Openbaarheid extra opvang voor Oekraïense ontheemden

Image Afbeelding Melkwegbrug
6 oktober 2023

De gemeenteraad vergaderde in beslotenheid over opvang voor Oekraïense ontheemden. Het besluit is genomen om voor het vervolg te kiezen voor een openbaar debat.

De Rijksoverheid doet een groot beroep op gemeenten om te zorgen voor huisvesting- en opvang voor vluchtelingen van oorlog, geweld of vervolging (asielzoekers, Oekraïense ontheemden, statushouders). In de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland werken gemeenten samen aan dit vraagstuk. In het licht van de asielcrisis heeft de gemeente Zaanstad toegezegd om extra asielzoekers in de regio op te vangen. De gemeente Purmerend heeft toegezegd om extra Oekraïense ontheemden in de regio op te vangen. De overige gemeenten in de regio hebben toegezegd om extra alleenstaande minderjarige vreemdelingen op te vangen.

Een haalbaarheidsonderzoek naar meer opvangmogelijkheden in de gemeente Purmerend voor Oekraïense ontheemden heeft een zorgvuldige procedure doorgelopen. Over de uitkomsten van dit onderzoek hebben het college en de raad tot op heden alleen in beslotenheid gesproken. Dit in het belang van de verdere voorbereidende gesprekken en om reden van privacy gevoelige informatie en omstandigheden.

Belang van openbaarheid 

Echter, de raad en het college onderschrijven het belang van het in de openbaarheid voeren van het maatschappelijke debat over dit onderwerp, vooral in het geval van een opgave van deze omvang en de betekenis voor Purmerend. Dit gaat over afspraken met de regio, de bandbreedte van de tijdelijke opvang, het huisvesten van verschillende doelgroepen op één locatie, de maatschappelijke gevolgen voor de gemeente, het gesprek met en het informeren van bewoners en het vervolg.

Opheffing geheimhouding 

De gemeenteraad heeft daarom besloten om 6 oktober de geheimhouding op te heffen over het onderzoek naar extra opvangmogelijkheden voor Oekraïense ontheemden in de gemeente Purmerend. Dit gaat over de informatie die in september in de commissie is besproken en die gaan over de mogelijke locatie(s), de technische risico’s en de ruimtelijke en maatschappelijke haalbaarheid van de opvang.  
De informatie die de voortgang en besluitvorming kan beschadigen, blijft geheim. Dit is informatie over lopende gesprekken en onderhandelingen over gronden, financiën, privacygevoelige informatie en stedenbouwkundige concepten zonder status.

Agenda en stukken  

Op dit moment is nog niet bekend wanneer het onderwerp terugkomt op de agenda van de raad. Houd de website van de gemeenteraad in de gaten voor meer informatie. In de raadskalender op de website van de Raadsinformatie worden twee weken of een week van te voren de agenda’s en stukken gepubliceerd. De stukken waarop de geheimhouding is opgeheven, zijn in de loop van 6 oktober te vinden bij de agenda van de extra raadsvergadering van 5 oktober 2023.