Besluiten gemeenteraad 30 november

Image Afbeelding decoratief
1 december 2023

De gemeenteraad heeft verschillende besluiten genomen tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 november 2023.

Opvang voor Oekraïense ontheemden 

Op de agenda van de gemeenteraad stond de tijdelijke opvang van Oekraïense ontheemden in het ontwikkelgebied van de Oostflank in de gemeente. De opvang is een regionale afspraak van de Veiligheidsregio en gemeenten in Zaanstreek-Waterland, waarbij de gemeente Purmerend een groot deel van de Oekraïense ontheemden in de regio zal opvangen. De gemeente heeft dit jaar de mogelijkheid onderzocht voor extra tijdelijke, grootschalige opvang in de Purmer Zuid-Zuid, het gebied tussen de Verzetslaan en de Westerweg. De laatste maanden is er hierover veel onrust ontstaan bij een deel van de inwoners van de gemeente. Donderdagavond hebben bewoners in het stadhuis ook een petitie tegen de komst van een grootschalige opvang aangeboden aan de gemeenteraad. Het gaat hierbij om 500 tot maximaal 1500 mensen.
Deze week ontving de gemeente een bericht van het Rijk met daarin de mededeling dat de businesscase van de gemeente voor de opvanglocatie in het ontwikkelgebied níet zal worden gefinancierd. Omdat de financiering een randvoorwaarde was voor deze opvanglocatie, is dit plan op dit moment onuitvoerbaar geworden. Om deze reden besloot de gemeenteraad gezamenlijk om het besluit over de grootschalige opvang van de agenda af te halen.

Motie - Onderzoek naar meer kleinschalige opvanglocaties  

Tot nu toe heeft de gemeente alleen de mogelijkheid onderzocht van een grootschalige opvanglocatie voor op één plek. De mogelijkheid van meerdere, kleinere opvanglocaties, verspreid over de gemeente, is niet meegenomen in het locatieonderzoek en daardoor buiten beeld gebleven. De meerderheid in de raad steunde daarom een motie van D66, Leefbaar Purmerend, PvdA, GroenLinks en VVD over meer locatieonderzoek naar kleinschalige opvanglocaties die zijn verspreid over de gemeente. 
Het college zal nu de mogelijkheden gaan verkennen voor opvang voor Oekraïense ontheemden in meerdere kleinere opvanglocaties, verspreid over de gemeente. Op basis van hiervan zal de gemeente daarna eerst in gesprek gaan met betrokkenen in de omgeving van eventuele kleinere opvangplekken.

26 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, VVD, CDA, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend
10 stemmen tegen: Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster, PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen Purmerend, PB21

Bestemmingsplan Meeuwstraat 2 - 2023 

In de Meeuwstraat in Overwhere Noord wordt het leegstaande pand van de voormalige apotheek gesloopt en vervangen door een gebouw met vier bouwlagen en twaalf appartementen, met ruimte voor fietsberging en parkeerplaatsen op de begane grond en deels ondergronds. De bouw past bij de ambitie van de gemeente om extra woningen toe te voegen aan de stad. 
Het project past niet in het bestemmingsplan van Overwhere Noord vanwege de bouwhoogte, de bestemming voor wonen en het bouwvlak. Om de plannen wel mogelijk te maken, is het bestemmingsplan ‘Meeuwstraat 2 -2023’ opgesteld, met daarin de bestemming ‘Wonen’. De bouwhoogte wordt verhoogd naar maximaal 13 meter en het bouwvlak wordt groter. In het gebouw komen geen sociale huurwoningen, maar woningen in verschillende prijsklassen voor mensen vanaf 55 jaar. Het idee is dat mensen in deze leeftijdsgroep in Purmerend kunnen verhuizen naar een meer toekomstbestendige gelijkvloerse woning. Daarmee komt er weer ruimte beschikbaar voor jonge gezinnen en starters op de woningmarkt. 
De gemeente heeft op het ontwerp vier zienswijzen ontvangen van omwonenden, waarna onderdelen van het bestemmingsplan zijn aangepast. Het gewijzigde bestemmingsplan is met een kleine meerderheid in de raad vastgesteld.  

19 stemmen vóór: Stadspartij-Beemster Polder Partij, PvdA, CDA, Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster
17 stemmen tegen: VVD, D66, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, Leefbaar Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, PB21

Bijstorting startersleningenfonds 

De gemeenteraad heeft € 7 miljoen ter beschikking gesteld voor het Startersleningenfonds voor de komende twee jaar. De starterslening maakt het voor starters op de woningmarkt mogelijk om sneller een woning te kopen. De lening is voor inwoners en mensen die een economische binding hebben met de gemeente Purmerend. De belangstelling voor de starterslening is groot. Sinds de financiering is het fonds voor startersleningen al enkele keren eerder aangevuld.

Motie – Borgstellingplafond Stadsverwarming Purmerend 

Een aantal fracties dienden dit najaar een motie in bij de raad over een andere werkwijze voor een maximale lening voor de Stadsverwarming Purmerend. De kaderstelling door de gemeente aan Stadverwarming Purmerend is nu geregeld via een leningenplafond (voor welk bedrag mogen er nieuwe leningen worden afgesloten) voor enkele jaren. Deze nieuwe leningen tellen op bij de lopende borgstellingen (waarborg) en schulden bij de gemeente Purmerend. De werkwijze geeft echter geen eenvoudig inzicht in de totale borgstelling en daarmee in de totale schuldenlast. 
In de motie werd het college daarom gevraagd om de systematiek voor het verstrekken van borgstellingen aan Stadverwarming Purmerend te wijzigen naar een borgstellingplafond, waarin wordt afgesproken wat de totale borgstelling door de gemeente Purmerend aan Stadsverwarming Purmerend is. Dit geeft meer duidelijkheid.  
Op verzoek van de raad is de motie eerst ter advies voorgelegd aan de auditcommissie van de gemeenteraad. De auditcommissie heeft daarna geadviseerd om het leningenplafond bij de voorjaarsnota in 2024 om te zetten naar een borgstellingsplafond. De raad heeft de gezamenlijke motie van VVD, Gemeentebelangen Purmerend, PB21, Leefbaar Purmerend, PVV, D66 en Forum voor Democratie met algemene stemmen aangenomen.

Fractie Schaaij sluit aan bij Gemeentebelangen Purmerend 

Gemeentebelangen Purmerend en Fractie Schaaij hebben hun krachten gebundeld en gaan samen verder als één fractie Gemeentebelangen Purmerend, met Jordi Albers als fractievoorzitter en Frank Schaaij als raadslid. Dit betekent voor de fractie een versterking en groei van 1 naar 2 zetels in de gemeenteraad.

Raadsvergadering bekijken 

De vergadering is te bekijken via de raadskalender in het raadsinformatiesysteem, bij 30 november 2023. Een volledige besluitenlijst over alle agendapunten wordt binnenkort toegevoegd aan de agenda van de volgende gemeenteraadsvergadering, 21 december 2023.