bestaande wegennet (Westerweg en Purmerenderweg) zijn hierbij uitgesloten als mogelijkheid.

Na de vaststelling door de gemeenteraad wordt de visie verder uitgewerkt met behulp van een milieueffectrapportage (MER procedure) en een procedure omgevingsplan (voorbereiding, ontwerp, vaststellen). Voor het vervolg van de ontwikkeling van het gebied heeft de gemeenteraad een voorbereidingskrediet van 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld.  

26 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, PVV
10 stemmen tegen: D66, GroenLinks, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21


Bestemmingsplan Beemsterbuiten 

In Zuidoostbeemster bestaat het perceel Nekkerweg 71/72 uit een stolpboerderij en diverse leegstaande bedrijfsgebouwen op een verhard terrein, met daarachter een parkachtig stuk grond. Het terrein is niet meer in gebruik en verwaarloosd geraakt. Al in 2018 heeft een projectontwikkelaar een anterieure overeenkomst afgesloten met het college van burgemeester en wethouders van de voormalige gemeente Beemster over de bedrijfsgebouwen en het stuk groen van dit terrein. Het plan is de stolpwoning te handhaven en daarnaast een kleinschalig nieuwbouwproject ‘Beemsterbuiten’ te ontwikkelen met 17 woningen met parkeervoorzieningen en een openbaar toegankelijke buitengebied. Om het project te kunnen ontwikkelen, is er een nieuw bestemmingsplan Beemsterbuiten nodig.

Niet vastgesteld 

Op initiatief van VVD, D66, Forum voor Democratie, GroenLinks, PB21, en de raadsleden N.C.M. de Lange, L.J.M. Schagen, E.M. van Loenen, S. van Dam, M. E. Vermeulen en P.C. de Waal is het bestemmingsplan Beemsterbuiten niet vastgesteld door de raad. Volgens de fracties en raadsleden voldoet het bestemmingsplan namelijk niet aan de kernkwaliteiten voor het werelderfgoed. Een afgesloten anterieure overeenkomst met een ontwikkelaar kan geen inbreuk doen op kernwaarden, zoals openheid en creëren van doorzichten. Bovendien is bouwen buiten het lint met 17 woningen ongewenst, aangezien de bebouwing langs de wegen onderdeel is van de eerste kernkwaliteit. Het toestaan van bouwen van nieuwe particuliere woningen op deze locatie kan een precedentwerking hebben voor toekomstige initiatieven in het buitengebied van de gemeente.

Wonen

De gemeenteraad van Purmerend erkent de noodzaak voor woningen, waaronder ook ‘suburbaan wonen’ in onze regio. De 17 woningen zijn volgens de raad echter niet gewenst en niet noodzakelijk, omdat hiervoor al andere locaties in Zuidoostbeemster zijn gepland. Deze locaties zijn tot stand gekomen na uitvoerige participatie met bewoners en belanghebbenden en overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, komen door grotere aantallen meer tegemoet aan de grote vraag en zijn beter passend binnen het Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster. 

Als het gaat om de locatie aan de Nekkerweg 71/72, is de gemeenteraad van mening dat landelijk wonen via  lintbebouwing met een lage bebouwingsdichtheid met vrijstaande of twee-onder-éénkapwoningen passender is bij de identiteit van de Nekkerzoom. Ook voldoet dit aan een vraag naar type woningen met specifieke ruimtelijke kwaliteit waar in andere delen van Beemster, gezien de status Werelderfgoed, moeilijker kan worden voorzien.

23 stemmen vóór amendement: Stadspartij-Beemster Polder Partij (3), VVD, D66, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, PvdA (4) 
13 stemmen tegen het amendement: Stadspartij-Beemster Polder Partij (5), PvdA (1), CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster


Verordening individuele inkomenstoeslag 

De gemeenteraad heeft in september 2023 het nieuwe armoedebeleid vastgesteld. Daarmee is besloten om de referteperiode (meetmoment) te verlagen van 60 maanden naar 36 maanden. Inwoners met een laag inkomen die geen zicht hebben op inkomensverbetering, komen hiermee sneller in aanmerking voor een jaarlijkse individuele inkomenstoeslag. Deze aanpassing is nu verwerkt in de verordening individuele inkomenstoeslag, evenals een aantal technische verbeteringen waardoor de verordening beter aansluit bij andere regelingen van de gemeente. 

De raad steunde een voorstel van GroenLinks, VVD, Gemeentebelangen Purmerend, PvdA en Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster om als gemeente na 36 maanden - en bij ongewijzigde omstandigheden in de persoonlijke situatie - een aanvraagformulier voor de toeslag toe te zenden aan de belanghebbende en indien mogelijk en wenselijk een persoonlijk gesprek aan te gaan. Op deze manier wordt overbodige bureaucratie vermeden en blijft de klantvriendelijkheid voor deze kwetsbare groep voorop staan. Niet iedereen is zo alert om zelf een aanvraag te doen na 36 maanden bijstand voor een individuele inkomenstoeslag. Ook zijn er mensen die hiervan niet op de hoogte zijn of huiverig zijn om een aanvraag te doen. 
De gemeenteraad heeft de gewijzigde verordening met algemene stemmen vastgesteld.


Motie – Nieuwbouw Henri Dunantstraat 

De gemeenteraad heeft een positief bindend advies uitgebracht over twee nieuwe appartementencomplexen als vervanging van de Lage Gouwzeeflat (Gouwzeestraat 6t/m 100) in Wheermolen Oost. Naar aanleiding van deze nieuwbouw dienden de fracties D66, Gemeentebelangen Purmerend, PVV, Forum voor Democratie, VVD en PB21 een motie in over het betrekken van buurtbewoners bij het nieuwbouwplan voor de Henri Dunantstraat. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tegelijkertijd met de Gouwzeeflat een bouwplan voor de Henri Dunantstraat te starten, omdat ook hier een bestaand gebouw moet worden gesloopt en vervangen. Buurtbewoners hebben op dit moment veel vragen en zorgen over de verkeersontsluiting en de locatie van de nieuwbouw in de Henri Dunantstraat. Is  het opschuiven van het gebouw wel nodig om openbaar groen en parkeerplekken toe te kunnen voegen aan de buurt? Het college wil met woningcorporatie Intermaris nog eens kritisch kijken naar het voorlopige ontwerp van de nieuwbouw in de Henri Dunantstraat.  

De raad steunde de motie met algemene stemmen, omdat het volgens de raad waardevol en belangrijk is om de meningen en ideeën van buurtbewoners en andere belanghebbenden mee te wegen bij het maken van keuzes die in de planvorming worden gemaakt voor herontwikkeling van een wijk. Het college zal buurtbewoners betrekken bij de gesprekken met de woningcorporatie. Ook zal het college onderzoeken in hoeverre er nieuwbouw mogelijk is die niet opschuift richting de bestaande woningen in de Roggebotstraat.


Motie – Manifest Zonder geld geen gemeenten 

De raad steunde een motie van de PvdA, Stadspartij-Beemster Polder Partij, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66 en GroenLinks over het manifest ‘Zonder geld geen gemeenten’ dat is ondertekend door meer dan 1000 raads- en commissieleden uit ruim 300 gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en het actiecomité Raden in Verzet. In het manifest spreken raadsleden zich uit over de grote zorgen die ze hebben over de financiële tekorten van gemeenten vanaf 2026. Vanaf dat jaar dreigen heel veel gemeenten niet in staat te zijn hun begrotingen structureel sluitend te krijgen door de structurele korting vanuit het Rijk. Gemeenten zullen onvermijdelijk zeer ingrijpende en zichtbare bezuinigingen moeten opleggen. Naast verschraling in de lokale voorzieningen heeft dit grote gevolgen voor de aanpak van grote maatschappelijke opgaven als woningbouw, criminaliteitsbestrijding, zorg voor jongeren en ouderen, klimaat en energietransitie.

De raad zal de motie onder de aandacht brengen van de informateurs en onderhandelende partijen en de vaste kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. 
Ga naar de motie 'Zonder geld geen gemeenten'.

27 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, D66, GroenLinks, Gemeentebelangen Purmerend
9 stemmen tegen: VVD, PVV, Forum voor Democratie, PB21
 

Raadsvergadering bekijken 

De vergadering is te bekijken via het raadsinformatiesysteem. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt binnenkort toegevoegd aan de agenda van de volgende gemeenteraadsvergadering, 30 mei 2024.