Gemeenteraadsverkiezingen 22, 23 en 24 november 2021

Vanaf 1 januari 2022 gaan Purmerend en Beemster samen verder als één gemeente, onder de naam Purmerend. De gemeente krijgt een oppervlakte van 97 km² en ruim 94.000 inwoners. Purmerend wordt een gemeente met stad én platteland. 
Bij een herindeling wordt ook een nieuwe gemeenteraad gekozen. Omdat de herindeling per 1 januari 2022 ingaat, vinden de verkiezingen al eerder plaats dan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in 2022. De verkiezingen zijn op woensdag 24 november 2021. Op maandag 22 en dinsdag 23 november gaan een beperkt aantal stembureaus al eerder open.


Politieke partijen

De volgende vijftien partijen doen mee aan de verkiezingen:   

Lijst   1. Stadspartij-Beemster Polder Partij
Lijst   2. D66
Lijst   3. CDA
Lijst   4. GroenLinks
Lijst   5. VVD
Lijst   6. Leefbaar Purmerend 
Lijst   7. Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster
Lijst   8. PvdA
Lijst   9. PVV 
Lijst 10. Forum voor Democratie
Lijst 11. PB21
Lijst 12. Piratenpartij
Lijst 13. Groep HOP
Lijst 14. Gemeentebelangen Purmerend
Lijst 15. Lijst Van Damme 
 
De kandidatenlijsten van de partijen staan op www.purmerend.nl/gemeenteraadsverkiezingen onder het kopje ‘Openbare kennisgevingen’. De lijsten staan in deel 9 van het proces-verbaal.


Kieskompas

Vanaf woensdag 27 oktober is de lokale stemhulp Kieskompas voor de gemeenteraadsverkiezingen beschikbaar. Inwoners kunnen aan de hand van stellingen vergelijken welke politieke partij bij hen past. Voor mensen die wat hulp nodig hebben bij het lezen van de stemhulp, is er ook de Kieskompas met Steffie.

 


Verkiezingskrant

Donderdag 4 november verschijnt in Beemster en in Purmerend de Verkiezingskrant, als losse bijlage bij het huis-aan-huisblad Purmerends Nieuwsblad. 


Lijsttrekkersdebat  

Vrijdag 19 november van 20.00 tot 22.00 uur is er een lijsttrekkersdebat in Purmerend. Het wordt als een tv-programma live opgenomen in de E-sportshal van H20 en uitgezonden via RTV Purmerend. Het debat wordt meerdere keren uitgezonden en is dus ook later terug te zien. 

Maandag 22 november is er een lijsttrekkersdebat van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Keyserkerk in Middenbeemster. Dit debat is live te volgen via ‘kerkdienst gemist’ en via RTV Purmerend.

Meer informatie over de lijsttrekkersdebatten


Meet & Greet - ontmoet de kandidaten

Op twee dagen in november zal de opvallende gele schoolbus Middenbeemster en Purmerend bezoeken en een ontmoetingsplek zijn voor bewoners en de kandidaten van de politieke partijen.

  • Vrijdag 19 november staat de gele schoolbus van 10.00 tot 14.00 uur op de weekmarkt in Middenbeemster.
  • Zaterdag 20 november staat de gele schoolbus van 10.00 tot 15.00 uur op de Koemarkt in Purmerend.


Tot aan 2022 

De gemeenten Purmerend en Beemster zijn tot aan 2022 nog twee zelfstandige gemeenten, met elk een eigen gemeentebestuur. Ondertussen wordt er nauw samengewerkt aan de harmonisatie van het beleid, de lokale regelgeving en de financiën. De beide gemeenteraden besluiten dit jaar nog wel over de eigen belastingverordeningen, met uitzondering van de Onroerendezaakbelasting (OZB). Pas in januari 2022 zal de nieuwe gemeenteraad de programmabegroting 2022, de financiële verordening en de OZB vaststellen. 


Meer informatie 

 

foto verkiezingen