Democracity: educatief spel op het stadhuis

Van 17 t/m 22 september 2015 maken basisschoolleerlingen uit groep 7/8 in het stadhuis via het educatieve spel Democracity kennis met democratische besluitvorming door samen een stad te bouwen. Ze krijgen hierbij hulp van ProDemos en raadsleden. De leerlingen gaan in de raadzaal als echte politici met elkaar in debat over de opbouw van een stad. Wat heb je hiervoor nodig en hoe neem je hier een gezamenlijke beslissing over? Door argumenteren en besluiten te nemen over wat nodig is voor een stad, leren leerlingen de basisprincipes van een democratische samenleving kennen.

Zo vindt de Partij van de Gezondheid (PvdG) het belangrijk dat er een apotheek in de stad komt. ‘’Want als de mensen dan ziek zijn, kunnen ze weer genezen.’’ Vraag: ‘’Maar als er al een ziekenhuis is, waarom dan ook een apotheek? En hoe ga je dat betalen?’’ PvdG: ‘’Dan gaat de belasting omhoog!’’ Woordvoerder Senna van partij Groen: ‘’Wij willen een dierenasiel voor dieren die alleen op straat leven, zodat zij ook een goed leven hebben.’’ Opmerking: ‘’Maar dit is nog duurder dan een apotheek!’’ Hassan komt met een oplossing: ‘’We houden een sponsorloop of we gaan met de collectebus langs’’. Vraag:‘’Waarom dan niet een dierenwinkel in plaats van een dierenasiel?’’ Jason van partij Groen: ‘’Als we willen dat mensen de dieren in huis nemen, hebben we voor huisdieren voedsel nodig en dus ook een dierenwinkel’’. Met 15 stemmen vóór kregen de voorstellen voor een ziekenhuis en een dierenasiel een nipte meerderheid en daarmee een plek in de stad.

Democracity, ontwikkeld door ProDemos (het Huis voor Democratie en Rechtstaat), is een interactief spel om groep 7/8 van het basisonderwijs op een speelse manier kennis te laten maken met de gemeente(raad) en het begrip democratie. Het spel wordt ondersteund door een vloerspel met grote gekleurde blokken waarmee letterlijk de stad wordt opgebouwd. Acht Purmerendse basisschoolgroepen doen in september mee aan dit spel.

Scholen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.